Nogomet

Rangersi trijumfirali u Old Firmu

Duje Mogić • subota, 29.03.2008.

Subotnji 287. derbi škotskog nogometa zasluženo je otišao na stranu Glasgow Rangersa koji su ovom pobjedom odmakli Celticu na šest bodova i u velikoj su prilici vratiti naslov na Ibrox poslije dvije godine vladavine ljutih gradskih rivala...

Tek drugi ovosezonski Old Firm derbi je odigran danas na stadionu Rangersa, Ibroxu. Nakon odgođene siječanjske utakmice, zgusnuti raspored prisilio je na čekanje novog sraza vodećih momčadi punih pet mjeseci nakon 3:0 pobjede Rangersa u listopadu 2007.

Rangersi su utakmicu dočekali u odličnoj formi s 12 uzastopnih ligaških pobjeda i tri boda prednosti pred Celticom, nedavno su osvojili domaći CIS kup, a čeka ih i četvrtfinale Kupa Uefe protiv Sportinga. S druge strane, Celticu je domaće natjecanje jedina šansa za osvojanje trofeja.

Utakmica je bila tvrda, bez puno prilika. Oba trenera postavila su formaciju koja je, u prvom redu, trebala sačuvati vlastiti gol. Kao i uvijek kada igraju ove dvije ekipe, igrači su pokazali puno borbenosti i htijenja, te na momente i pretjerane oštrine pa je sudac Dougal pokazao čak osam žutih kartona.

Prvim dijelom utakmice je dominirao Celtic kojemu je pobjeda bila potrebnija. Udarci redom Venegoora of Hesselinka, Scotta Browna te McManusa ipak nisu nalazili mrežu odličnog vratara McGregora. Rangers se, s jednim isturenim napadačem Darchevilleom, orijentirao na kontre i poentirao minutu prije odmora. Dobro odigrani dupli pas u kaznenom prostoru s Darchevilleom Kevin Thomson završio je prizemnim udarcem ispod istrčalog Boruca.

Drugo poluvrijeme bilo je ponovno u znaku bezidejnog Celtica koji je ubačajima s krila i udarcima iz daljine pokušavao izjednačiti. Najbliže je došao Hinkel kada je s 20-ak metara dobro naciljao gornji lijevi kut, ali je McGregor odličnom paradom spriječio izjednačenje. Totalna ofenziva Celtica pomognuta ulaskom najboljeg strijelca lige McDonalda deset minuta prije kraja zamalo je donijela kontraefekt, kada je brza kontra Rangersa izbacila Adama samog pred gol, ali je Boruc odlično obranio.

Trener Celtica Strachan izgubio je i četvrti uzastopni dvoboj od Waltera Smitha, a ni u jednom od njih njegova momčad nije uspjela postići nijedan gol. Čini se da je nakon dvije godine suše došlo vrijeme za vladavinu Rangersa škotskim nogometom.

Od ostalih susreta vrijedi spomenuti da je Dundee Utd., finalist CIS kupa, kompromitirao šanse za plasman u Europu porazom od sedmoplasiranog Heartsa. Takvim ishodom profitirao je Motherwell koji je pobijedio još jednog kandidata za Kup Uefe - Hibernian, i s dvije utakmice manje odlučuje o svojoj sudbini. Uzbudljivo je bilo u Invernessu gdje su gledatelji vidjeli puno preokreta i čak sedam golova. Problemima bremenita Gretna izgubila je još jednu utakmicu u dugom nizu i čeka preseljenje u niži rang natjecanja gdje, objektivno, i pripada.

Škotski Premiership, rezultati: Rangers - Celtic 1:0, Falkirk - Kilmarnock 0:0, Hearts - Dundee Utd 1:0, Inverness CT - Aberdeen 3:4, Motherwell - Hibernian 1:0, St Mirren - Gretna 2:0.

Tablica:
1. Rangers 29 utakmica 74 boda
2. Celtic 30 68
3. Dundee Utd 32 49
4. Motherwell 30 49
5. Hibernian 32 47
6. Falkirk 32 42
7. Hearts 32 41
8. Aberdeen 32 41
9. Inverness CT 32 33
10. Kilmarnock 32 32
11. St Mirren 30 32
12. Gretna 31 16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!