Nogomet

Šokirani Bayer(n), Križanac prema polufinalu

Petar Plevnik • četvrtak, 03.04.2008.

Prvi susreti četvrfinala Kupa Uefe donijeli su vrlo zanimljive rezultate. Najveće iznenađenje i ogroman korak prema plasmanu u polufinale ostvario je ruski prvak Zenit našeg Ivice Križanca, koji je sa uvjerljivih 4:1 slavio u Leverksenu, dok je lošu njemačku večer zaključio remi Getafea u Münchenu. Istim rezultatom (1:1) završen je i susret Fiorentine i PSV-a, dok je bez pogodaka završen dvoboj Rangersa i Sportinga...

Da za ruski (klupski) nogomet polako ali sigurno dolaze bolji dani potvrdilo je i gostovanje Zenita u Leverkusenu. Iako je ruski prvak na BayArenu stigao bez suspendiranog trenera Dicka Advocaata, to im nije smetalo da do vrha napune mrežu indisponiranih domaćina. Da se Rusi, u čijim je redovima svih 90 minuta odigrao naš Ivica Križanac, u Leverkusen nisu došli braniti u 14. i 19. minutu najavili su pokušaji Pogrebnyaka i Zyrianova, a samo minutu kasnije Zenit je stigao u vodstvo. Barnetta je izgubio loptu kraj lijeve aut liniji, a Arshavin se sjurio u 16-erac domaćina i hladnokrvno doveo ruskog prvaka u vodstvo. Apotekari su do izjednačenja stigli u 33. minuti, nakon što je Shirokov s gol linije očistio pokušaj Schneidera glavom, a Kießling s 10-ak metara pospremio odbijanac u mrežu za 1:1.

Da koncentracija domaćih igrača nije na visokom nivou pokazala je i sedma minuta nastavka kada griješi Freidrich, a Aršavin je još jednom bio prebrz za obranu Bayera, u 16-ercu domaćina pronašao usammljenog Pogrebnyaka, kojem nije bilo teško s pet metara vratiti Ruse u vodstvo. U sivilo domaće momčadi uklopio se i vratar Adler, kojeg u 62. minuti udarcem sa 25 metara na spavanju hvata Anyukov i povisuje na 3:1, da bi samo dvije minute kasnije iz još jedne ubojite kontre Denisov zabio za konačnih 1:4 i miran uzvrat Zenita u St.Petersburgu.

A kako je počeo susret u Firenzi između Fiorentine i PSV činilo se kako će i gledatelji na Artemio Franchiju vidjeti pravu golijadu. Mutu je već u drugoj minuti zaprijetio Gomesu, da bi minutu kasnije vratima domaćina zaprijetili Koevermans i Mendes, no Frey je bio na mjestu. Najbolju prigodu prvog dijela imali su domaćini u 31. minuti, nakon što je Ujfalusi na ubačaj Kuzmanovića odlično pucao iz prve, no Gomes odličnom intervencijom osigurava Nizozemcima da na odmor odu netaknute mreže.

Do željenog vodstva Viole su stigle u 56. minuti. Pazzini je u 16-ercu gostiju izbacio Mutua, a iako se činilo da je Gomes bliži lopti, rumunjski napadač koristi neodlučnost gostujućeg vratara i spretno dovodi domaćine u vodstvo. Da peh za PSV bude veći, Gomez je zbog ozljede samo dvije minute kasnije morao napustiti igru. Ipak, raspoloženje gostiju promjenilo se već u 63. minuti, kada u sličnoj situaciji kao kod pogotka Fiorentine Affelay izbacuje u prigodu Koevermensa, a centarfor gostiju ulazi korak dva u 16-erac i silovitim udracem ljevicom matira Freya. Do kraja susreta domaćini sve karte bacili u napad, a najbolju prigodu da Fiorentini donesu minimalnu pobjedu imali su Montolivo i Mutu, no rezervni vratar Roorda nije imao većih problema osigurati gostima neriješeni ishod.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Lošu večer njemačkih momčadi potvrdio je i Bayern. Iako je münchenski sastav na Allianz Arenu protiv Getafea istrčao kao apsolutni favorit, Španjolci su pogotkom Cosmina Contre u posljednoj minuti susreta apsolutno zasluženo stigli do neriješenog ishoda. Nakon dugo vremena Ottmar Hitzfeld od prve je minute umjesto Klosea prigodu pružio Podolskom, koji je u napadu pravio društvo neizostavnom Luci Toniju. A upravo je Talijan bio glavna figura prvog dijela, nakon što je u 26. minuti iskoristio ubačaj Schweinsteigera iz kuta i glavom doveo Bayern u više nego zasluženo vodstvo.

Nastavak susreta donio je potpuno drugačiju sliku. Španjolci su zaigrali puno bolje, a već u devetoj minuti nastavka Casquero ne koristi odličnu prigodu, nakon što je prethodno Uche izigrao Lucija i Demichelisa. Bavarci su miljenici sreće bili u 84. minuti nakon što je Kahn loše procijenio ubačaj s desne strane, a udarac Manua glavom završio na vratnici Bayernova gola. Ipak, Getafe je do zasluženog izjedačanje stigao u posljednoj minuti susreta. Nakon što je obrana domaćina neuspješno pokušala rasčistiti ubačaj gostiju, Contra je lukavim udarcem svladao Kahna i donio Španjolcima odličan rezultat pred uzvrat.

Pogotke jedini nisu vidjeli gledatelji na Ibroxu, gdje su snage odmjerili Rangersi i Sporting. U tvrdom susretu, domaćini su imali više od igre, ali nisu uspjeli probiti odlično postavljenu obranu gostiju iz Lisabona.

Kup Uefa, četvrtfinale, prvi susreti:
Bayer Leverkusen - Zenit 1:4, Rangers - Sporting 0:0, Bayern - Getafe 1:1, Fiorentina - PSV 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!