Vodeni sportovi

Mladosti prolaz na rubu incidenta

Hrvoje Vuković • četvrtak, 03.04.2008.

Dugo već nije bilo tako užareno na Savi. Iako je treća, odlučujuća utakmica polufinala doigravanja između Mladosti i Šibenika već sama po sebi nosila visoke tenzije zbog važnosti rezultata, udaranje Paškvalina od strane Đogaša par minuta prije kraja stvorilo je urnebes u bazenu i oko njega...

MLADOST – ŠIBENIK NCP 13:12 (1:3, 3:3, 6:1, 3:5)

Zagreb, Bazen na Savi, polufinale doigravanja za prvaka, 3.utakmica

Mladost: Pavić, Burić 3, Smith, Vrdoljak 3, Iosep, Franković, Antonijević 1, Đogaš 1, Karač 2, Muslim 1, Buljubašić, Franičević 2, Babić, Lončar, trener: Bonačić

Šibenik NCP: Perčinić, Španja 1, Jelača, Letica 1, Petković 2, Zeljak 1, Rončević 1, Brkić 2, Vrbičić, Burić, Paškvalin 3, Samodol 1, Petričević, Čule, trener: Tucak

Igrač više: Mladost 6/18, Šibenik 4/15
Peterci: Mladost 1/1, Šibenik 2/2
Isključenja s pravom zamjene: Đogaš (Mladost)
Suci: Periš (Split), Radičević (Dubrovnik)

Nakon što su izvukli živu glavu u Šibeniku iščupavši minimalnih 10:9 za poravnanje ukupnog rezultata, Mladost je imala priliku u svom bazenu spriječiti iznenađenje prvenstva i pobjedom protiv Šibenika osigurati plasman u finale. S druge strane, Šibenčani su već nokautirali Mladostaše na Savi u prvoj utakmici i novi sličan scenarij značio bi finale.

Ponešeni odličnom predstavom protiv Partizana u Euroligi, Mladostaši su zaspali u startu utakmice koju su Šibenčani unatoč porazu odigrali s daleko više želje, htijenja - i srca. Agresivni i maksimalno napaljeni gosti sjajno su krenuli u utakmicu i već na startu Paškvalin s dva metra fino gađa za 0:1. Zagrepčani igraju mlako u napadu, nezainteresirano u obrani, a to odlično koristi kapetan Rončević koji koristi zbunjenost "žabaca" i s desne strane diže na 0:2.

Niti sjajnom vrataru Paviću ne ide u početku, a ubrzo stiže i pogodak Petkovića za 0:3 i start iz snova. Na drugoj strani pak, Perčinić fenomenalno čuva svoja vrata i drži ogromnu prednost, koja je mogla narasti i na plus četiri da Pavić nije fantastičnom reakcijom skinuo zicera i tako spasio "žapce" od potpunog raspada u prvoj četvrtini. Nervozni domaćini vikali su jedan na drugog zbog propusta i loše igre, no kada gosti nisu pogodili za plus četiri, uspjeli su ipak Mladostaši smanjiti na 1:3 i to golom Burića sekundu, dvije prije kraja.

Već tu je bilo jasno da su gosti propustili ogromnu šansu, a nova kazna stigla je u drugoj četvrtini kada Antonijević s igračem više smanjuje na 2:3. Ipak, Šibenčani nisu puknuli i Brkić iz peterca diže na plus dva. Slijedi nova početnička greška gostiju, koji drugi put u susretu gube loptu na sredini bazena, a kradljivac Đogaš ovaj put pronalazi Vrdoljaka samog u kontri i opet je minus jedan (3:4).

Mladost se diže igraju nešto bolje, no gosti su i dalje za nijansu bolji, što okrunjuju novim pogotkom Paškvalina. Uslijedila je nova sjajna obrana Pavića, ali neiskorišteni zicer ispravlja Španja koji diže na 3:6. Mladostaši ponovno u čistom nokautu, bez ideje u napadu, no uz malo sreće Muslim gura jednu odbijenu loptu u praznu mrežu i na odmor se odlazi s minus dva (4:6).

I onda treća četvrtina, koja je sigurno koštala Šibenčane finala. Igrači Ivice Tucaka potpuno su stali, i praktički sami vratili Mladostaše u utakmicu. Prvo je Burić ostavio Paškvalina pred svojim golom, i tako stvorio igrača viška te sam pogodio za 5:6, nakon čega Karač pogađa za prvo izjednačenje na utakmici. Domaćini su se potpuno dignuli, i novim golovima Burića i dva Franičevića preokrenuli kompletnu utakmicu (9:6). Šibenik je smanjio preko Samodola, a za plus tri prije ulaska u posljednjih osam minuta pobrinuo se novim pogotkom Zdeslav Vrdoljak.

Isti igrač pogodio je za 11:7 početkom posljednje četvrtine i utakmica je ušla u mirne vode; nitko se više nije nadao čudu. No, s dva brza gola Letice i Petkovića gosti se vraćaju na 11:9, a potom Đogaš postiže svoj prvi gol za novih tri razlike. A zatim eksplozija. Paškvalin je primio loptu na poziciji centra, zabio gol i odmah se primio za glavu krenuvši iza gola. Njegov čuvar bio je Teo Đogaš, na kojeg su iste sekunde krenuli svi igrači Šibenika, sugerirajući sucima kako je Teo namjerno udario Paškvalina u mrtvoj igri. Žestoko komešanje u bazenu potaknulo je i publiku u kojoj su prevladavali navijači Šibenika, pa se takva buka i galama već godinama nije vidjela na Savi.

Bez kamere i ponovljene snimke teško je reći je li Đogaš namjerno udario centra Šibenika, no nakon cijele gužve u kojoj su se strasti jedva smirile, Teo je zaradio isključenje s pravom zamjene radi nasilne igre, iako je, kada su suci već dosudili udaranje, trebao biti kažnjen brutalityjem, tj. kaznom od četiri minute. Nova eksplozija oduševljenja u dobro popunjenom bazenu stigla je kada je Brkić iz novog peterca smanjio na 12:11, da bi potom Karač postigao vjerojatno presudan pogodak za 13:11. Šibenik se ponovno vratio golom Zeljaka, ali u posljednjoj minuti sviran je po jedan prekršaj u napadu na svakoj strani i domaćini su nakon teške i odlične utakmice prošli dalje.

Šibenčani su imali dosta prigovora na suđenje, prvenstveno zbog Đogaševog udaranja Paškvalina, no, mora se priznati da su pobjedu sami ispustili iz ruku s par početničkih pogrešaka te katastrofalnom trećom četvrtinom u kojoj ni s igračem više nisu imali nikakvu ideju. Mladost se još jednom pokazala velikim klubom s još većim trenerom koji je na sjajan način digao ovu momčad i ulio joj toliko potrebno samopouzdanje pred najvažniju utakmicu sezone protiv Partizana.

1.HVL, polufinale doigravanja za prvaka, 3. utakmica, 3.4.2008.:
Mladost - Šibenik 13:12 (2:1 ukupan omjer)

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!