Nogomet

Kranjčar prema prvom naslovu, druga runda na Emiratesu

Marin Vuković • petak, 04.04.2008.

Vikend u engleskom nogometu ponovno će se razdvojiti na dva kolosijeka, no samo će jedan premierligaš voziti u "suprotnom smjeru". Niko Kranjčar s Portsmouthom putuje na Wembley gdje će pokušati izboriti finale najstarijeg svjetskog kup natjecanja, dok nas u Premiershipu očekuje novi susret Arsenala i Liverpoola, ovaj put za prvenstvene bodove.

Niko se vraća na Wembley

Po prvi put u stotinu godina samo je jedan klub iz najvišeg ranga engleskog nogometa izborio polufinale FA kupa. Jedini premierligaš u drugoligaškom društvu je Portsmouth, koji će u subotu u 13.15 sati protiv West Bromwich Albiona pokušati obraniti čast svojih kolega iz elitnog društva koji su poispadali u ranijim stupnjevima natjecanja. Bit će to i prvo polufinale za Niku Kranjčara koji se svakako nada prolasku, a kasnije i prvom trofeju na Otoku. Dodatnu inspiraciju ponudit će i Wembley na kojem je Niko postigao jedan od svojih najdražih pogodaka karijere.

"Imamo izuzetnu prigodu, ali smo svi, od navijača do nas samih, svjesni da je Kup prepun zamki. S druge strane odigramo li na razini dosadašnjih utakmica i ukoliko od prve krenemo odlučno i bez kalkuliranja, vratit ćemo se na Wembley i u svibnju", izjavio je Kranjčar u najavi ove utakmice.

Posljednji put Portsmouth je ovaj trofej podigao 1939. godine, a to je i jedini komad srebrnine koji je ovaj klub uspio osvojiti u svojoj povijesti. S druge strane, West Bromwich Albion imao je bogatiju povijest. Premda se danas nalaze u drugoj engleskoj ligi, s objektivnim izgledima da se već iduće sezone vrate u Premiership, FA kup su osvajali čak pet puta. Posljednji put prije točno 40 godina i to pobjedom nad - Portsmouthom. Izbori li pak WBA plasman u finale, bit će to prvi put u povijesti FA kupa, odnosno od davne 1888. godine, da u finale nije dospio niti jedan klub iz najvišeg ranga natjecanja.

U drugom polufinalu, u nedjelju 6. travnja, sastaju se drugoligaši Barnsley i Cardiff. Cardiff ima prigodu ponoviti 1927. godinu kada je osvojio FA kup i postao jedinom ne-engleskom momčadi koja je podigla ovaj trofej. Čelnik Uefe Michel Platini već je najavio kako će Cardiffu u slučaju osvajanja kupa pomoći da dobije svoje mjesto u Kupu Uefe, budući da se radi o klubu iz Walesa kojemu Engleska ne želi prepustiti svoje mjesto u europskim kupovima. Velšanima svakako neće biti lako, budući da s druge strane imaju momčad koja je iz daljnjeg natjecanja izbacila polovicu "velike četvorke", Liverpool i Chelsea.

Arsenal - Liverpool, čin drugi

Liverpool je iz prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv Arsenala odnio povoljan rezultat odigravši neodlučeno 1:1. Dok obje momčadi čekaju uzvrat na Wembleyu, ždrijeb i slučajnost dogovorili su se da odrade i svoj prvenstveni dvoboj u 33. kolu Premiershipa. Redsima je utrka za naslov već odavno odmakla daleko prema horizontu, a pobjedom nad Evertonom u gradskom derbiju učvrstili su četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Arsenalu pak ova utakmica znači jako puno. U prošlom su kolu preokretom protiv Boltona prekinuli neugodan niz bez pobjede, a žele li i dalje ostati kandidatom za naslov pobjeda nad Liverpoolom postaje imperativ. Tom cilju u prilog ide i statistika, koja kaže da Liverpool u Londonu nije slavio već osam godina, a pod vodstvom Rafaela Beniteza još uvijek u gostima nije svladao niti jedan klub iz "velike četvorke". Taj posao otežat će mu i činjenica da, za razliku od prije nekoliko dana, na raspolaganju neće imati kažnjenog Javiera Mascherana.

Kako sada stvari stoje, Manchester Unitedu su do obrane titule prvaka potrebne četiri pobjede iz posljednjih šest utakmica. Do prve će pokušati doći već ovog vikenda na gostovanju kod Middlesbrougha gdje odlaze kao apsolutni favoriti. Pobjeda nad Romom u Ligi prvaka dala je krila Crvenim vragovima iako će sljedećih nekoliko tjedana morati izdržati bez Nemanje Vidića, koji je ozlijedio koljeno. U jesenskom dijelu prvenstva United je na Old Traffordu svladao Middlesbrough s visokih 4:1.

Pet bodova iza Uniteda nalazi se Chelsea, bez prava na pogrešku i s nadom da će vodeća momčad prvenstva negdje prosuti bodove. Poraz od Fenerbahčea sredinom tjedna svakako nije dobro došao, pa će se Bluesi pokušati "izvaditi" na gostovanju kod Manchester Cityja. Vedran Ćorluka u prošlom je kolu završio na klupi, no bit će na raspolaganju Svenu Goranu Erikssonu i u ovome kolu, pa je moguć njegov povratak u momčad. Avram Grant nada se oporavku Petra Čecha, a u sastav bi se trebao vratiti i Frank Lampard koji je dobio bitku sa želučanim virusom.

Posljednja prilika za davljenike

U proteklom kolu Derby County je i matematički "osigurao" svoj put u drugu ligu, a ne promijene li nešto u svojoj igri to isto vrlo brzo prijeti i Boltonu i Fulhamu, koji za zonom spasa zaostaju četiri, odnosno šest bodova. Dok Fulham dočekuje Sunderland, koji je prvi put od početka sezone uspio spojiti dvije uzastopne pobjede, Bolton putuje u Birmingham te će na Villa Parku pokušati izvući zlata vrijedne bodove. U prilog im ide iznimno loša forma Aston Ville, koja nije slavila u posljednjih pet utakmica i ima niz od tri uzastopna poraza.

Premiership, 33. kolo:

Subota, 05.04.2008:
Arsenal - Liverpool (13.45 h)
Blackburn - Tottenham (16.00 h)
Wigan - Birmingham (16.00 h)
Manchester City - Chelsea (16.00 h)
Newcastle - Reading (16.00 h)
Aston Villa - Bolton (16.00 h)
Fulham - Sunderland (16.00 h)

Nedjelja, 06.04.2008:
Middlesbrough - Manchester United (14:30 h)
Everton - Derby County (16.00 h)

FA kup, polufinale

Subota, 05.04.2008:
West Bromwich Albion - Portsmouth (13.15 h)

Nedjelja, 06.04.2008:
Barnsley - Cardiff (17.00 h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!