Nogomet

Austrijanci na visokoj nozi

Tomislav Pacak • petak, 04.04.2008.

Tek nakon što smo imali priliku pogledati i austrijski kamp za Europsko prvenstvo možemo realno sagledati vrijednost hotela A*V*I*T*A i ispravnost HNS-ove odluke da Hrvatska svoje pripreme odradi u Bad Tatzmannsdorfu. Austrijanci su se odlučili za apsolutni luksuz, dok je HNS odabrao više obiteljsku atmosferu, ali vjerojatno i povoljniji smještaj. Mora se reći i da je za Austriju apsolutno sve spremno, za Hrvatsku baš i ne...

Nakon što nam je organizator monotoniju razgledavanja hotela i travnjaka iznenadnim posjetom fantastičnom Lucky Townu (autentično uređenom western gradiću), krenuli smo u posjet austrijskom kampu u Stagerbachu.

Balance Resort Stagersbach - tako se zove hotel od pet zvjezdica u kojem će austrijska reprezentacija boraviti za vrijeme svog nastupa na predstojećem Euru. Razlika u odnosu na "hrvatski" hotel ima dosta - za početak, Balance Resort ima zvjezdicu više što je prilično očito u svakom detalju hotela. Zapravo, Hrvatska i Austrija odlučile su se za dijametralno različite hotele, a što je bolje - saznat ćemo 8. lipnja.

Slika 2 od 2.
Foto: Tomislav Pacak

Prednost A*V*I*T*E svakako je obiteljska atmosfera i osjećaj "topline" zbog specifičnog uređenja, dok su se Austrijanci odlučili za moderno, minimalistički uređeni Balance Resort.

Najveća razlika između strategije dva saveza očituje se u tomu što su Austrijanci odlučili rezervirati cijeli hotel za sebe (makar će koristiti maksimalno 50-ak od ukupno 141 sobe), dok će "kockasti" hotel dijeliti s 50 odabranih stalnih gostiju.

Slika 1 od 1.
Foto: Tomislav Pacak

Austrijski hotel ima 2000 kvadratnih metara spa prostora, a za posjetitelje je rezervirano i 10.000 kvadratnih metara vrtova. Imali smo priliku i usporediti Bilićev apartman i apartman u kojem će vjerojatno odsjesti austrijski mu kolega Hickersberger - dok će hrvatski izbornik moći uživati u kadi u stilu Luja XVI, Hickersberger će se nakon, nadajmo se poraza od Hrvatske, imati priliku odmoriti u finskoj sauni koja je dio apartmana.

Udaljenosti austrijskog od Beča i Klagenfurta su podjednake onima iz Bad Tatzmannsdorfa, ali su zato kvalitete travnjaka prilično različite ovoga trenutka.

Slika 3 od 3.
Foto: Tomislav Pacak

Naime, austrijska reprezentacija već danas može doći na svoje terene u Stegerbachu (oko pet minuta vožnje od hotela) i trenirati, dok Hrvatska to ne bi mogla učiniti. Teren s umjetnom travom u Bad Tatzmannsdorfu je perfektan, dok onom s pravom travom nedostaje - trave. Domaćin garantira da će za mjesec dana travnjak biti idealan, ali u Stegerbachu je teren već danas blizu perfekcije. Uz glavni teren pored kojeg se nalaze i tribine, nalaze se i po jedan teren s umjetnom i pravom travom. U tom stadionu koji je koštao oko tri milijuna eura prošlog je ljeta igrao i Hajduk, prijateljsku utakmicu s Herthom.

Hrvatska će, pak, svoje zatvorene treninge odraditi na stadionu u Oberwartu gdje je ovog trenutka travnjak i zaista lošem stanju. Domaćin garantira da će do lipnja sve biti "tip-top", ali na prvi pogled - to neće biti nimalo lako učiniti. Hrvatski su novinari protiv domaćina odigrali i seriju jedanaesteraca u kojima su slavili domaćini nakon promašaja radijskog doajena Ognjena Naglića, iako je vrata Hrvatske dobro čuvao glasnogovornik Davor Gavran. Ako se što dogodi Pletikosi...

Nema sumnje da je Balance Resort prilično luksuzniji hotel od "hrvatske" A*V*I*T*E, kao i da su travnjaci austrijske baze ovog trenutka spremniji od onih hrvatske 'repke', ali to, dakako, na Euru ne garantira baš nikakvu prednost. Da li je HNS bio skloniji opciji poput A*V*I*T*E zbog obiteljske, malo toplije atmosfere, ili zbog povoljnijih uvjeta, teško je reći (premda je sigurno bliže istini druga opcija), ali i nakon uvida u austrijski kamp možemo ostati pri tvrdnji da je hrvatski odabir ovoga puta bio - kvalitetan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!