Košarka

Kansas i Memphis odlučuju o prvaku

Tomislav Pacak • nedjelja, 06.04.2008.

U fantastičnom dvoboju dvaju velikih košarkaških sveučilišta, Kansas je praktički dva puta pobijedio North Carolinu i tako izborio finale NCAA turnira u kojem ga čeka izvrsni Memphis koji se uvjerljivo obračunao s UCLA...

Po prvi puta u povijesti, do Final Foura stigla su svi prvi nositelji pa su se s razlogom očekivali neizvjesni, napeti i kvalitetni dvoboji. Međutim, Kansas i Memphis pobrinuli su se da neizvjesnosti ne bude, odličnim predstavama svladali su svoje protivnike i ipak priredili svojevrsna iznenađenja. Iako su i Kansas i UCLA s razlogom dobili status prvih nositelja, mnogi su kao favorite polufinala vidjeli North Carolinu i UCLA.

Prvi su finale izborili košarkaši Memphisa koji su sa 78:63 svladali nemoćni UCLA. Tigersi su praktički vodili cijelu utakmicu, a neizvjesnost koja je još postojala na poluvremenu (38:35) "otpuhali" su u drugom dijelu i došli do 38. pobjede u sezoni čime su postali momčad s najviše pobjeda u jednoj sezoni (Tigersi imaju samo jedan poraz). Zanimljivo, tri momčadi koje su do sada držale taj rekord, Duke, Illinois i UNLV nisu uspjele doći do konačne nagrade, Tigersi se nadaju da mogu preokrenuti tu tradiciju.

Briljantno su odigrali Derrick Rose i Chris Douglas-Roberts, priskrbivši si još pokoji plus u bilježnicama NBA skauta. Rose je u potpunosti nadigrao playmakera Bruinsa, Darrena Collinsa, i još jednom potvrdio ogroman potencijal zbog kojeg će biti visoki, možda čak i prvi pick na predstojećem draftu.

Rose je zabio 25 poena uz devet skokova i četiri asistencije, dok je Collison ostao zacementiran na bijedna dva poena (šut 1-9). Douglas-Roberts ubacio je 28 poena, a vrijedi istaknuti i vrlo važan učinak Dorseyja koji se nije upisao među strijelce, ali je uhvatio 15 lopti i odigrao izvrsnu obranu na najboljem igraču Bruinsa, Kevinu Loveu, koji je zabio 12 poena i tome dodao devet skokova.

UCLA-u je ovo treći Final Four zaredom, no momčad Bena Howlanda niti jednom nije otišla do kraja, što je prilično razočaralo trenera Bruinsa: "Moramo odati priznanje Memphisu. Postoji razlog zašto su izgubili jednu utakmicu, a dobili 38. Oni su jako, jako dobra momčad."

Posebno dobri bili su Rose i Douglas-Roberts koji još uvijek oduševljavaju i svog trenera Caliparija: "Svako malo mogu samo reći 'vau' i sjesti na klupu. A ti potezi obično dolaze u najnezgodnijem trenutku za protivnika." Sada će Rose i društvo imati priliku donijeti svom sveučilištu prvi NCAA naslov u povijesti...

Neobičnu utakmicu odigrali su Kansas i North Carolina, a konačnih 84:66 za Kansas ni približno ne može dočarati tijek utakmice. Kansas je započeo furiozno, perfektno zapravo, u potpunosti neutraliziravši brzu tranziciju Tar Heelsa koji su pregazili sve protivnike do sada na turniru. Zapravo, Jayhawksi su bili ti koji su dolazili do lakih poena, a kad i nisu zabijali iz kontre, Brandon Rush i društvo zabijali su na postavljenu obranu.

S druge strane, momčadi Roya Williamsa ništa nije polazilo za rukom, a deficit se samo povećavao, pa je nakon samo deset minuta North Carolina zaostajala nevjerojatnih 23 poena (nakon serije Kansasa od 18-0). Razlika je narasla i najvećih +28, nakon čega je započeo povratak Tar Heelsa.

Korak po korak, uz veliki pad u igri Kansasa, North Carolina stigla je do minusa od samo četiri poena, no Kansas je ostao čvrst, a Tar Heelsi - bez snage. Brandon Rush preuzeo je utakmicu, zabio ukupno 25 poena uz sedam skokova, a Jayhawksi su opet odjurili na nedostižnu razliku, pa od veličanstvenog povratka North Caroline nije bilo ništa.

Kansas je tako stigao na korak do prvog naslova nakon 1988. godine, pritom zalupivši vrata svom bivšem treneru Williamsu koji je 15 godina pisao povijest na tom sveučilištu.

Sveučilišni igrač godine, Tyler Hansbrough, bio je dobro čuvan, ali je ipak stigao do 17 poena i devet skokova, no osim Ellingtona (18 poena) i Greena (15 poena) nije bilo prave pomoći. S druge strane, uz Rusha su dvoznamenkasti bili Chalmers (11), Jackson (12) i Collins koji je ušao s klupe i uz 11 poena upisao po četiri skoka i asistencije.

Final Four NCAA turnira:

Kansas - North Carolina 84:66
Memphis - UCLA 78:63

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!