Košarka

Erdenova trica donijela polufinale

Branko Barić • četvrtak, 10.04.2008.

Košarkaši Galatasaraya prvi su polufinalisti ULEB kupa nakon što su na otvaranju završnog turnira u Torinu svladali drugog turskog predstavnika – Bešiktaš. U susretu koji nije obilovao košarkaškom ljepotom, ali u kojem nije izostalo neizvjesnosti u završnici, prevagu je donio jedan šut Cuneyta Erdena...

Može li se čovjeka koji koji u cijelom susretu zabije tri poena uz šut 1/8 proglasiti igračem utakmice? Naravno da može ako su ta tri poena postignuta sedam sekundi prije kraja i ako su donijela pobjedu vrijednu polufinala drugog po jačini europskog klupskog natjecanja. Cuneyt Erden je 39 minuta bio bez poena uz promašenih svih sedam pokušaja izvan crte za tri poena, no u posljednjem napadu svoje momčadi pri rezultatu 60:58 za Bešiktaš primio je loptu u samom kutu i iz teške pozicije pogodio tricu za vodstvo. Momčad Ergina Atamana na drugoj strani nije uspjela iskoristiti preostalih sedam sekundi i slavlje Galatasaraya je moglo početi.

"Kada je bilo najpotrebnije napravili smo veliku glupost. Rekao sam svojim igračima da prije šuta rade prekršaj, oni to nisu učinili i zbog toga smo izgubili utakmicu. Cuneyt koji nije ništa pogodio cijelu utakmicu zabio je taj šut, pa nam sad ne preostaje ništa drugo nego do kraja turnira navijati za Bešiktaš", rekao je Ataman nakon susreta.

Utakmica je mogla biti riješena i ranije obzirom da je Galatasaray od samog početka kontrolirao susret držeći favorizirane protivnike pune tri četvrtine na odstojanju od desetak koševa prednosti. Predrag Drobnjak najzaslužniji je za buđenje svoje momčadi i povratak u igru u posljednjoj dionici. Minutu prije kraja rezultat je poravnat 58:58, a nakon faula u napadu Britton Johnsena, Preston Shumpert na drugoj strani donosi Bešiktašu prvo vodstvo na utakmici 46 sekundi do isteka vremena. U prvom napadu Galatasaray je promašio šut za tri poena, no skokom u napadu izborili su novi napad. Tad je na scenu stupio već spomenuti Erden riješivši pitanje pobjednika svojim prvim poenima.

Robert Hide predvodio je pobjednike s 22 poena, dok je Charles Gaines postigao osam uz deset skokova. Drobnjak i Shumpert postigli su po 17 na drugoj strani, a Puljanin Sandro Nicević ubacio je osam, uz tri skoka, tri asistencije i četiri ukradene lopte.

"Nakon sedam promašaja nije bilo lako uzeti posljednji šut, no obrana me ostavila samog u kutu. Na kraju sam odlučio šutnuti bez obzira na sve", izjavio je novi heroj Galatasaryevih navijača. Kaže i da mu je svejedno hoće li im protivnici u polufinalu biti Joventut ili Pamesa: "Igrali smo u grupi s Gironom, u osmini finala s Gran Canarijom, tako da smo spremni za novog španjolskog protivnika, tko kod to bio."

ULEB kup, četvrtfinale: Bešiktaš – Galatasaray 60:61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!