Nogomet

Stati na rep Unitedu

Marin Vuković • petak, 11.04.2008.

Zadatak iz naslova već tjednima je na vrhu liste prioriteta londonskog dvojca sa Stamford Bridgea i Emiratesa, koji u posljednjih pet prvenstvenih kola ulaze sa još uvijek opipljivim zaostatkom za Manchester Unitedom. Priliku da smanji bodovni zaostatak prvi će imati Arsenal koji u velikom nedjeljnom derbiju dolazi na poprište svojeg nedavnog debakla.

Kao što je uobičajeno kada je o velikim derbijima riječ, veliki derbi Manchester Uniteda i Arsenala ovoga će vikenda zasjeniti sva ostala zbivanja. Prije samo dva mjeseca Topnici su na Old Traffordu u FA kupu doživjeli jedan od najtežih poraza ove sezone, što Crvenim vragovima ulijeva optimizam uoči velikog dvoboja. Šest bodova prednosti novom bi se pobjedom moglo pretvoriti u devet, što bi pak gotovo sigurno izbacilo Topnike iz utrke za naslov.

"Nema sumnje da bi naša pobjeda stavila Arsenal u vrlo tešku situaciju", izjavio je Alex Ferguson najavljujući nedjeljni derbi. "Ostalo je još pet utakmica, što Arsenalu ne daje previše prostora i ne mogu si dozvoliti još jedan poraz. Međutim, to ne mijenja na stvari i mi se za tu utakmicu pripremamo kao i za svaki drugi susret s Topnicima."

Manchester United na raspolaganju ima gotovo cijelu momčad, s izuzetkom Nemanje Vidića koji se još uvijek oporavlja od ozljede koljena. U uzvratnoj utakmici Lige prvaka protiv Rome menadžer Uniteda uspio je odmoriti svoje najveće zvijezde, Cristiana Ronalda i Waynea Rooneya, koji će tako spremni dočekati sraz s Arsenalom.

Arsenal je pak u većim problemima. Osim što su ispali iz Lige prvaka na šokantan način, u završnici susreta s Liverpoolom, na listi ozlijeđenih igrača našao se i Mathieu Flamini kojeg Arsene Wenger neće imati na raspolaganju za derbi. U momčadi neće biti već otprije ozlijeđenih Rosickog, Eduarda i Sagne, dok bi se u početnih 11 trebao vratiti Robin van Persie.

S velikim zanimanjem nedjeljni će derbi popratiti i treći kandidat za naslov, momčad Chelseaja. Avram Grant vrlo će vjerojatno organizirati kolektivno gledanje utakmice, budući da Chelsea svoj susret 34. kola igra tek u ponedjeljak. Nema sumnje da će Bluesi navijati za svoje londonske rivale jer im samo pobjeda Arsenala daje priliku da se potpuno izjednače s Unitedom na čelu ljestvice. Za takav ishod bit će im potrebna i pobjeda protiv Wigana, koji je pobjedom u prošlom kolu gotovo osigurao opstanak i tako rasterećen rezultatskog imperativa mogao bi pružiti dobar otpor.

Nakon iscrpljujućeg dvoboja s Arsenalom i plasmana među četiri najbolje momčadi Europe, Liverpoolu predstoji težak susret s Blackburnom. Žele li Redsi sačuvati četvrto mjesto i prednost ispred Evertona stečenu u izravnom gradskom dvoboju, valja osvojiti sva tri boda. Iako su iz Liverpoola pokušali ublažiti suspenziju Javiera Mascherana, Argentinac će propustiti i ovu utakmicu, dok su svi ostali prvotimci iz susreta s Arsenalom na raspolaganju Rafi Benitezu.

Portsmouth hvata Europu

Iako svoju najveću priliku za plasman u Kup Uefe imaju preko FA kupa, gdje u finalu igraju protiv Cardiffa, nogometaši Portsmoutha nisu se odrekli niti petog mjesta u Premiershipu koje također garantira europski iskorak sljedeće sezone. Do toga mjesta, kojeg trenutno zauzima Everton, Niku Kranjčara i suigrače dijele četiri boda i težak posao u subotnje poslijepodne kada na Fratton Park stiže preporođeni Newcastle.

Momčad Kevina Keegana nanizala je tri uzastopne pobjede, igra najbolji nogomet od početka sezone, ali na strani domaćina je u posljednje vrijeme odlični Niko Kranjčar, a vraća se i vrlo raspoloženi Jermaine Defoe. Naš je reprezentativac pogotkom u prošlom kolu protiv West Hama Mornarima donio sva tri boda, a najavljuje i nove pogotke, pa možda koja lopta završi i iza leđa Harpera.

Premda Sven Goran Eriksson i dalje tvrdi da Manchester City nije odustao od igranja u Europi, situacija na ljestvici govori drukčije. Deveto mjesto i čak 11 bodova zaostatka za Evertonom znače kako će City do kraja sezone igrati tek za prestiž, a prva takva utakmica čeka ih u subotu u Sunderlandu. Vedran Ćorluka će po svemu sudeći zauzeti mjesto u sredini obrambenog reda, u paru s Richardom Dunneom, budući da je u prošlom kolu Nedum Onuoha teže ozlijedio rame.

Rasplet na dnu

Fulham ovoga vikenda igra možda i najbitniju utakmicu sezone. Budući da su prošloga vikenda poraženi od Sunderlanda na domaćem travnjaku, susret s Readingom predstavlja im posljednju priliku da spase što se spasiti može. U sličnoj je situaciji i Bolton koji dočekuje West Ham, a možda najteži posao imat će Birmingham koji na svom stadionu dočekuje jaki Everton. Sve tri momčadi najveći su kandidati za put u drugu ligu, a konačna bitka za osiguranje prvoligaškog statusa počinje već ove subote.

Premiership, 34. kolo:

Subota, 12.04.2008, 16.00 sati:
Birmingham - Everton
Bolton - West Ham
Derby County - Aston Villa
Tottenham - Middlesbrough
Reading - Fulham
Sunderland - Manchester City
Portsmouth - Newcastle 18.15 h

Nedjelja, 13.04.2008:
Liverpool - Blackburn 14.30 h
Manchester United - Arsenal 17:00

Ponedjeljak, 14.04.2008:
Chelsea - Wigan 21.00 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!