Nogomet

Nogomet u drugom planu

Bernard Jurišić, Sanja Čalić • subota, 12.04.2008.

Život ide dalje. Desetak dana nakon što je Hrvoje Ćustić sklopio svoje oči u zadarskoj bolnici, njegovi suigrači po prvi put će istrčati u utakmici na mjestu tragedije. Stanovi će zasigurno biti do vrha ispunjeni, ali ovog puta će Zadar i Hajduk bit će u drugom planu. Igrači i navijači oba kluba još će jednom zajedno odati počast nesretnom Hrvoju i odigrati utakmicu s njim u mislima...

Posljednja Zadrova utakmica na Stanovima tragičnom smrću Hrvoja Ćustića ostavila je gorke posljedice na nogometni, ali i cjelokupni (ne)sportski svijet. Nakon odgode prethodnog kola, u kojem je Zadar trebao gostovati u Koprivnici, momčad Dalibora Zebića ponovno će istrčati na svoj travnjak, ovog puta s Ćustićem u srcu, komu će u spomen nositi i posebno dizajnirane dresove s imenom svog preminulog suigrača na leđima te brojem 24 na prednjoj strani dresa.

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Nažalost, tek je tragični gubitak mladog života doveo i do promjena na samom zadarskom stadionu. Naime, betonska ograda koja je bila kobna za Ćustićev život, obložena je pločama od stiropora koje bi trebale spriječiti da se slična priča ne ponovi. Zadarskim nogometašima, koji od nesretnog događaja nisu mnogo trenirali, zasigurno neće biti nimalo lako zaigrati protiv Hajduka, no kako najavljuju iz zadarskog tabora, upravo bi im sjećanje na prijatelja i suigrača trebalo dati dodatnu snagu i motiv.

Osim bez Ćustića, Zadrani će se u ovom dalmatinskom derbiju, kojim je i započelo ovosezonsko prvenstvo, Hajduku morati suprotstaviti i bez svog najboljeg strijelca Želimira Terkeša koji je u dvoboju s Cibalijom zaradio treći žuti karton, a umjesto njega u samom vrhu napada priliku će dobiti mladi Ante Mitrović, strijelac pobjedonosnog pogotka nad Vinkovčanima.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Susreti Zadra i Hajduka na Stanovima uvijek su privlačili velik broj nogometnih zaljubljenika koji u većini slučajeva nisu mogli biti nezadovoljni prikazanim na terenu, budući da se samo u dva dvoboja mreže niti jednom nisu zatresle. Od 14 međusobnih ogleda na Stanovima, Splićani su sva tri boda odnijeli sedam puta, dok su Zadrani ostvarili samo jednu pobjedu, od koje je prošlo čitavo desetljeće.

Hajdukovci su u Varaždinu ostvarili dobar rezultat za uzvrat polufinala Hrvatskog kupa, a u Zadru ih čeka nastavak borbe za drugo mjesto. Prevrtljiva forma igrača u bijelim dresovima i ovog su puta najveći neprijatelj kladioničara, jer je teško prognozirati "na koju nogu" će se Hajdukovci dignuti u subotu ujutro.

U 150 kilometara udaljeni Zadar Splićani su krenuli već u petak, kako bi subotnje jutro potpuno posvetili odmoru i pripemi utakmice. U autobus se ukrcao i Nikola Kalinić, pa će napadački problemi s njim u kadru ipak biti malo manji. Ozljede Verpakovskisa, Bušića i Kalinića stvorile su pitanje "a tko će zabiti?", jer Rukavina zabija samo Interu, a Bartolović je već neko vrijeme u drugom planu. Kalinićev povratak malo je olakšao život Hajdukova trenera Jarnija.

Slika 1 od 2.
Foto: Sebastian Govorčin

Klupu u Varaždinu nije dobro podnio Florin Cernat, no teško je vjerovati da će ga se Jarni odreći i u Zadru. Pelaićev crveni karton zarađen u srijedu neće previše oštetiti konkurenciju, jer je Hajdukov desni bočni jedan od najlošijih igrača Hajduka ove sezone. Rubil je u nekoliko navrata pokazao da je bolje rješenje za desni bok od 25-godišnje Zagrepčanina. Na vrata se vraća Varvodić, a Balić će vjerojatno opet među vratnice u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa.

T – Com, 1. HNL, 28. kolo: Zadar – Hajduk 16 h

ZADAR: Subašić - Batkoski, Parmaković, Puljić, Milin - Bilaver, Elez, Surać, Tomasov, Župan - Mitrović.

HAJDUK: Varvodić - Sablić, Živković, Maloča - Andrić, Linić, Rubil, Gabrić, Cernat - Rukavina, Kalinić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!