Zimski sportovi

Washingtonu triler, Minnesota izjednačila

Krešimir Ferlak • subota, 12.04.2008.

Ako se po jutru dan poznaje, onda će dvoboj Washingtona i Philadelphije biti pravi spektakl do kraja. U prvoj utakmici u glavnom gradu SAD-a nakon mnogo preokreta slavlje domaćina. Minnesota i Colorado ponovno su išli u produžetke, samo sa drugačijim epilogom, dok su New York Rangersi i Pittsburgh dobili i druge utakmice u svojim serijama...

Utakmica u Washingtonu privlačila je veliku pozornost, prije svega jer je svoj debi u doigravanju imao Aleksanadar Ovečkin, najbolji igrač i strijelac regularnog dijela. Dva perioda su Flyersi odlično čuvali mladog Rusa, ali u trećem je Ovečkin ponovno pokazao zašto je jedan od najboljih. No, krenimo redom.

Capitalsi su poveli pogotkom Brasheara na otvaranju utakmice, ubrzo zatim izjednačio je Vaclav Prospal. Na početku druge Steckel vraća prednost domaćinima, ali tada u samo četiri minute Philadelphia postiže četiri pogotka i odlazi na 4:2. Daniel Briere zabio je dva i asistirao za još jedan kojeg je postigao Prospal. U trećem periodu Washington se vraća pogotkom Mike Greena i smanjuje rezultat. A tada na scenu stupa Ovečkin.

Prvo je asistirao Greenu za njegov drugi gol večeri i izjednačenje, a onda je manje od pet minuta prije kraja Ovečkin sve učinio sam. Iskoristio je jednu nesmotrenost obrane Flyersa, uzeo pak i preko ispruženog Birona zabio za 5:4 i veliku pobjedu i veliko slavlje Capitalsa. Flyersi su u prva dva perioda odlično čuvali Ovečkina, ali on je pokazao da mu je i najmanja prilika dovoljna da zabije i odvede svoju momčad do pobjede. Druga utakmica na rasporedu je u nedjelju, također u Washingtonu.

Pittsburgh je otišao na 2-0 u utakmici gdje su i Senatorsi napokon pokazali zube. Penguinsi su poveli preko Sergeja Gončara koji je zabio kad je Pittsburgh imao dva igrača više na ledu. U drugom periodu Petr Sykora je dva puta zabio nakon fenomenalnih dodavanja Evgenija Malkina i još se jednom pokazalo kako odlično funkcionira ovaj rusko-češki dvojac. Ipak, samo minutu nakon Sykorinog drugog pogotka veteran Shean Donovan smanjuje rezultat na 3:1, da bi nešto kasnije još jedan veteran u ekipi Senatorsa Cory Stillman u situaciji s igračem više doveo Ottawu na jedan gol zaostatka.

Penguinsi su i dalje dominirali, ali Ottawa je često vukla opasne kontre i iz jedne takve je Cody Bass sredinom treće izjednačio rezultat. Činilo se da ćemo gledati produžetke, ali tada Senatorsi minutu i pol prije kraja zarađuju isključenje, a Pittsburgh to koristi i minutu prije kraja pogotkom Ryana Malonea Penguinsi odlaze na 4:3. Malone je potvrdio pobjedu sedam sekundi prije kraja pogodivši praznu mrežu za konačnih 5:3. Treba reći da se u ovoj utakmici istaknuo i kapetan Pittsburgha Sidney Crosby koji je imao čak četiri asistencije.

U Newarku kod New Jersey Devilsa, Rangersi su ponovno slavili i s 2-0 u pobjedama karavana se seli u Madison Square Garden. Nakon dvije utakmice može se reći da je ovo dvoboj vratara u kojem se za sada uspješnijim pokazao Henrik Lundqvist. Dva perioda bila je ovo utakmica u kojoj se samo čekala neka pogreška protivnika i prilika da se na taj način zabije. Nije išlo. U trećoj Rangersi preuzimaju malo više rizika i to im se isplatilo. Prvo je Jaromir Jagr nakon jedne solo-akcije iznenadio Brodeura, a samo tridesetak sekundi kasnije Sean Avery je povisio rezultat. Devilsi tada kreću na sve ili ništa, ali su samo uspjeli smanjiti rezultat preko Johna Maddena minutu i pol prije kraja.

Po mnogima je ovo dvoboj gdje domaći led najmanje znači jer se momčadi tako dobro poznaju da im je praktički svejedno gdje igraju, ali nesumnjivo su Rangersi u velikoj prednosti. I rezultatskoj i psihološkoj. Malo tko bi se kladio da se Devilsi mogu vratiti u ovaj dvoboj, ali sljedeća utakmica biti će ključ, toga su svi svjesni."Naravno da ne želimo izgubiti i treću. Svi znamo što to znači. Moramo dati sve što imamo u sljedećoj utakmici", izjavio je napadač Devilsa Jamie Langenbrunner. I ne sumnjamo da će dati sve od sebe, samo je pitanje da li će to biti dovoljno da se pobijede ovakvi Rangersi.

Nakon prve utakmice i igrači Colorada su bili svjesni da ih je Minnesota nadigrala, ali su bili zadovoljni što su svejedno našli put do pobjede. Sinoć su ponovno igrači Wilda dominirali nad Avs'ima, ali nakon dva perioda ponovno je Colorado bio u prednosti. Zabio je Peter Forsberg. U trećoj se napokon otvara i Minnesoti i prvo Pavol Demitra izjednačuje rezultat, da bi Mikko Koivu manje od dvije minute prije kraja utakmice doveo Minnesotu u vodstvo i činilo se da domaćini stižu do pobjede.

Odmah nakon tog pogotka, isključenje za domaće. Colorado vadi i golmana i s dva igrača više u napadu, Milan Hejduk 44 sekunde prije kraja izjednačuje i odvodi i drugu utakmicu ove serije u produžetak. Ipak, nije se dugo čekalo na pogodak. Manje od dvije minute u produžetku, branič Minnesote Keith Carney zabija važan gol za veliko slavlje Wilda i izjednačenje u pobjedama na 1-1. Nakon dvije utakmice može se reći da je ovo i najpravedniji rezultat i da se očekuje još dosta ovakvih utakmica i produžetaka do kraja ove zanimljive serije.

NHL, rezultati, 11.4.2008:
Istočna konferencija:
Pittsburgh – Ottawa 5:3 (2-0)
New Jersey – New York Rangers 1:2 (0-2)
Washington – Philadelphia 5:4 (1-0)

Zapadna konferencija:
Minnesota – Colorado 3:2 (OT) (1-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!