Tenis

Zlata vrijedna premijera

Ivor Krapac • subota, 12.04.2008.

Mario Ančić i Marin Čilić uspješno su odradili prvi zajednički nastup u Davis Cupu, točnije - prvi službeni u paru uopće. Mario i Marin su drugog dana susreta s Talijanima u Dubrovniku slomili Potita Staracea i Simonea Bolellija i doveli Hrvatsku bod do ukupne pobjede, koja donosi kvalifikacije za povratak u Svjetsku skupinu...

Susret kombinacija koje još nikad nisu igrale zajedno završio je sretno za onu hrvatsku, sa 7:6(3), 6:4, 1:6 i 6:3 protiv para Starace/Bolelli, koji je tek na mahove uspio biti ravnopravan Mariju i Marinu. No, Ančić i Čilić ipak su kvalitetniji, tijekom većeg dijela meča to su dokazivali i na terenu.

Prva dva seta rezultatski izgledaju dosta zavaravajuće - obzirom na igru u te dvije dionice, Mario i Marin mogli su proći i lakše. U prvom setu krenuli su breakom već u drugom gemu, na servisu Potita Staracea, da bi pri vodstvu od 3:0 na Bolellijevom servisu došli do prilike i za dvostruki break, no Talijan se tada izvukao dobrim drugim servisom na Čilićev bekhend na break-lopti.

Nakon propale šanse za dvostruki break, hrvatski dvojac ispustio je vrijednu prednost na Čilićevom servisu kod 4:2, a taj nadoknađeni break minusa vratio je Talijane u potpuni egal i odgodio odluku u setu za tie-break. Obzirom na ispušteni break viška nešto ranije, nije bilo ugodno ući u taj rulet, no Mariju i Marinu nije osobito smetalo. Ispustili su svega tri poena i napravili prvi korak prema pobjedi.

U drugom setu sve je krenulo u smjeru hrvatskog para nakon Bolellijevih poklona na servisu u prvom gemu, s dvije dvostruke pogreške na putu do breaka Ančića i Čilića za vodstvo od 1:0. Pri zaostatku od 3:1 Bolelli je još jednom posrnuo servirajući, gurnuvši goste u zaostatak koji se teško dostiže, a ovog puta, pokazalo se, i preteško. Nakon što su gubili s 5:1, Talijani su uspjeli nadoknaditi jedan break minusa i stići do 5:4, no Čilićev servis u desetom gemu riješio nas je dodatnih briga.

Početak trećeg seta ponovno je pokazao kako se u parovima sve za jednu-dvije lopte može potpuno okrenuti. Na Staraceovom servisu u prvom gemu Talijani su se jedva izvukli, spasivši dvije nevezane break-lopte, od kojih je prva donijela dobru priliku za napad hrvatskog dvojca. No, Mario i Marin ostali su prepasivni u izmjeni s crte koja je okončana Ančićevim promašenim bekhendom.

Pet ili deset minuta kasnije set je već bio zapakiran i poslan na gostujuću adresu. Čilić je upao u prilično neugodnu krizu, a Mario ga nije uspio probuditi, pa su Talijani vrlo brzo odmaknuli do nenadoknadivog vodstva od 5:0.

U završnici se, ipak, i Marin približio onom što je igrao u većem dijelu prva dva seta, kada hrvatski par gostima nije dao da dođu do daha. Na servisu je išlo bez većih poteškoća, a break odluke u četvrtom setu dogodio se pri vodstvu Ančića i Čilića od 3:2. Bolelli je izgubio još jedan servis-gem i priča se približila kraju, domaća kombinacija više nije dala Talijanima da se vrate u život.

U posljednji dan Hrvatska će, tako, ući s dvije "meč-lopte" u posljednja dva meča ovog dvoboja. Prva prilika bit će ogled vodećih igrača reprezentacija, u kojem su na ždrijebu nominirani Ivo Karlović i Andreas Seppi, a za kraj vikenda na teren bi trebali Ančić i Bolelli.

Hrvatska - Italija, drugo kolo prve skupine Euroafričke zone: Ančić/Čilić (Hrvatska) - Starace/Bolelli (Italija) 7:6(3), 6:4, 1:6, 6:4 (2-1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!