Košarka

Fernandez odveo Joventut u finale

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 13.04.2008.

Španjolski Joventut prvi je finalist Uleb kupa. Momčad iz Badalone do pobjede nad Galatasarayem vodio je najbolji igrač Rudy Fernandez. Ključnim se pokazao period na kraju prve četvrtine kada je Joventut stvorio prednost koju je držao do kraja utakmice...

Turska momčad bolje je ušla u susret i nakon dvije minute vodila je 6:0, no ispalo je to na kraju jedino razdoblje u kojem je Galatasaray bio u "pozitivi". Joventut je prvo zahvaljujući Fernandezu smanjio na 7:9 da bi serijom 11:0 došao do vodstva, koje je, pokazalo se kasnije, s manjim amplitudama držao do kraja utakmice.

Već nakon prvih deset minuta Joventut je preko Moisoa i Ribasa došao do deset poena prednosti (27:17). Još bolji je bio početak druge dionice kada nakon trice Ribasa "zeleni" dolaze do najveće prednosti u prvom poluvremenu 34:15. Galatasaray je preko Besoka uzvratio mini serijom 5:0, a izjednačena igra do kraja poluvremena značila je da Joventut na veliki odmor odlazi s deset poena prednosti (47:37).

Galatasaray drugo poluvrijeme otvara s dvije trice Hitea i Johnsena i s 47:43 ponovno unosi neizvjesnost u dvoboj. No, tada se opet budi Fernandez koji uz pomoć Moisoa najzaslužniji za novu 10:0 seriju Joventuta i uvjerljivije vodstvo. Ponovno je tursku momčad u igru vratio njihov najbolji igrač Hite, no samo za kratko jer nakon prodora Fernandeza Joventut osam minuta prije kraja vodi 74:62.

Momčad Aita Garcije očito je već počela misliti o finalu, a opuštanje je ih je koštalo priključka Galatasaraya na 76:71. Ali, upozorenje su Španjolci shvatili na vrijeme. Fenomenalni Fernandez je prvo na asistenciju Rubyja alleyoop zakucavanjem, a kasnije i petom tricom na utakmici postavio 83:71 te konačno slomio otpor protivnika i odveo svoju momčad do prilike da osvajanjem Uleb kupa osigura nastup u Euroligi sljedeće sezone.

Na kraju Fernandez 27 poena, Jagla 13, a Moiso po devet poena i skokova za Joventut. Kod poraženih je Hite postigao 26 poena, slijedio ga je Johnsen s 13, a Owens je uz devet poena sakupio i 13 skokova.

Uleb kup, polufinale: Joventut – Galatasaray 90:83.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!