Tenis

Karlo i Roko u Portugalu

Ivor Krapac • nedjelja, 13.04.2008.

Ivo Karlović i Roko Karanušić zasad su jedini hrvatski igrači koji će idućeg tjedna zaigrati u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira. Karlo i Roko okušat će se na zemljanim terenima portugalskog Estorila, na startu dijela sezone na crvenoj prašini...

Karlović je treći nositelj, a na prvoj prepreci očekuje ga 24-godišnji domaći wild-card Rui Machado, 411. na Entry listi. Ukoliko napravi očekivano i prođe Portugalca, Ivo će u osmini finala naići na boljeg iz susreta Francuza Florenta Serre i kvalifikanta, dok bi, ukoliko sve prođe u skladu s renkingom, u četvrtfinalu slijedio susret s još jednim francuskim tenisačem, petim nositeljem Gillesom Simonom.

No, ukoliko Roko Karanušić bude posebno inspiriran, možda Simon ni ne dođe tako daleko. Upravo je petopostavljeni Francuz prvi Rokov suparnik u Estorilu, a pobjednik tog ogleda će se u osmini finala sresti s jačim iz francusko-talijanskog dvoboja Edouarda Rogera-Vasselina i Flavija Cipolle, ovotjednog člana reprezentacije koja u Davis Cupu gostuje u Dubrovniku.

Karlović i Karanušić nalaze se u donjem dijelu ždrijeba kojeg predvodi drugopostavljeni Nikolaj Davidenko, potencijalni polufinalni suparnik nekom od hrvatskih aduta. Davidenka na startu turnira čeka sudar s Austrijancem Jürgenom Melzerom.

Posebna atrakcija estorilskog tjedna bit će Roger Federer, prvi tenisač svijeta, koji inače ne igra na turnirima ovog ranga, što može značiti dvije stvari - Federer je željan mečeva i prilagodbe zemljanoj podlozi ili su organizatori isplatili pozamašnu garanciju za dovođenje svjetskog broja jedan. Ili oboje.

Početni Švicarčev protivnik bit će Belgijac Olivier Rochus, dok osmina finala vodi na boljeg iz susreta Francuza Oliviera Patiencea i Rumunja Victora Hanescua. Prvi postavljeni tenisač s kojim bi se Federer mogao susresti je šesti nositelj Nicolas Mahut, potencijalni četvrtfinalni suparnik - no, njemu zemlja nimalo ne odgovara i ne bi bilo iznenađenje da ne dogura tako daleko. U prvom kolu ide na portugalskog wild-carda Frederica Gila.

U Estorilu su i Lovro Zovko i Ivan Dodig, koji put do glavnog ždrijeba traže kroz kvalifikacije. Zovko se pobrinuo za glavnu vijest prvog kvalifikacijskog kola, s 2:6, 7:5, 7:6(4) protiv prvopostavljenog Španjolca i sasvim respektabilnog zemljaša Rubena Ramireza Hidalga, 135. na svijetu. Za nagradu, Lovro će se u drugom kolu sresti s puno manje zvučnim protivnikom, Juan-Pablom Yunisom (1190.), koji je na startu u argentinskom dvoboju sa 7:6(5) i 6:1 svladao Matiasa Saenza.

Ivan Dodig, osmi nositelj kvalifikacija, probio se u drugo kolo sa 7:6(7) i 6:2 protiv Čeha Františeka Cermaka (872.), poznatijeg kao igrača parova. Dodigov sljedeći protivnik bit će Španjolac Jose-Manuel Garcia-Rodriguez (1238.), na startu sa 6:4 i 6:2 jači od Portugalca Francisca Diasa.

Antonio Šančić nastupio je u kvalifikacijama Valencije, ali bez uspjeha na početnoj prepreci. Sa 7:5 i 7:6(5) zaustavio ga je Španjolac Albert Ramos-Vinolas, 691. na svijetu.

Aktivan je i Franko Škugor, koji traži put do glavnog ždrijeba na zemljanim terenima Houstona. 20-godišnji Šibenčanin prošao je prvo kolo s glatkih 6:1 i 6:1 protiv američkog wild-carda Sydneyja Jima, a na drugoj, ujedno i završnoj kvalifikacijskoj prepreci očekuje ga sudar s prvopostavljenim Argentincem Diegom Hartfieldom (128.), koji je bio slobodan na startu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!