Košarka

Joventutu Ulebov trofej

Branimir Korać • nedjelja, 13.04.2008.

Realno gledano - očekivano i zasluženo. Joventut je i uoči sezone slovio kao jedan od glavnih favorita za osvajanje Uleb kupa, a takva očekivanja je i ispunio odigravši najbolje i najuvjerljivije na Final Eight turniru u Torinu...

Finalni dvoboj Uleb kupa nije zaslužio najvišu ocjenu. Dobar dio krivice za to snosi momčad Girone koja nije bila ravnopravan protivnik Joventutu u finalu i osim u prvih deset minuta, nije gotovo ništa pokazala. No to ne umanjuje uspjeh Joventuta, ipak dosta je istine u onoj "igraš onoliko dobro koliko ti protivnik dopusti", Joventut nije puštao Gironi previše prostora.

Nije ovo samo veliki uspjeh Joventuta već i Aita Garcije Renesesa koji je ostvario još jedan podvig. Osvajanje Uleb kupa s Joventutom je četvrti različiti europski klupski trofej Garcije Renesesa čime postaje jedinstven u trenerskom svijetu. Ranije je osvajao 1986. godine Kup pobjednika kupova s Barcelonom, dva Kupa Koraća s Barcelonom 1987. i 1999. te Fiba Eurokup s Joventutom 2006. godine. Uz devet državnih naslova prvaka s Barcelonom te četiri Kupa kralja s Barcelonom i jedan s Joventutom, Garcia Reneses je među najtrofejnijim aktivnim trenerima.

U finalni susret Joventut je ušao pomalo nervozno i Girona je to iskoristila i povela 12:2. Međutim do kraja prve četvrtine Joventut se vraća u igru, smanjuje na minus pet, a već do sredine druge četvrtine preuzima vodstvo i stvara razliku. U nastavku je ta razlika rasla iz minute u minutu, izuzev Radinovića (20 poena) i donekle Gasola (devet poena i deset skokova) u Gironi nitko nije bio raspoložen za igru, a u takvom slučaju nisu imali što tražiti protiv raspoloženog Joventuta.

Najveće probleme stvarali su im Demond Mallet (26 poena, šest trica), Rudy Fernandez (13 poena, sedam skokova) i Jerome Moiso (deset poena, sedam skokova i četiri blokade) i oni su bili prava enigma za Gironu kojoj je malo toga polazilo za rukom.

U uvertiri finala igran je susret za treće mjesto u kojem je Dinamo nadigrao Galatasaray s 84:67. U izvjesnom dvoboju koji su Rusi otvorili s 26:8 u prvih deset minuta, najistaknutiji kod pobjednika bili su Sergej Monja sa 17 poena i Robertas Javtokas s 14 poena i devet skokova. Kod Galatasaraya Erdem Turetken ubacio je 16 poena, a Charles Gaines dodao je 11 poena i osam skokova.

Uleb kup, finale:
Joventut - Akasvayu Girona 79:54.

Uleb kup, za treće mjesto:
Dinamo Moskva - Galatasaray 84:67.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!