Nogomet

Šimunić: "Možemo napraviti velike stvari"

Tomislav Pacak • utorak, 15.04.2008.

Hrvatska će igrati važnu ulogu na Euru čak i bez sjajnog Eduarda - zaključio je to branič Herthe i hrvatske reprezentacije, Josip Šimunić, o kojem je službeni portal svjetske nogometne organizacije Fife napravio veliku reportažu...

Novinar portala fifa.com tekst je započeo komentarom kako je malo toga kod Šimunića kao što se čini na prvi pogled; za početak, njegov naglasak sugerira australsko podrijetlo, ali se iza njega ipak krije ponosni Hrvat sa 60 nastupa za reprezentaciju. S druge strane, njegova statura sugerira čvrstinu, ali ne otkriva sjajnu tehniku kojom Šimunić raspolaže. Kao što u nastavku teksta autor obrazlaže, Šimunić je tako samo jedan u niz vrhunskih tehničara koje je dao hrvatski nogomet, poput Prosinečkog, Šukera, Asanovića i drugih.

Glavna tema razgovora bilo je, dakako, predstojeće Europsko prvenstvo u nogometu, a Šimunić nije bježao od činjenice da je Hrvatska na proteklim natjecanjima podbacila: "Potencijal definitivno imamo. No opet, potencijal uvijek imamo - ali je stvar kako to pretočiti u dobar nastup na turniru. U tom pogledu smo se razočaravali u prošlosti, ali sada postoji stvarno uvjerenje da možemo napraviti puno više."

Joe se nada prolasku prvog kruga, a onda "tko zna": "Mislim da možemo napraviti značajan rezultat. Cilj je proći prvi krug i doći u četvrtfinale, to bi bio veliki rezultat. Nakon toga, tko zna? Činjenica da smo se kvalificirali je uspjeh sam po sebi, posebno kad pogledate preko koga smo morali proći. Ali sada kad smo tu, mislim da je drugi krug razumni cilj."

Šimunić je na protekla dva SP-a i jednom EP-u bio prvotimac reprezentacija koje su razočarale svojim nastupima, a visoki stoper vjeruje kako Bilićeve taktičke promjene mogu promijeniti takav rasplet. K tome, u momčadi sada postoji i nekoliko vrhunskih mladih igrača koji daju drugi "štih" Hrvatskoj.

"Možemo svakoga pobijediti na svoj dan. Pokazali smo to iznova i iznova kroz proteklih deset godina. Ali također, znali smo se mučili s protivnicima koji su manje kvalitetni od nas. Srećom, čini se da smo se u tom segmentu popravili, konzistentniji smo s novim izbornikom i ako to možemo prenijeti na Euro, nema razloga da ne napravimo dobar rezultat."

Šimunić zna da Hrvatska uobičajeno najbolje igra protiv najvećih, pa je novinara zanimalo bi li relativno laka skupina mogla biti problem za Hrvatsku: "Ne vidim to tako. Svaka momčad na Euru je dobra. Čak i Austrija, koja se nije morala kvalificirati, će biti visoka prepreka jer je domaćin. Vidjeli smo kakav to učinak može imati - pogledajte recimo Njemačku na Svjetskom prvenstvu. Neće biti lagano i ako bilo tko u momčadi misli da hoće, mora se brzo probuditi."

Dakako, i Šimunić se osvrnuo na ozljedu Eduarda zbog koje će hrvatski napad biti ipak prilično oslabljen: "To je veliki gubitak. Imamo drugih kvalitetnih igrača, ali Eduardo je jedan od najkompletnijih napadača koje sam ikad vidio i užasno će nam nedostajati. To je zaista velika nesreća, posebno za Eduarda, ali daje priliku nekom drugom da postane heroj."

Stoperu Herthe drago je što je izbornik Bilić pozvao Eduarda da bude s momcima tijekom EP-a: "To je sjajna gesta. Volio bih ga vidjeti tamo i mislim da bi nas to motiviralo još više da učinimo nešto posebno."

Nakon teškog poraza od Nizozemske, remi u Glasgowu vratio je samopouzdanje reprezentaciji: "Dvoboj sa Škotskom definitivno nam je pomogao. Bilo je iznimno teško, Škoti nam nisu dali ni centimetar prostora, bili su agresivni i to nam je trebalo. Puno dobrih stvari je proizašlo iz te utakmice, nekoliko i loših, a to znači da znamo na čemu moramo raditi u posljednja dva mjeseca."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!