Nogomet

Šibenska utakmica mogla bi odlučiti

Ivana Jurica, Kristian Hohnjec • utorak, 15.04.2008.

Tjedan odluke u kojem bi puno toga mogli riješiti za Šibenčane je započeo osvajanjem boda u Varaždinu. A sad taj bod treba potvrditi u domaćoj utakmici protiv Zaprešićana kojima je ova utakmica također biti ili ne biti. I jedni i drugi nastupit će oslabljeni, no, vremena i mjesta za kalkulacije nema …

Iako je tinjala nada da bi u krucijalnom dvoboju mogli konkurirati za sastav, Dražen Gović, Patrice Kwedi i Krešimir Makarin, propustit će i gostovanje Žutih na Šubićevcu. Propustit će ga i od ranije ozlijeđeni Matas i Šubić, kao i operirani Runje. No, u sastav se vraćaju Bonacin i Tabi koji su odradili suspenziju zbog kartona.

Uoči posljednjeg treninga trener Ivica Kalinić imao je jednu dvojbu: tko će u vršku napada praviti društvo Erminu Zecu. U konkurenciji su bili jocker iz Varaždina Kruno Jambrušić i visoki Ive Grgas-Grando. Čini se da će, zbog svoje visine prednost dobiti 30-godišnji Šibenčanin.

I sam pogled na ljestvicu dovoljno govori o važnosti ove utakmice. Šibenik i Inter bodovno su izjednačeni, oba ovosezonska susreta završila su podjelom bodova i onaj tko u ovoj utakmici odnese bodove bit će u dvostrukoj prednosti. Ne samo zbog većeg broja osvojenih bodova uoči same završnice prvenstva, nego i zbog boljeg skora u međusobnim susretima što bi na kraju, u slučaju istog broja bodova moglo i odlučivati.

U posljednjih 180 minuta na domaćem terenu Šibenčani nisu postigli niti jedan gol, a osvojili su samo jedan bod. No, bod u Varaždinu podigao je samopouzdanje momčadi. I protiv Intera trebat će dobro zapeti, realizirati i najmanje prilike kako bi se stiglo do sva tri boda. Naravno da neće bilo lako, ali samo pobjedom protiv Zaprešićana Šibenčani će sebi osigurati nešto mirniju završnicu prvenstva. Svaki drugi rasplet nosi veću količinu neizvjesnosti.

Nakon što su Žuti protiv Zagreba upisali šesti domaći remi (najviše u ligi) te tako propustili priliku da na ljestvici preskoče današnjeg suparnika, Milivoj Bračun utakmicu u Šibeniku označio je kao onu "koja rješava pola prvenstva".

Problem za Zaprešićane su ozljede dvojice od rijetkih igrača s idejom - Bernarda Gulića i Marija Grgurovića. Oni najvjerojatnije neće biti spremni za Šubićevac. Žute kartone su odradili inače standardni Dejan Lovren i Dalibor Starčević, no vrlo dobrom igrom u subotnjem dvoboju nametnuo se Kamerunac Emmanuel Mahi Ebem. Tamnoputi obrambeni igrač lako bi mogao pronaći mjesto u početnoj postavi.

Ukoliko žele do pozitivnog ishoda, Zaprešićani će morati pružiti mnogo bolju igru nego li su to činili na posljednjim gostovanjima. Ove godine još nisu osvojili ni bod na gostujućem terenu, a u tri poraza inkasirali su čak 12 pogodaka. Očekuje se da će Bračun početi susret sa zgusnutom formacijom ispred odličnog Marka Šarlije.

Šibenik i Inter sastali su se do sada 16 puta: Šibenčani imaju osam pobjeda, Zaprešićani pet, dok je pet susreta završilo bez pobjednika, gol razlika 21:19. Gledajući samo utakmice na Šubićevcu domaćin je uspješniji: od osam utakmica šest je završila pobjedom Šibenika, a dvije bez pobjednika. Neodlučeno je bilo u još na početku prvenstvu Hrvatske (1992. godine – 1:1), te u posljednjem susretu ovih dviju momčadi na Šubićevcu (10. studenog 2007. – 1:1).

Ovaj dvoboj od ključnog značaja i za jedne i druge dodijeljen je iskusnom sucu Vladi Svilokosu (Sisak) čiji će pomoćnici biti Vlado Crnolatac (Petrinja) i Ivica Modrić (Zagreb).

T-Com I. HNL, 29. kolo., srijeda, 1630 h:

Šibenik: Slavica - Lapić, Bonacin, Raič, Kulušić - Vitaić, Roglić, I. Bulat, Milanović - Grgas-Grando, Zec.

Inter Zaprešić: Šarlija - Lovren, Iftić, Starčević, Emmanuel, Krznar - Nađ, Cavrić - Kukec, Sivonjić - Vidović.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!