Nogomet

I Rijeka i Zadar protiv lošeg niza

Zoran Zdelar, Sanja Čalić • utorak, 15.04.2008.

Rijeka i dalje traži svoju prvu pobjedu od nastavka prvenstva, a brojke kažu da je Zadar jedan od najidealnijih kandidata za prvi trobod ovog proljeća. No, Dalić je ovog puta odlučio nešto drukčije pristupiti najavi utakmice te je osim sastava rekao još tek rečenicu-dvije o promjena u sustavu igre. Dok će Rijeka tražiti prekid niza loših rezultata ove sezone, Zadar traži prvu pobjedu na Kantridi...

Kantrida ne pamti tako kratku konferenciju za novinare dan uoči odigravanja prvenstvene utakmice. Trener Zlatko Dalić svjestan je težine situacije, pa nije imao namjeru i ovog puta ponavljati sve ono što govori već tjednima prije utakmica. Dalić je novinare na dolasku pozdravio, odmah izdiktirao sastav koji bi trebao krenuti od prve minute i to je bilo to. Zaista nije bio raspoložen za razgovor.

Bio je zato tu Bugarin Georgi Ivanov za kojeg još ipak nije potpuno sigurno hoće li odmah istrčati na travnjak ili će priliku čekati s klupe. No, u svakom slučaju bio je raspoloženiji za razgovor od svog trenera, koji ga nakon dugo vremena opet planira vratiti u napad i možda tako napokon stići do prvog proljetnog troboda.

"Mi smo bolja momčad od Zadra i moramo obavezno pobijediti. Ukoliko damo sve od sebe, ne vidim razloga zašto ne bismo slavili", kazao je Ivanov, a zatim je rekao pokoju i o povratku na svoju prirodnu poziciju u momčadi. "Tijekom jeseni sam bio vrlo dobar na poziciji zadnjeg veznog, ali ovog proljeća imam problema s ozljedama, a ta pozicija to ne trpi. Napad je moja prirodna pozicija, ali na treneru je da odluči gdje ću igrati", kazao je u maniri iskusnog profesionalca bugarski napadač.

Pred kraj konferencija ipak je malo progovorio Dalić, ali prvenstveno da objasni određene promjene u sastavu i postavi momčadi. "Sharbini je na lijevoj strani jer je sam tražio da ga se pomakne na tu poziciju s obzirom da mu više odgovara zbog kvalitetnijeg ulaska u sredinu. Promjene u obrani uvedene su nakon analize igre protivnika. Budicina čeka odgovornost čuvanja lijevog boka nakon što Sharbini ode u napad", rekao je Rijekin trener.

Brazilac Andre Luiz i dalje nije spreman za nastup, a zbog ozljede izostaje i Alen Škoro, dok Dragana Žilića neće biti zbog bolesti. Neće Žilića biti ni na klupi za rezervne igrače.

Gubitak prijatelja i suigrača, tjedan pun iščekivanja i boli te izostanak treninga, očekivano su ostavili velikog traga na zadarskim igračima. Budući da nisu bili stopostotno u utakmici i s igrom ispod razine koju su obično prikazivali, prvo istrčavanje na teren bez Hrvoja Ćustića u redovima na mjestu tragedije i nije moglo imati drukčiji ishod za Zadar, pogotovo protiv, u ovom trenutku, mnogo jačeg Hajduka.

No uvjerljiv poraz koji im je nanijela splitska momčad Zadrani moraju vrlo brzo pospremiti u zaborav, budući da im već srijeda, kada gostuju na Kantridi, nosi još jednog jakog protivnika. Prema riječima Zadrovog trenera Dalibora Zebića utakmica protiv Rijeke njegovoj će momčadi biti vrlo korisna: "Dobro je što već u srijedu igramo, treba nam utakmica i treninga da se što prije vratimo u život i da se što prije vratimo na ono gdje smo bili prije. Neće nam biti lako, ali siguran sam da ćemo s vremenom i to uspjeti."

Nakon što u dvoboju s Hajdukom trener Zebić nije mogao računati na najboljeg strijelca svoje momčadi Želimira Terkeša koji je odrađivao kaznu zbog tri prikupljena žuta kartona, ni u ovom kolu zadarska momčad neće biti kompletna. Iz istog razloga ogled na Kantridi morat će propustiti vratar Danijel Subašić te mladi napadač Ante Mitrović koji je u posljednje dvije utakmice oba puta bio strijelac. No unatoč svim problemima koje ih prate, iz zadarskog stožera poručuju: "Idemo se boriti."

Rijeka ima katastrofalno loš učinak u Stanovima, ali ništa bolji nije ni Zadar kad mora doći igrati na Kantridu. Ispada samim time je ovo idealna prilika Riječanima za prvu pobjedu od nastavka prvenstva. Od ukupno 14 međusobnih utakmica igranih na Kantridi od osnutka 1. HNL, Rijeka je slavila deset puta, a preostale četiri utakmice završile su podjelom bodova. Još se pamti pobjeda Rijeke od 7:0 nad Zadrom otprije pet godina.

T–Com 1. HNL, 29. kolo: Rijeka – Zadar 18.00h

Rijeka: Radman –Vučko, Čagalj, Budicin – Jertec, Marčić – Bule, Štrok, Sharbini – Đalović, Ivanov.

Zadar: Vuković – Puljić, Batkoski, Parmaković, Milin – Bilaver, Elez, Surać, Tomasov, Župan - Terkeš .

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!