Nogomet

Valencia osvojila Kup kralja

Zvonimir Šimunović • četvrtak, 17.04.2008.

Najviše zahvaljujući furioznom početku susreta i dva pogotka postignuta u tom dijelu, Valencia je pobjedom 3:1 protiv Getafea došla do trofeja koji spašava katastrofalnu prvenstvenu sezonu. Ronald Koeman uspio je pronaći pravu formulu u ključnoj utakmici, dok je Getafe, još uvijek pod dojmom poraza od Bayerna, doživio još jedno razočaranje...

Iako u prvenstvu vodi bitku za ostanak, Ronald Koeman ostat će zapisan kao čovjek koji je Valenciji donio sedmi Kup kralja u povijesti. U fantastičnoj atmosferi stadiona Vicente Calderon u Madridu, Šišmiši su iskoristi opuštenost Getafea u otvaranju susreta i stekli prednost koju su potvrdili još jednim pogotkom pri kraju pa su tako zaslužili veliko slavlje u sezoni koja je u ostalim natjecanjima bila puna posrtanja.

Iako je bila riječ o, za Valenciju najvažnijoj utakmici sezone, pomalo je iznenadila Koemanova odluka da mjesto u vrhu napada umjesto Morientesa zauzme Arizmendi. No, da je nizozemski stručnjak imao dobar osjećaj potvrdilo se već u 4. minuti. David Silva je ostao sam na lijevoj strani te je centrirao, Mata je glavom uputio udarac, a lopta se odbila baš od Arizmendija, promijenila smjer i završila u mreži. Početak iz snova za Valenciju nastavio se u 11. minuti kada je David Silva izveo korner, a nepažnju obrane Getafea iskoristio je Alexis i glavom matirao Ustarija za 2:0.

Momčadi iz predgrađa Madrida trebalo je petnaestak minuta da nakon početnog šoka poveže igru i preuzme inicijativu. Prve naznake buđenja viđene su u 20. minuti kada je prvo Casquero iz slobodnog udarca testirao Hildebranda, a zatim je loše pred njemačkim vratarom reagirao Diaz. Najviše je problema obrani Valencije zadavao Contra probijanjima po desnoj strani, a jedan njegov dobar centaršut Granero je zapucao pokraj gola. Aktivnija i bolja predstava u tom razdoblju isplatila se Getafeu u sudačkoj nadoknadi prvog dijela. Još jedan prodor Contre zaustavljen je prekršajem u kaznenom prostoru Valencije, a s bijele točke točan je bio Granero, za smanjenje vodstva prije odlaska na odmor.

Na početku drugoga dijela David Villa imao je priliku možda i riješiti utakmicu. Napadač Valencije u 53. minuti je izašao sam ispred Ustarija, ali je pucao pokraj gola. Samo minutu kasnije, sjajno je okrenu svoga čuvara, ali je njegov udarac sa šest metara vratar Getafea obranio. U 61. minuti uzvratio je Granero kada je njegov udarac s 18 metara završio u vratnici.

Iako je Michael Laudrup do kraja utakmice uveo i trećeg napadača te naredio potpunu ofenzivu, do izjednačenja Getafe nije uspio doći. Dapače, nakon što je u 81. minuti udarac Braulija glavom sa šest metara Hildebrand uz manje poteškoće zaustavio, dvije minute kasnije konačnu pobjedu Valencije postavio je, nakon pogreške Ustarija, Morientes koji je ušao u drugom dijelu.

Kup kralja, finale: Valencia – Getafe 3:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!