Zimski sportovi

"Metla" Pittsburgha, Nashville izjednačio

Ante Jukić • četvrtak, 17.04.2008.

Sinoć smo doznali i prvog sudionika konferencijskih polufinala ovogodišnjeg doigravanja NHL-a. To je Pittsburgh, koji je još jednom bio bolji od Ottawe i uvjerljivo se plasirao u slijedeći krug. Na dobrom putu da to ostvare su i NY Rangersi, koji su ubilježili i treću pobjedu protiv Devilsa, dok se Nashville, drugom domaćom pobjedom nad Detroitom, potpuno vratio u igru…

Nadanja Senatorsa da bi, kao treća momčad u povijesti, mogli nadoknaditi zaostatak od 0:3 u jednoj seriji doigravanja, pala su u vodu već na prvoj stepenici. Penguinsi su se još jednom pokazali prejakim za kanadsku momčad, koja je na razočaravajući način završila sezonu koja je puno obećavala.

Prvi pogodak u sinoćnjoj utakmici vidjeli smo početkom druge trećine, kada je Malkin svladao Gerbera, u situaciji s igračem više. Svojim drugim pogotkom u ovogodišnjem playoffu, Senatorse je u igru vratio Stillman, ali da gosti u posljednju trećinu ipak uđu s golom prednosti, pobrinuo se Jarkko Ruutu. Točku na ''i'' u ovoj utakmici, ali i cijeloj seriji, stavio je Sidney Crosby, pogodivši praznu mrežu osam sekundi prije kraja, u trenutku kad su domaćini svim silama tražili izjednačenje.

Penguinsi su se, tako, na najbolji mogući način revanširali Senatorsima za prošlogodišnji poraz u istoj fazi natjecanja. Pittsburghu je ovo, nakon 1992. godine i Chicago Blackhawksa, prva ''metla'' koju su podarili svojim protivnicima u playoffu. Iste su godine Penguinsi osvojili i svoj posljednji Stanley Cup…

Konačno je i domaćin slavio u seriji između NY Rangersa i Devilsa iz New Jerseya. Sinoćnjom pobjedom u Madison Square Gardenu, Rangersi su došli na korak od plasmana u drugi krug, za što im treba još samo jedna pobjeda u naredne tri utakmice.

Kao i svi dosadašnji susreti, i ovaj je bio izjednačen i neizvjestan, a pobjednik je odlučen tek u samoj završnici. Devilsi su triput, golovima Eliasa (2) i Mottaua, sustizali prednost Rangersa, no nakon pogotka Marca Staala, tri minute prije kraja, povratka više nije bilo. Posljednji gol na utakmici postigao je Scott Gomez 13 sekundi prije isteka vremena, u trenutku kad su Devilsi izvadili golmana. Bio je to Gomezu drugi pogodak u sinoćnjem dvoboju, a osim njega i Staala, strijelci za domaćine bili su još Straka i Drury.

Priliku da definitivno završe posao s Devilsima, Rangersi će imati u petak, kada se igra peta utakmica ove serije. Devilsi se, pak, nadaju da mogu ponoviti pothvat Montreala, koji je 2004. izbacio Boston u prvom krugu doigravanja, nakon što su Bruinsi poveli sa 3:1 u seriji.

Iako se to, možda, i nije očekivalo, dvoboj Detroita i Nashvillea se pretvara u jedan od zanimljivijih u dosadašnjem dijelu doigravanja. Red Wingsi nisu uspjeli pobijediti ni u drugoj utakmici u Nashvilleu, tako da se momčadi izjednačene vraćaju u Detroit, na nastavak serije.

Baš kao i u prethodnoj utakmici, Red Wingsi su ponovno primili dva pogotka u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. U razmaku od samo 32 sekunde, Hamhuis i Weber su, već na samom početku susreta, doveli domaćine do značajne prednosti. Datsyuk je, svojim drugim pogotkom u ovoj seriji, smanjio rezultat u sedmoj minuti druge trećine, no gosti su, samo 11 sekundi nakon tog pogotka, ponovno dopustili Nashvilleu da ode na dva gola razlike. Strijelac je bio Greg De Vries. Iako su do kraja utakmice uložili silan napor, Red Wingsi su, još jednim pogotkom Datsyuka, uspjeli samo ublažiti poraz.

Peta, možda i ključna, utakmica ove serije, na rasporedu je u petak u Detroitu. Iako su mnogi očekivali laganu šetnju Red Wingsa do drugog kruga, Nashville se pokazao kao težak i nezgodan protivnik, tako da najboljoj momčadi regularnog dijela sezone predstoji velika borba za plasman u polufinale Zapadne konferencije.

NHL doigravanje, rezultati, 16.04.2008.

Istočna konferencija:
Ottawa – Pittsburgh 1:3 (0-4)
NY Rangers – New Jersey 5:3 (3-1)

Zapadna konferencija:
Nashville – Detroit 3:2 (2-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!