Nogomet

Suci su spremni za Euro

Maja Giljanović • četvrtak, 17.04.2008.

Četiri dana provelo je ukupno 44 sudaca što glavnih, što pomoćnih i četvrtih pa i petih, na Uefinoj radionici u Regensdorfu pokraj Züricha gdje su ima dane detaljne upute kojih se moraju pridržavati tijekom Eura...

Predsjednik Udruge sudaca i potpredsjednik Uefe Angel Maria Villar podvukao je da od odabranih očekuje njihova ponajbolja izdanja s obzirom: "da se radi o samoj kremi europskog suđenja koja se dokazala na utakmicama europskih kupova. Osim toga sustavno su se pripremali protekle dvije sezone i bez sumnje će ovog lipnja biti u optimalnoj formi i svojevrstan 17. igrač turnira".

31 utakmicu Eura u Austriji i Švicarskoj (od 7. do 29. lipnja) sudit će redom: Austrijanac Konrad Plautz, Belgijanac Frank de Bleeckere, Englez Howard Webb, Nijemac Herbert Fandel, Grk Kyros Vassaras, Talijan Roberto Rosetti, Nizozemac Pieter Vink, Norvežanin Tom Henning Ovrebo, Slovak Luboš Michel, Španjolac Manuel Mejuto Gonzalez, Šveđanin Peter Frojdfeldt i Švicarac Massimo Busacca kao glavni arbitri sa svojim pomoćnicima, a četvrtom sucu će leđa čuvati rezervni u svakom trenutku spreman uskočiti i po potrebi ga zamijeniti.

Svakom će biti dodijeljene dvije utakmice po skupinama, a potom će Odbor one najbolje delegirati za nastavak prvenstva: posebnu pažnju, kažu u Uefi, suci će morati obratiti na pogibeljne startove odnosno samu njihovu namjeru i sankcionirati ih bez milosti izravnim crvenim kartonom, simulatore, pak, rezolutno kazniti žutim, a upućeni su također da bez puno priče javno opomenu eventualne prigovore igrača.

Glavni sudac za svaku će utakmicu inače primiti 10.000 eura, pomoćnici po pet, četvrti sudac četiri i peti 3000 eura, a ovaj preostali 51 dan do starta EP pripremat će se po strogo propisanom režimu treninga kako bi se UEFA osigurala da s prvom utakmicom (Švicarska - Češka u Baselu u 18 sati) budu 100% spremni i sveli mogućnosti pogrešaka na minimum.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!