Nogomet

Vremena manje, nepoznanica više

Tomislav Globan • nedjelja, 20.04.2008.

Iako je pitanje prvaka i posljednjeg na ljestvici odavno riješeno, kako se prvenstvo primiče kraju, borba za ostale pozicije sve je zanimljivija. Hajduk je ovog vikenda mogao praktički osigurati europsku vizu, no šokantan poraz od Cibalije vratio ih je korak unatrag te na njih stavlja još veći pritisak uoči polufinala Kupa. Na drugom kraju tablice, stvorila se velika gužva, a u potpunosti miran ne može biti čak ni šestoplasirani Zadar...

Užitak za gledatelje

Dinamovo gostovanje u Zadru uvijek je poseban i zanimljiv događaj, često popraćen visokim tenzijama i uzburkanim strastima. Međutim, Dinamov subotnji posjet Stanovima zbog spleta okolnosti prošao je u iznimno prijateljskoj i smirenoj atmosferi. Najviše su profitirali gledatelji koji su mogli uživati u lepršavom i efikasnom nogometu, neopterećenom važnošću i pritiskom rezultata. U takvim uvjetima Zagrepčani su dominantni svakoj momčadi u Hrvatskoj pa je petica u mreži Subašić malo koga iznenadila.

Zadrani su naizgled u komfornoj situaciji, na šestom mjestu uz sedam bodova "fore" u odnosu na ugroženu zonu, no iznimno nepovoljan raspored do kraja prvenstva (tri gostovanja u četiri kola) te činjenica da konkurenti hvataju sve bolju formu te pobjeđuju čak i protiv klubova s vrha ne dozvoljava Daliboru Zebiću u potpunosti miran san.

Sigurno je samo da ništa nije sigurno

Borba za europske pozicije dobit će jasnije konture u srijedu nakon što se odigraju polufinalne utakmice Kupa. Ukoliko Dinamo u Kranjčevićevoj obrani prednost 3:1 iz prve utakmice, prvog hrvatskog predstavnika u Kupu Uefe dobit ćemo već u srijedu. Bit će to Hajduk ili Varteks, a sve momčadi u gornjem domu tablice nadaju se da će to biti Splićani. Naime, u tom slučaju u Europu će voditi i treće mjesto za koje konkuriraju Slaven Belupo, Rijeka, a od ovoga kola i Osijek. Pobjedom nad Zagrebom Momčad Ilije Lončarevića nanijela je prvi proljetni poraz Ćirinim "sinovima" i primakla se trećoj poziciji na samo dva boda.

Rijeka je, pak, opasno živjela u Koprivnici jer da su Dalićevi puleni izgubili od Slavena, san o Europi na Kantridi bio bi vrlo blizu tome da - ostane san. Ipak, pogodak Božića u završnici susreta vratio je Riječane u dobru poziciju jer i dalje ovise sami o sebi, a velik dobitak je i činjenica što u slučaju jednakog broja bodova s Koprivničanima, prednost međusobnih ogleda je na njihovoj strani zbog većeg broja golova u gostima.

Kada se činilo da je nakon dvije uzastopne prvenstvene pobjede kriza napustila Poljud i da Hajduka čekaju ljepši dani, Bijeli su još jednom šokirali i razočarali navijače. Domaći poraz od momčadi koja za pobjedu nije znala od 8. ožujka vratila je Hajduk korak unatrag te im nametnula dodatan pritisak (koji je ionako bio velik) uoči uzvratne utakmice Kupa s Varteksom. Splićani tako ponovno nisu uspjeli povezati tri pobjede u nizu što im ne polazi za rukom već točno godinu dana.

Do subotnjeg kola, godinu dana bez pobjede u gostima bio je i Šibenik. Posljednje slavlje na strani Šibenčani su doživjeli 14. travnja 2007. i to, zanimljivo, protiv istog protivnika na istom stadionu s istim rezultatom - 0:1 u gostima kod Međimurja. Gostujući trobod bio je nužan ukoliko Kalinićeva momčad želi izbjeći 11. poziciju, a vrijednost tog trijumfa dobila je na težini dva sata poslije kada su saznali da je Inter svladao Varteks, a Cibalia Hajduk. Sljedeće kolo nosi novi zanimljiv i izravan okršaj kandidata za opstanak - u Vinkovcima se sastaju Cibalia i Inter, dok Šibenčani na Šubićevcu čekaju zahuktali Osijek.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!