Vodeni sportovi

Mladost - Jug: Ravnopravni prema Jugu

Tea Lokas • nedjelja, 20.04.2008.

Mladost je nakon velike bitke uspjela izvući pobjedu na domaćem terenu protiv Juga u drugoj utakmici finala hrvatskog prvenstva u vaterpolu. Pobjeda je kroz cijeli susret "mirisala" i Dubrovčanima i Zagrepčanima, no u Zagrebu ju je ipak zasluženo i odnijela momčad Mladosti...

Mladost – Jug CO 10:9 (2:2, 2:2, 3:2, 3:3)

Zagreb, Bazen na Savi

Mladost: Pavić, Burić 1, Smith, Vrdoljak 3, Iosep, Franković, Antonijević, Đogaš, Karač 1, Muslim 2, Buljubašić 2, Franičević, Babić 1, Lončar. Trener: Bonačić.

Jug CO: Vićan, Hrošik, Bošković, Pecotić, Joković 1, Smodlaka, Marković 3, Bušlje 1, I. Sukno, Dobud 3, Drobac, Obradović 1, Car, S. Sukno. Trener: Nikolić.

Suci: Caputi i Salino (Italija)

Dva vječna protivnika i dva sudionika velike završnice Eurolige u Barceloni sastali su se u Zagrebu da bi osvojili, ili barem napravili korak, prema naslovu prvaka Hrvatske. I nakon ove utakmice tko je bliže trofeju ne zna se, pa obje momčadi putuju na jug s "početnim" rezultatom.

Slika 4 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Susret su započeli Jugaši svojim napadom, koji je kao i većina sljedećih s obje strane završio u rukama obrambenih igrača protivnika. Vićan se iskazao već kod prve prilike za Mladost, a do kraja četrvtine sakupio je četiri obrane. Stijelac prvog pogotka na utakmici je Jugov Dobud, a nedugo nakon uzvraća Burić na strani domaćina koji uspijeva nadmudriti Jugovog vratara.

Osim niza blokada i promašaja s obje strane, prvu četvrtinu obilježila su i isključenja; tri puta su se Gospari našli u prilici za pogodak s igračem više, dok su Zagrepčani tek jednom imali tu šansu. Igrač Mladosti, Iosep, igrao je glavnu ulogu u u isključenjima te je čak dva puta doveo Jug u poziciju igrača više. Marković je konačno zabio za Jug, na 2:1 povećao je silovitim pogotkom u Pavićev gornji desni kut. Vrdoljak je zapečatio prvi dio odličnim pogotkom za Mladost, a odmah nakon imao je priliku dovesti svoju momčad u prvo vodstvo, no prilika je trenutno propuštena.

Slika 3 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

No, vaga se do poluvremena počela lagano naginjati na stranu Mladosti i Jug se u tom razdoblju nalazi u poziciji hvatanja minimalnog zaostatka. Mladost dolazi u vodstvo na otvaranju druge četvrtine i drži prednost do posljednjih 30 sekundi prije odmora kada Marković zabija po treći put i dovodi svoju ekipu do izjednačenja.

U sličnom tonu nastavlja se igra u trećoj četvrtini. Nekoliko grešaka i kod Mladosti i kod Juga, no veću pogrešku ipak rade Dubrovčani kad Joković slabim udarcem ne uspijeva svladati Pavića uz igrača više, a kaznu mu sprema u brzoj kontri već uštimani Zdeslav Vrdoljak.

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Tri minute pred kraj trećeg dijela Bušlje rasteže mrežu s centra nakon dobro izrađene akcije Jugaša i ponovno obnavlja rezultat na 6:6. Buljubašić je zakucao na 7:6 i tako pred posljednjih osam minuta doveo u povoljan položaj Mladost, dok je s druge strane nepovoljan položaj zasigurno uslijedio Boškoviću zbog nepotrebnog isključenja od kojeg je trener Nikolić pozelenio.

Miho se pokušava iskupiti u posljednjoj četvrtini, ali vratnica spašava Mladost od Jugovog povratka. No, ne zadugo. Dobud se nedugo nakon našao u teškoj situaciji iz koje se izvukao na najbolji mogući način - s rukom obrambenog igrača Mladosti oko vrata, vratio je loptu nogom u desnicu i proparao mrežu Pavića uz usklike mnogobrojnih Jugovih navijača na tribinama.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Joković je svojim prvim doprinosom utakmici (peterac minutu prije kraja) vratio Jug na 9:9, izjednačen rezultat za koji su se iz minute u minutu hrvali igrači obje momčadi. U posljednjim sekundama susreta, nakon dva nerealizirana napada s obje strane, Zdeslav Vrdoljak preuzima stvar u svoje ruke i zaključuje susret pogotkom za zasluženu pobjedu Mladosti u svom domu.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!