Ostali sportovi

Ebdon i Carter nakon trilera, Hendry u problemima

Branko Barić • ponedjeljak, 21.04.2008.

Drugi dan Svjetskog prvenstva u Crucibleu ponudio je pregršt odličnog snookera i dva prava trilera. Peter Ebdon i Ali Carter pobjede su izborili tek nakon maksimalnih 19 frameova, dok je Joe Swail rutinskom pobjedom natjerao Stephena Leeja na razmišljanje o mirovini. Veliki Stephen Hendry nije mirno spavao nakon prve sesije susreta protiv Marka Allena...

Peter Ebdon, svjetski prvak iz 2002., teškom je mukom s 10:9 svladao mladog Jamiea Copea. 22-godišnjak iz Stokea u nedjeljnu sesiju ušao je s prednošću 5:4, a nakon briljantnog breaka od 126 u 12. frameu poveo je sa 7:5. Važan trenutak dogodio se u sljedećem frameu kada je Cope propustio priliku da pobjegne na tri razlike, što je iskusni Ebdon iskoristio i s tri framea u nizu (i breakom od 109 u posljednjem od njih) stigao do 8:7. Tempom frame za frameom susret je stigao do odlučujućeg 19. framea, u kojem je Cope poveo s 41:0, no Ebdon odgovara svojim nizom od 54 poena i tako odlazi u drugo kolo.

"Osjećam se kao da sam upravo izašao iz ringa nakon 12 rundi s Joeom Calzagheom", izjavio je Ebdon nakon susreta.

Jednako zanimljivo je bilo i u susretu između Alija Cartera i Barryja Hawkinsa. Carter je imao prednost od 9:6, no Hawkins odjednom pronalazi svoju pravu igru i serijom dobrih breakova izjednačuje na 9:9. No, budući da su prešli vremenski limit predviđen za završetak tog susreta, voditelji natjecanja odlučili su odgoditi nastavak ove bitke do završetka susreta između Joea Swaila i Stephena Leea. Hawkins nije skrivao nezadovoljstvo kad je igračima priopćena ta odluka jer je bilo očito da je u velikom naletu.

"Znam da imaju pravila, no mislim da je ovo ipak prestrogo. Siguran sam da ni publici, kao ni Leeu i Swailu, ne bi smetalo pričekati još 20-tak minuta, budući da je nama dvojici to toliko značilo."

Nakon tri sata čekanja, Carter i Hawkins vratili su se za stol da odigraju taj posljednji frame, a on je na kraju pripao Carteru koji tako odlazi u osminu finala.

U osmini finala je i Australac Neil Robertson, koji je 7:2 iz subotnje sesije pretočio u pobjedu 10:4 protiv Nigela Bonda. Uvjerljiv je bio i Swail protiv Leea, svladavši ga također s 10:4. 33-godišnjaku iz Trowbridgea ovaj poraz je toliko teško pao da je nakon susreta najavio mogućnost odlaska iz profesionalnog svijeta snookera.

"Posljednje dvije godine samo popunjavam broj na turnirima. Dosta mi pakiranja kovčega dan nakon što sam ih raspakirao, to me potpuno demoralizira", izjavio je Lee koji će nakon ovog turnira prvi puta u posljednjih 11 godina pasti ispod 16. mjesta na tablici..

Sedmerostruki svjetski prvak i po mnogima najbolji igrač svih vremena na velikim je mukama nakon prve sesije susreta protiv Marka Allena. 22-godišnjak iz Sjeverne Irske vodi protiv Stephena Hendryja sa 6:3 i ima veliku priliku u ponedjeljak napraviti prvo veliko iznenađenje u Crucibleu ove godine. Prvi dio svog susreta prvog kola odigrali su i Ryan Day i Michael Judge, a trenutni rezultat je 5:4 za Velšanina.

Svjetsko prvenstvo, prvo kolo, 20. travnja: Ebdon - Cope 10:9, Carter - Hawkins 10:9, Robertson - Bond 10:4, Swail – Lee 10:4, Allen – Hendry 6:3, Day – Judge 5:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!