Ostali sportovi

Hendry preokrenuo, kraj za Davisa

Branko Barić • utorak, 22.04.2008.

Tek je treći dan Svjetskog prvenstva u Sheffieldu za nama, a već smo vidjeli toliko drame i uzbuđenja. Ponedjeljak su Cruciblu obilježile dvije najveće legende ovog sporta - Stephen Hendry i Steve Davis. Prvi je uspio preokrenuti susret protiv Marka Allena, dok je drugi propustio učiniti isto protiv Stuarta Binghama...

Sedmerostruki svjetski prvak nakon nedjelje zaostajao je tri framea za budućom velikom snooker zvijezdom Allenom, no već poslije prva tri framea druge sesije susreta rezultat je bio poravnat na 6:6. 22-godišnji momak iz Sjeverne Irske nije odustao i s nekoliko dobih breakova dolazi do 9:8 i samo mu još korak nedostaje do najveće pobjede u karijeri. No veliki Škot, koji je u ovoj sesiji odigrao svoj najbolji snooker ove sezone, koristi svo svoje znanje i iskustvo da bi došao do konačnih 10:9.

»Ovo je vjerojatno najbolji susret prvog kola kojeg sam ikad igrao u Cruciblu», izjavio je presretni Hendry, dok je Allen pokušavajući suspregnuti suze ključnim trenutkom ocijenio propuštenu priliku u desetom frameu: »To je Stephenu dalo veliko samopouzdanje. Da sam otišao na 7:3, stvari bi bile puno drukčije.»

Steveu Davisu, još jednom velikanu, nije pošlo za rukom napraviti čudesan preokret. Situacija nije izgledala nimalo ugodno za njega kod rezultata 8:3 za Binghama, no šesterostruki svjetski prvak vrhunskom igrom dobiva sljedećih pet frameova i poravnava na 8:8. 17. frame bio je vrhunac ovog odličnog dvoboja, obojica igrača izmjenjivali su briljantne safety udarce, a unatoč brojnim pehovima Davis ipak dolazi u priliku da upiše i svoj šesti uzastopni frame. Na stolu su ostale samo plava, roza i crna kugla, sve na svojim pozicijama, no Davis pri ubacivanju plave radi veliku grešku i ostavlja tešku poziciju za rozu. Rozu je na koncu uspio ubaciti, ali je s njom upala i bijela, tako da je Bingham dobio novu priliku, koju je i iskoristio za 9:8. To mu je pomoglo da ponovno stabilizira svoju igru i da već u sljedećem frameu riješi pitanje pobjednika.

»Jako sam razočaran, iako sam u pojedinim dijelovima meča samo želio pokazati malo ponosa. Onih pet frameova od 8:3 je definitivno moj najbolji snooker ove sezone, što mi može biti mala utjeha», rekao je 50-godišnji Davis, koji će se od sljedeće sezone prvi puta naći slabije rangiran od 16. mjesta na svjetskoj ljestvici.

Ryan Day je svladao Michaela Judgea s 10:6, a u osmini finala čeka ga branitelj naslova John Higgins. Mark Selby, prošlogodišnji finalist i jedan od najvećih favorita za naslov ove godine, nakon prve sesije vodi 5:4 protiv Marka Kinga. Mark Williams praktički je već u prvoj sesiji svog meča riješio pitanje prolaska u drugi krug budući da protiv Marka Davisa ima nedostižnih 8:1.

Svjetsko prvenstvo, prvo kolo, 21. travnja: Hendry – Allen 10:9, Bingham – S. Davis 10:8, Day – Judge 10:6, Selby – King 5:4, Williams – M. Davis 8:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!