Nogomet

Nogometna poslastica

Ante Pažanin • srijeda, 23.04.2008.

Večeras nas čeka prava nogometna poslastica. Jedine dvije neporažene momčadi u Ligi prvaka do sada, Barcelona i Manchester United, igraju prvu utakmicu polufinala na Nou Campu. Iako je Barcelona puna problema i u lošijoj formi, a United dolazi pun snage i samopouzdanja, povijest govori da ovakve utakmice nikada nemaju favorita...

Ako će večerašnji dvoboj Barcelone i Manchester United biti imalo nalik prijašnjim dvobojima ova dva kluba večeras nas očekuje pravi festival nogometa. Zadnji put kad su se sastali, u grupi Lige prvaka prije 10 godina, završilo je s 3:3 u obje utakmice. Oba kluba do sada su po dva puta osvajali Ligu odnosno Kup Prvaka, Barcelona 1992. i 2006. a Manchester 1968. i 1999. godine. Statistika pred današnji dvoboj govori u prilog Blaugrane. Barcelona je u pobijedila u četiri od osam polufinalnih utakmica u kojima su sudjelovali do sada, a United u dvije od devet. Isto tako španjolska momčad je na svom terenu u 23 utakmice 13 puta pobjeđivala engleske protivnike, dok su rezultati Uniteda u Španjolskoj puno slabiji. U 16 posjeta toj zemlji uspjeli su pobijediti samo jednom.

Zanemarimo li povijest i statistiku ove dvije momčadi današnju utakmicu dočekuju u ptopuno oprečnim ozračjima. Barcelona proživljava tešku godinu, blijede igre u prvenstvu, problemi s ozljedama i disciplinom, stalna govorkanja o odlasku trenera Rijkaarda sve to ne ide u prilog Kataloncima pred večerašnju veliku utakmicu. Barcelona je već izgubila svaku nadu da može osvojiti La ligu, u zadnjih osam utakmica osvojili su sedam bodova i za vodećim Realom zaostaju 11 bodova s time da je ispred njih i Villareal. Navijači su nezadovoljni, momčad se muči u igri i cijela sezona se svela na dvije utakmice s Unitedom. Ipak u Ligi prvaka do sada nisu izgubili i Rijakaard i igrači nadaju se da to mogu ponoviti i večeras. Isto tako s obzirom na fantastičan igrački arsenal koji Barca posjeduje nikako se ne može reći da je United izraziti favorit. Toga je svijestan i oporavljeni Lionel Messi: "Imamo veliku šansu doći do finala. Znamo kako su se ljudi osjećali nakon nedavnih utakmica u prvenstvu, ali ovo je Liga prvaka i sve je drugačije. Trebamo navijače da budu s nama. Ono što možemo učiniti je pokušati stvari učiniti boljima i da to navijači vide. Da bi pobijedili svi moramo biti odlični, između ove dvije momčadi nema izrazitog favorita."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Najveći udarac za Barcelonu biti će izostanak kapetana Carlesa Puyola koji mora odraditi žute kartone. Thierry Henry u ponedjeljak je propustio trening zbog temperature, no ne bi trebao biti upitan za večeras. U momčad se vratio Lionel Messi koji će se, kao i Marquez, Milito i Yaya Toure morati paziti kartona da bi mogao nastupiti i u uzvratu na Old Traffordu. Možemo očekivati ofenzivnu Barcelonu koja će sve karte dati u napad kako bi ostvarila bilo kakvu prednost pred uzvrat na Old Traffordu. Ako se Messi, Eto'o i Henry nađu na istoj valnoj duljini obrana Uniteda mogla bi imati velikih problema.

Za razliku od svojih protivnika United dolazi na Nou Camp pun snage i samopouzdanja i s velikom željom da dođu do svog prvog finala Lige prvaka nakon za njih slavne 1999. godine i na 50. obljetnicu tragične pogibije Busbyjevih beba. Crvenim vragovima ovo je prvi veliki test u četiri dana, jer već u subotu igraju veliki derbi s Chelseajem na Stamford Bridgeu koji bi u slučaju njihove pobjede mogao riješiti prvenstvo. Naime United se nalazi tri boda ispred londonske momčadi i još drži sve u svojim rukama. Ovog vikenda prošli su vrlo teški test u Blackburnu gdje su tek u zadnjih pet minuta uspjeli izjednačiti golom Teveza i tako zadržati prednost na tablici na svojoj strani. Forma aktualnih engleskih prvaka je impresivna, izgubili su samo jednom u zadnjih 15 utakmica u svim natjecanjima, a zadnji poraz u gostima doživjeli su još krajem prosinca u gostima kod West Hama. U Unitedu osjećaju da je ova godina njihova velika prilika da opet odu na krov Europe i da s obzirom na jaču momčad od prošle godine umor neće biti problem.Toga je svijestan i stup crvene obrane Nemanja Vidić: "Želimo igrati bolje u ovoj fazi i otići do kraja. Prošle godine smo pred kraj sezone morali igrati s nekim ozlijeđenim igračima, možda je to razlog što nismo išli do finala. Ove godine imamo veću momčad i u dobroj smo formi. Imamo težak zadatak večeras, ali dat ćemo sve od sebe, zaustaviti ih i ostvariti dobar rezultat. "

Sir Alex Ferguson konačno raspolaže s punom i najjačom momčadi.Edwin van der Sar propustio je Blackburn zbog lakše ozljede, ali večeras nastupa. Od lakših ozljeda oporavili su se i veznjaci Hargreaves i Anderson, a otprije su oporavljeni i dugo ozlijeđeni Gary Neville i Silvestre. Možemo očekivati englesku momčad u sličnoj formaciji kao i protiv Rome na Olimpicu, s pet veznjaka i samo s Rooneyjem u napadu. United će biti oprezan, braniti će se i čekati priliku za gol u gostima preko Rooneyja ili prvog strijelca Premiershipa i Lige prvaka, genijalnog Ronalda.

Sve ukazuje na utakmicu godine, hoće li stvarno i biti tako?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!