Tenis

Svemogući Federer preživio nemoguće

Ivana Spahija • srijeda, 23.04.2008.

Susret između Rogera Federera i Španjolca Rubena Ramireza Hidalga zasjenio je sve ostale mečeve drugog kola Masters Series turnira u Monte Carlu. Prvi tenisač svijeta uspio je nadoknaditi zaostatak od 5:1 u odlučujućem setu i okrenuti meč u svoju korist...

Federer je nakon nešto više od dva sata igre došao do pobjede nad Ramirezom Hidalgom, a Španjolac će vjerojatno dugo žaliti za propuštenim prilikama u meču protiv najboljeg tenisača svijeta. Švicarac je rutinski uzeo prvi set rezultatom 6:1, a prvi problemi za glavnog nositelja turnira pojavili su se početkom drugog seta kada je Ramirez Hidalgo iskoristio break priliku i osvojio drugi set rezultatom 6:3.

Treći set vjerojatno spada u rubriku "vjerovali ili ne", no kad je u pitanju Roger Federer, ništa nije nemoguće. Španjolac je nakon dva breaka došao do vodstva od 5:1 i imao servis za meč. Federer mu je uspio oduzeti servis i smanjiti na 5:3. Ramirez Hidalgo je ponovno servirao za meč i imao vodstvo od 30:15, ali ni to mu nije bilo dovoljno. Federer se uspio vratiti i dovesti meč do tie-breaka, u kojem je uvjerljivo slavio sa 7:1. Protivnik u osmini finala bit će mu Francuz Gael Monfils.

Peti nositelj turnira, Španjolac David Ferrer, nije se puno namučio u meču protiv Marata Safina, kojeg je svladao nakon samo 79 minuta igre. Rus nije pokazao ni sjenu svoje nekadašnje igre, a Ferreru su dva breaka u prvom setu bila dovoljna da uzme set rezultatom 6:2. U drugom setu je Safin prvi oduzeo servis Španjolcu, no peti se nositelj uspio vratiti i nakon dva breaka upisao je konačnu pobjedu sa 6:2, 6:3.

Bolje sreće od Safina bio je njegov sunarodnjak, četvrtopostavljeni Nikolaj Davidenko, koji je put u treće kolo zaradio pobjedom nad Talijanom Simoneom Bolellijem. Davidenko je rutinski riješio prvi set rezultatom 6:2, a u drugom je imao vodstvo od 4:1 i pobjedu ispred sebe. Međutim, Talijan se uspio vratiti i poravnati rezultat na 4:4, pa je set, a tako i meč, riješen u tie-breaku, gdje je Davidenko realizirao drugu pruženu meč loptu i sa 6:2, 7:6 ostvario prolaz u osminu finala.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U njemačkom dvoboju između Philippa Kohlschreibera i Nicolasa Kiefera pobjedu je odnio Kohlschreiber nakon sat i 30 minuta igre rezultatom 6:2, 6:4. 16. nositelj turnira će svoj proboj među najboljih osam tenisača na turniru tražiti u dvoboju s četvrtim nositeljem, Rusom Davidenkom.

Sigurnu pobjedu ostvario je i Argentinac David Nalbandian, postavljen za šestog nositelja turnira. Nalbandian je za sat i 30 minuta svladao Belgijca Oliviera Rochusa. U prvom je setu Argentinac nakon dva breaka slavio sa 6:4, a u drugom je setu također dva puta oduzeo servis Rochusu za pobjedu vrijednu osmine finala. Tamo ga čeka Španjolac Robredo, koji je sa 6:4, 7:6 došao do pobjede nad Šveđaninom Söderlingom.

Srbin Janko Tipsarević odradio je još jedan maraton, nakon tri sata i pet minuta igre došao je do pobjede nad ekvadorskim kvalifikantom Nicolasom Lapenttijem. Srbin je u prvom setu izgubio ključni servis pri vodstvu Lapenttija od 6:5, ali mu je uspio uzvratiti u nastavku i u tie-breaku uzeti drugi set. Srpski je tenisač u odlučujućem setu dva puta oduzeo servis protivniku, a Lapentti je uspio uzvratiti jednim breakom, što je Tipsareviću bilo dovoljno da upiše konačnu pobjedu rezultatom 5:7, 7:6, 6:4. Srbina u osmini finala očekuje težak ispit u obliku Španjolca Davida Ferrera.

Francuz Richard Gasquet je, unatoč bolovima u leđima koje je osjetio tijekom treninga, deklasirao belgijskog kvalifikanta Kristofa Vliegena i sa 6:1, 6:2 rezervirao svoje mjesto u osmini finala, gdje će se susresti s Amerikancem Samom Querreyem, koji je sa 6:1, 7:5 nadigrao Talijana Seppija.

Posljednji par osmine finala čine Rus Igor Andrejev i Španjolac Nicolas Almagro, koji se nisu previše namučili u svojim mečevima drugog kola. Andrejevu je meč predao sunarodnjak Južnji, a 11. nositelj turnira, Argentinac Juan Monaco, je nakon vodstva Španjolca od 6:2 i 3:0 u drugom setu također predao meč Almagru.

Masters Series Monte Carlo, drugo kolo: Roger Federer (Švicarska, 1) - Ruben Ramirez Hidalgo (Španjolska) 6:1, 3:6, 7:6, Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Mario Ančić (Hrvatska) 6:0, 6:3, Nikolaj Davidenko (Rusija, 4) - Simone Bolelli (Italija) 6:2, 7:6, David Ferrer (Španjolska, 5) - Marat Safin (Rusija) 6:2, 6:3, David Nalbandian (Argentina, 6) - Olivier Rochus (Belgija) 6:4, 6:3, Richard Gasquet (Francuska, 7) - Kristof Vliegen (Belgija) 6:1, 6:2, Tommy Robredo (Španjolska, 12) - Robin Söderling (Švedska) 6:4, 7:6, Juan Carlos Ferrero (Španjolska, 13) - Jarkko Nieminen (Finska) 6:3, 6:3, Gael Monfils (Francuska) - Ivo Karlović (Hrvatska, 15) 7:6, 6:1, Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 16) - Nicolas Kiefer (Njemačka) 6:2, 6:4, Sam Querrey (SAD) - Andreas Seppi (Italija) 6:1, 7:5, Janko Tipsarević (Srbija) - Nicolas Lapentti (Ekvador) 5:7, 7:6, 6:4, Igor Andrejev (Rusija) - Mihail Južnji (Rusija, 8) 6:3, predaja Južnjeg, Nicolas Almagro (Španjolska) - Juan Monaco (Argentina, 11) 6:2, 3:0, predaja Monaca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!