Ostali sportovi

Liang kreirao senzaciju, Ronnie u problemima

Branko Barić • četvrtak, 24.04.2008.

Mladi Kinez Liang Wenbo autor je najvećeg iznenađenja petog dana na Svjetskom prvenstvu u Crucibleu. On je uvjerljivo nadigrao iskusnog Kena Dohertyja i ubilježio svoju najveću pobjedu u karijeri. Na scenu je stupio i Ronnie O'Sullivan, koji je u prvoj sesiji imao dosta problema sa svojom igrom i protivnikom...

21-godišnji Liang, trenutno 53. igrač svijeta, sa šest half-centuryja (breakovi od 50 i više poena) u prvoj sesiji susreta protiv Dohertyja pobjegao je na ogromnih 7:2. Irac je u nastavku uspio uhvatiti još tri framea, što je bilo nedovoljno da izbjegne senzacionalni poraz, koji će ga prvi put nakon 15 godina izbaciti iz top 16 društva. To u profesionalnom svijetu snookera znači da će u svim važnijim turnirima sljedeće sezone morati igrati kvalifikacije.

"Teško mi je uopće to opisati, ali recima da sam jako razočaran. Nisam igrao kao što znam igrati i sad sam pao ispod 16. mjesta. Ne bojim se ponovno igrati kvalifikacije za turnire, ali sad će biti mnogo teže", izjavio je vidno utučeni Doherty, koji je 1997. osvojio naslov svjetskog prvaka.

Dugo smo iščekivali prvi izlazak za stol glavnog favorita za naslov - Ronniea O'Sullivana. On je odlično ušao u prvu sesiju susreta protiv Liua Chuanga osvojivši prva tri framea, no 17-godišnji Kinez u četvrtom odgovara s breakom od 92 i smanjuje na 3:1. Nakon toga O'Sullivan više nije mogao pronaći svoju igru i čestim promašajima dao je Kinezu priliku da se potpuno vrati u susret. S obzirom na prikazani igru, Ronnie može biti presretan što će u drugu sesiju u četvrtak ući s vodstvom 5:4.

Shaun Murphy dovršio je posao protiv Davea Harolda i s 10:3 otišao u osminu finala gdje ga čeka Ali Carter. Jedan od onih na koje svakako treba obratiti pažnju je Stephen Maguire. On je još jednom potvrdio odličnu formu i najavio kandidaturu za velike stvari otišavši na 8:1 nakon prve sesije protiv Anthonyja Hamiltona. Svjetski prvak iz 2006. Graeme Dott je još jedan, ukupno treći, bivši svjetski prvak koji nas je napustio već nakon prvog kola. Njega je sa 10:7 svladao Joe Perry.

Pored završetaka susreta O'Sullivan – Liu i Maguire – Hamilton, u četvrtak su na rasporedu i prvi obračuni osmine finala. Prve sesije svojih susreta odigrat će Peter Ebdon i Mark King, te John Higgins i Ryan Day.

Svjetsko prvenstvo u snookeru, prvo kolo, 23. travnja: Liang - Doherty 10:5, Muphy - Harold 10:3, Perry - Dott 10:7, O'Sullivan – Liu 5:4, Maguire – Hamilton 8:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!