Nogomet

Nove brige Bayerna, mirno u Glasgowu

Ivor Krapac • četvrtak, 24.04.2008.

Kao i u četvrtfinalu protiv Getafea, münchenski Bayern će i u polufinalu Kupa Uefe imati težak posao opravdavanja glavnog favorita ovog natjecanja. U prvoj polufinalnoj utakmici na svom terenu nisu došli do pobjede protiv ruskog Zenita. Rangers i Fiorentina odigrali su bez pogodaka, borba za finale i dalje je potpuno otvorena...

Bez pomoći svog vodećeg strijelca Luce Tonija, koji je zbog žutih kartona utakmicu pratio s tribina Allianz Arene, Bayern nije ostvario željeno u prvom susretu sa Zenitom iz St. Petersburga, najvećim ovosezonskim iznenađenjem Kupa Uefe. Momčad u čijoj je obrani cijelu utakmicu dobro odradio Ivica Križanac otišla je iz Münchena s 1:1 i ima razloga nadati se najboljem u uzvratu u Rusiji, koji je na rasporedu za sedam dana.

Bayern je od prve minute krenuo s pritiskom nastojeći što ranije doći do vodstva, a pokušaji su urodili plodom u 17. minuti. Ze Roberto je iz drugog plana ušao i prihvatio nabacivanje Lahma s desne strane, a Zenitov Nizozemac Fernando Ricksen zakasnio je na loptu, ali - na njegovu žalost - ne i na Ze Roberta, kojeg je neoprezno srušio i skrivio kazneni udarac. Odgovornost s bijele točke preuzeo je Franck Ribery, koji je zabio uz dosta sreće. Loš prvi pokušaj obranio mu je Malafejev, no Francuz je prvi stigao na odbijenu loptu i pogodio iz drugog pokušaja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nastavak prvog dijela nije donio promjene što se tiče Bayernove inicijative, a od svih akcija vrijedna izdvajanja je ona iz 27. minute. Ribery je slijeva proigrao Ze Roberta, a Brazilac se ponovno našao u kaznenom prostoru nakon utrčavanja iz drugog plana, no ovog puta bez željenog učinka, udarac iz povoljne pozicije otišao je mimo Malafejeva, ali i kraj gola.

Zenit je u prvih 45 minuta imao tek nekoliko naznaka opasnosti, a ono pravo ostavili su za drugi dio susreta, kad su i oni postali ambiciozniji. Prvu priliku stvorili su nakon Aršavinovog dodavanja lijevo do Fajzulina u 52. minuti, uz Fajzulinov udarac kraj gola u situaciji koja je obećavala više. Vrijedi dodati i da se prilikom ispucavanja lopte nakon tog gol-auta ozlijedio Bayernov kapetan i vratar Oliver Kahn, koji je morao biti zamijenjen Rensingom 15-ak minuta kasnije.

Prije nego će Rusi poravnati, Bayern je bio blizu udvostručenja prednosti. Ze Roberto je u 59. minuti petom krasno pronašao Podolskog, čiji je udarac s 14-15 metara završio u bloku, kad je već mirisalo na 2:0. No, mreža se vrlo brzo, već minutu kasnije, zatresla na drugoj strani. Viktor Fajzulin, najopasniji gostujući igrač u drugom poluvremenu, uputio je snažan centaršut sa svog, lijevog boka, a Lucio nije stigao izmaknuti glavu i lopta je završila tamo gdje nije želio, u Kahnovoj mreži.

U posljednjih pola sata Bayern je zaigrao riskantnije, no Zenitovi igrači su se kvalitetno branili i povremeno prijetili iz kontri, ali bez većeg posla za Rensinga. Što se tiče opasnosti pred vratima Malafejeva, vrijedi izdvojiti Lucijev udarac s ruba kaznenog prostora nakon što mu je Ribery kreirao priliku prevarivši dvojicu suparnika. No, ruski vratar bio je na mjestu i izbio u korner, Bayernov brazilski obrambenjak nije se uspio iskupiti za autogol.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Domaći su ozbiljno zaprijetili i u sudačkoj nadoknadi, uz udarac Podolskog kraj vrata kad je Malafejev već praktički bio svladan, a gosti se izvukli uz puno sreće. Ubrzo je ovoj priči došao kraj, a hoće li Zenit uspjeti kapitalizirati večerašnji povoljan rezultat, vidjet ćemo idućeg četvrtka.

Glasgowski susret Rangersa i Fiorentine ponudio je manje uzbuđenja. Domaća momčad, očito s ciljem da prije svega ne primi pogodak na svom Ibroxu, nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti Fiorentininom vrataru Freyu, dok su "ljubičasti" iz Firence uglavnom imali inicijativu, nekoliko puta zaprijetili, ali bez učinka, Neil Alexander obranio je ono malo što je bilo za obraniti.

Uspavanku su s Fiorentinine strane prvenstveno pokušavali prekinuti Mutu i Pazzini, no protiv discipliniranih domaćih nisu napravili ništa opipljivo. Za tjedan dana će, tako, i jedni i drugi doslovno krenuti od nule, a tada ćemo vidjeti i hoće li Walter Smith biti nešto hrabriji nego ove večeri. Šef struke Rangersa je ovog puta igrao sa samo jednim klasičnim napadačem, Jean-Claudeom Darchevilleom, a čak petoricom u sredini terena, s takvim sastavom vjerojatno ni nisu mogli biti opasniji.

Kup Uefe, polufinale, prvi susreti:
Bayern - Zenit St. Petersburg 1:1 (Ribery 18./Lucio 60. - ag)
Rangers - Fiorentina 0:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!