Ostali sportovi

Pariz-Dakar: Jutta Kleinschmidt iznenađujuće prva

Davor Sajko • subota, 20.01.2001.


Pretposljednja etapa rallya Pariz-Dakar donijela je u poretku automobila velike promjena. Do velikih uzbuđenja došlo je na samom startu gdje su se prijevremeno pojavile obje Schlesserove posade i time iznuditi prve startne pozicije. S obzirom da prema pravilima rallya nije dozvoljeno pretjecanje u prostoru za start prvi je startao Jean-Luis Schlesser (Schlesser-Renault), a odmah za njim momčadski kolega Španjolac Jose-Maria Servia (Schlesser-Renault). Unatoč činjenici da je do ove etape vodeći Japanac Hiroshi Masuoka (Mitsubishi) trebao 19. etapu započeti prvi, Masuoka je startao treći i odmah se dao u "lov" na Schlesserov dvojac. Nakon nekoliko kilometara uspio ih je sustići, međutim zbog oblaka prašine koju si dizali Schlesserovi buggyi Masuoka je bio prisiljen skrenuti s ceste. To je bilo kobno jer je u jednom trenutku zadnjim lijevim kotačem udario u stablo i oštetio zadnji ovjes. Unatoč oštećenju Masuoka je uspio prestići Serviu, ali je nakon nekoliko kilometara morao stati te je za njega ovaj rally bio završen. Do Dakar je najbrže stigao Schlesser i sutrašnja specijalna etapa od 25 kilometara trebala je biti samo rutina. Međutim, Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odlučila je zbog preranog pojavljivanja na startu kazniti obje Schlesserove posade s po 60 kaznenih minuta. Time je i Jean-Luis Schlesser ispao iz utrke za prvo mjesto, a nenadano je uoči posljednje 20. etape rallya na prvo mjesto zasjela Nijemica Jutta Kleinschmidt (Mitsubishi). Teško je za vjerovati da će Jutta Kleinschmidt prokockati ovakav poklon u sutrašnjih 25 kilometara oko senegalske prijestolnice te joj se smiješi pobjeda u petom nastupu na ovom rallyu..

Kod motociklista nije se ništa promijenilo u ukupnom poretku, gdje je vodeći, Talijan Fabrizo Meoni (KTM) s prednošću od 25’ 03" u odnosu na Francuza Arcaronsa (KTM). Na kraju današnje etape najbrži je bio Talijan Sala (BMW), dok je Patrik Polimac u Dakar stigao s zaostatkom od 1h 27’ 30" za Salom, što je bilo dovoljno za 68. mjesto. U ukupnom poretku Polimac je 45. i njegov zaostatak za Meonijem iznosi 36h 00’ 09", a samo 25 kilometara ga dijeli da ponovi uspjeh od prije dvije godine kada je u svom prvom nastupu završio rally.

Kod kamiona Čeh Loprais (Tatra) ima prednost od 8h 08’ 01" ispred Japanca Sugavare (HINO), a čak 16h 31’ 05" u odnosu na Austrijanca Reifa (MAN) što je više nego dovoljno uoči sutrašnje etape oko Dakara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!