Nogomet

Cardiff City ipak u kup Uefa?

Goran Damjanić • četvrtak, 24.04.2008.

Osvoji li Cardiff City za nešto manje od mjesec dana najstarije nogometno natjecanje na svijetu, engleski FA kup, svoje će mjesto iduće godine pronaći u kupu Uefa...

Na pretposljednji posjet Nike Kranjčara Wembleyu uopće ne treba previše podsjećati, jer je u maestralnoj pobjedi nad Englezima u studenom bio strijelac i jedan od najboljih igrača vatrenih. Ne pođe li Niki takvo što za nogom za njegova trećeg posjeta hramu nogometa (drugi je bio u polufinalu FA kupa), odnosno izgubi li Portsmouth 17. svibnja u finalu FA kupa, Cardiff će biti prva neengleska momčad koja je kroz neko englesko natjecanje izborila nastup u Europi. Odredila je tako u četvrtak komisija Engleskog nogometnog saveza.

"Ako osvoji FA kup, Cardiff City ima punu podršku za sudjelovanje u kupu Uefa iduće sezone kao engleski predstavnik. Također je određeno kako će se prije početka susreta svirati velška himna", stoji u izvješću saveza.

S druge strane javila se i Uefa. Zeleno svjetlo prema glavnom gradu Walesa upaljeno je i s njihove strane. Direktor komunikacija Uefe William Gaillard izjavio je sljedeće: "Potpuno razumijemo razloge engleskog saveza i njihov pravilnik i nemamo nikakvih problema s time". Uefa je već otprije signalizirala da ako engleski savez i ne ponudi takav rasplet, da će oni Cardiffu poslati tzv. divlju kartu za nastup u kupu Uefa.

Cardiff City osnovan je daleke 1899. godine. 1925. bili su u finalu engleskog FA kupa, dok su dvije godine kasnije osvojili to natjecanje, a iako imaju čak 22 naslova velškog FA kupa, naslov onog engleskog njihov je najveći rezultat u povijesti. Što se tiče nastupa u Europi, njihovo ime nešto znači samo najvećim nogometnim znalcima, s obzirom da su najdalje dogurali 1968. kada su nastupili u polufinalu kupa pobjednika kupova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!