Nogomet

Samo pobjeda produžuje nadu

Vedran Stilin, Ivana Jurica • subota, 26.04.2008.

Samo pobjeda u utakmici protiv prvoligaša iz Gradskog vrta Šibenčanima donosi realne mogućnosti za nastavak borbe, odnosno izbjegavanje 11. pozicije i kvalifikacija za ostanak u ligi. No, osvajanju sva tri boda nadaju se i u taboru gostujuće momčadi…

U tri posljednje utakmice na Šubićevcu Modri nogometaši nisu zabili niti gola, a osvojili su dva boda (Rijeka, Inter). Upravo neosvajanje bodova protiv direktnog suparnika, zaprešićkog Intera, dovelo ih je u situaciju da im je svaka iduća utakmica ključna. Prvu su prepreku, Međimurje, uspješno preskočili, pa im za nastavak nadanja o neulasku u kvalifikacije treba i pobjeda protiv Osječana koji imaju 13 bodova više.

Neugodna situacija u kojoj se nalaze dodatno je homogenizirala sve unutar kluba. Organiziran je i sastanak klupskog vodstva s igračima i stručnim stožerom, na kojem je još jednom naglašeno kako se zajedništvom može doći do cilja, a to je naravno izbjegavanje 11. pozicije.

Raspoloženje na Šubićevcu podigao je i povratak u momčad Dražen Govića, povratnika iz Belgije koji je ovog proljeća odigrao tek 45 minuta i to upravo u prvom proljetnom kolu protiv Osječana (asistirao za pobjedu). Bez obzira na to što nije 100 % spreman, Gović će startati od prve minute, a u njega domaćini i polažu najveće nade. U sastav se vraćaju veznjak Roglić i napadač Zec koji bi s Jambrušićem trebao biti glavna opasnost osječkom vrataru. I ovaj će dvoboj propustiti Kwedi, Makarin, Runje, Šubić i Matas.

Posljednju pobjedu na domaćem terenu Šibenik je upisao protiv Međimurja (8. ožujka). Više od mjesec i pol dana čeka se domaća pobjeda, a protiv Osijeka posljednji je trenutak za dolazak do nje. To, naravno, neće biti nimalo lako, jer je i Osijek najavio dolazak po sva tri boda i nastavak borbe za treću poziciju, a i tradicionalno ne leži Šibenčanima.

Ne odgovara igračima Ivice Kalinića i kad se protivnik zatvori i igra bunker, a to gosti zasigurno neće primijeniti u ovoj utakmici. No, bez obzira na to Šibenčani će trebati biti posebno oprezni. Trebat će zatvoriti sve prilaze vlastitom golu, a u suparničkom šesnaestercu u gol pretvoriti i najmanju priliku, jer nikada Šibenčani nisu lako postizali golove Osječanima (u posljednjih šest utakmica tek su po jedanput zatresli mrežu, osim jedne utakmice kad uopće nisu pogodili mrežu).

Šibenik i Osijek igrali su dosad 32 puta. Gosti su daleko uspješniji: imaju 18 pobjeda, Šibenik tri puta manje, dok je osam utakmica završilo bez pobjednika, gol razlika 25:56. Na Šubićevcu, u 16 utakmica domaćin je slavio u šest, Osijek u sedam, dok su tri utakmice završile bez pobjednika (gol razlika 15:23). Posljednji susret u Šibeniku završio je pobjedom Šibenika od 1:0 (Makarin), dok su Osječani slavili u tri susreta prije toga. Posebno je bolan bio poraz 17. svibnja 2003. godine (0:2) kojim su gosti praktički usmjerili Šibenčane prema drugoj ligi. Na Šubićevcu vjeruju da ih ista sudbina neće zadesiti i ovog puta.

U ovom važnom dvoboju pravdu će dijeliti Bruno Marić iz Daruvara, a njegovi će pomoćnici biti Damir Pervan iz Bjelovara i Ivica Blažević iz Virovitice.

S druge strane, nogometaši Osijeka lagodno dočekuju posljednja četiri prvenstvena kola jer sve ono dobro što učine u narednih 360 minuta bit će samo veliki plus na sjajnu proljetnu polusezonu u kojoj su poraženi upravo na startu u Šibeniku te u pretposljednjem kolu na Maksimiru.

Prošlotjedni trijumf nad Zagrebom dodatno je osokolio Lončarevićev sastav koji se sada s pravom može nadati jednom od mjesta koje vode u Europu naredne sezone jer trećeplasirani Slaven Belupo bježi samo dva boda. Ipak, realno gledajući teško će taj cilj biti ostvariv kada se pogleda raspored do kraja prvenstva u kojemu Osječani, počevši sa Šibenikom, imaju gostovanja u tri navrata.

Trener Lončarević u ovom dvoboju neće moći računati na požutjelog Hrnčevića koji je svojim vrlo dobrim igrama zaslužio epitet standardnog prvotimca ovoga proljeća, dok je zbog ozljede u Osijeku ostao Pranjić. Povratnik u momčad nakon operacije kuka bit će kapetan Vuica na čiji ćemo nastup vrlo vjerojatno još pričekati neko vrijeme.

T-Com I. HNL, 31. kolo, Šibenik - Osijek, 26. travnja, 16.30 h:

Vjerojatni sastavi:
Šibenik: Slavica – Lapić, Bonacin, Raič, Kulušić – Milanović, F. Vitaić, Roglić, Gović – Zec, Jambrušić
Osijek: Skender – Babić, Smoje, Stranatić, Višević – Todorčev, Vida, Šolić, Vlaović – Pavličić, Primorac

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!