Nogomet

Obećanje ludom radovanje

Marin Vuković • subota, 26.04.2008.

Dakle, sve je jasno. Luka Modrić zamijenit će ovoga ljeta modru boju dresa bijelom Tottenhamovom i tako otvoriti novu stranicu svoje već ionako bogate nogometne karijere. Prema zasad poznatim informacijama Spursi su za Luku "istresli" nestvarnih 20 milijuna funti i time jasno pokazali ambicije za sljedeću sezonu. Ambicije koje je ne tako davno najavio i Zdravko Mamić uz sada već povijesnu izjavu o "božanskoj providnosti".

Jedan od najvećih talenata hrvatskog i svjetskog nogometa postat će četvrti aktualni hrvatski reprezentativac u najjačoj europskoj ligi. Luka Modrić sljedećih će pet godina provesti u susjedstvu Eduarda da Silve i postati dijelom jednog od najžešćih engleskih derbija, poznatog sjevernolondonskog derbija između Tottenhama i Arsenala. Obistine li se i spekulacije o prelasku Nike Kranjčara u redove Topnika, iduće bismo sezone mogli gledati strašan međusobni obračun trojice hrvatskih reprezentativaca i bivših suigrača iz zagrebačkog Dinama.

A upravo toj sjajnoj generaciji, jednoj od najtalentiranijih u Dinamovoj povijesti, Lukinim je transferom došao kraj, kao što je došao i kraj pričama Zdravka Mamića kako Lukin ostanak znači novi pokušaj Dinamova iskoraka na europsko tlo. Tko se sada još sjeća prosinačkih izjava o sigurnosti Branka Ivankovića na klupi Dinama najmanje osam mjeseci, tko iz sjećanja može prizvati tvrdnju kako ni Realova ponuda od 100 milijuna eura ne može ishoditi Modrićevu ispisnicu? Sjećate se hektolitara šampanjca, mažoretkinja, spektakularne konferencije za tisak sa svim vodećim ljudima kluba? Sjećamo se mi, podsjetit ćemo vas, no je li bilo kome danas zaista i stalo?

Dinamov juriš na europsko proljeće rasplinuo se kao balon od sapunice samo nekoliko tjedana nakon famozne pressice i izjava izvršnog dopredsjednika. Zbog posve nebitnog dvoranskog prvenstva čije je postojanje mnogima, uključujući i potpisnika ovih redaka, i dalje poprilična nepoznanica, te još jednog u nizu njegovih verbalnih ispada Dinamo je ponovno ostao bez trenera. Strpljivom i staloženom, ponekad previše mirnom Branku Ivankoviću prelila se čaša i shvativši da mu to više ne treba napustio je modri cirkus iz Maksimirske ulice. Bilo je jasno da ciklus po milijunti put kreće ispočetka i da je Dinamo ponovno postao robom Mamićevih promjena raspoloženja.

U jednom trenutku nekontroliranog bijesa Zdravko Mamić srušio je silne sate, dane, tjedne i mjesece napornog rada i stvaranja duha jedne momčadi. Istina, treneri dolaze i odlaze, igrači se s time moraju nositi, no treneri u Dinamu dolaze i odlaze na pokretnoj traci. Oni malobrojni koji su povjerovali da se iza Lukina ostanka zaista kriju ambicije u interesu Dinama, doživjeli su novo prosvijetljenje. Probudili su se i otvorili oči čak i oni najvjerniji Dinamovi navijači, pa Dinamo posljednjih nekoliko utakmica na Maksimiru igra u sablasnoj atmosferi, pred par stotina gledatelja od kojih većina niti nije kupila kartu.

Sve rjeđe Modrićevo uvrštavanje u prvu momčad jasno je davalo do znanja da je prodaja blizu i da klub u tim trenucima želi osigurati i zaštititi svoju najveću vrijednost od moguće ozljede. Zajedno s Lukinim izbivanjem iz momčadi novinske su stupce sve više punile priče o njegovu odlasku i zainteresiranim klubovima. Arsenal, Chelsea, Newcastle, Tottenham, Barcelona... ovaj put o Modrićevom odlasku raspisali su se i svi veći britanski mediji i bilo je samo pitanje dana kada ćemo saznati Modrićevu novu destinaciju.

Bez obzira na sva izrečena, a potom i prekršena obećanja Zagrepčanima i Dinamovim navijačima diljem Hrvatske krajem prošle godine, Zdravko Mamić ostao je dosljedan svom imidžu medijskog performera i svoj evidentan poraz i notorne laži majstorski je upakirao u svoj i Dinamov trijumf. U svom gostovanju na Radio Ciboni prije nekoliko dana blistao je od sreće, započinjao svoje rečenice već poznatim i ofucanim "uvjeravam vas", pobjednički najavljivao ogroman transfer, velike klubove s kojima pregovara, iako se ne zovu Real Madrid i ne nude 100 milijuna eura.

Tottenham je ponudio najviše, ponudio je 20 milijuna eura, što je najveći transfer u povijesti kluba. I to jest uspjeh, ali prije svega uspjeh Luke Modrića, a potom i uspjeh kluba kroz čiji ga je izlog upoznala nogometna Europa. Luka je to i zaslužio, sjajnim igrama, sjajnim pristupom, dječačkom skromnošću iza koje se krije jedan od najvećih svjetskih nogometnih talenata. Boško Balaban, Josip Tadić, Mario Mandžukić, ostanu li uopće u robnoj kući zvanoj Dinamo, od sljedećeg ljeta neće moći računati na Modrićeve lopte. Njima će se hraniti Dimitar Berbatov, Robbie Keane i Darren Bent, njima će se diviti 36.000 navijača u svakoj utakmici na White Hart Laneu, a u njima će uživati i Juande Ramos, trener čiju majku izvršni dopredsjednik kluba neće osramotiti psovkom.

Dinamo? Nakon proslave naslova prvaka, a možda i dvostruke krune, ostat će klub bez najvećih zvijezda, ali s prepunim bankovnim računom čiji PIN zna samo Zdravko Mamić. Što će taj novac donijeti klubu, hoće li mu kupiti dugogodišnju nedodirljivost na domaćim travnjacima ili će još kakva promjena raspoloženja s klupe ispratiti i Zvonimira Soldu, pa i njegova nasljednika. S kakvim će rosterom Modri u sljedeću sezonu, kakve su ambicije, vrijeme je da nas Zdravko Mamić ponovno u nešto uvjeri.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!