Tenis

Poklon za gošće

Ivor Krapac • subota, 26.04.2008.

Kao da im nije dovoljno što u Zagrebu na raspolaganju imaju Anu Ivanović i Jelenu Janković, srpska Fed Cup reprezentacija još je dočekala i poklon s hrvatske strane. Za takav rasplet pobrinula se Jelena Kostanić-Tošić, koja je na otvaranju kvalifikacijskog susreta za Svjetsku skupinu II lošom igrom darivala Anu Jovanović...

"Pojašnjenje meča? Teško..." Da, ni Jelena sama nije mogla objasniti ono što je pokazala u dvoboju s 268. na svijetu, u kojem je odigrala onako kako je željela samo u dijelu drugog seta. Sve ostalo nije bilo dovoljno dobro za pobjedu, pa ni blizu tome, Jovanović je iskoristila niz poklona s druge strane mreže i sa 6:4, 7:5 donijela gošćama prvi bod ovog vikenda.

Nakon slabog prvog seta, Kostanić-Tošić izborila je priliku za nešto više ranim breakom i odlaskom do 5:2 u drugom, ali nije zadržala tu prednost. Na servisu za set nije išlo, a na servisu Jovanović pri zaostatku od 5:4 činilo se da će biti bolje - no, Jelena nije iskoristila 0:40, tri vezane set-lopte, od kojih je posebno izgledna bila druga. Loše zahvaćeni forhend iz zraka slijedio je vrlo loš forhend-volej, u vlastiti dio terena, a od poda u mrežu - i šansa je propala.

Ni za tih zadnjih pet gemova drugog seta, kao i za cijeli svoj nastup, Kostanić-Tošić nije mogla naći objašnjenje, iako je kao dio razloga izdvojila podlogu kojoj se nije prilagodila i nije joj "legla" od prvog dana treninga: "Ovo ne mogu objasniti ni sebi, a kamoli vama... Kod one tri set-lopte se, iskreno, ni ne sjećam što se zbivalo na terenu."

Ana Jovanović, koja je naknadno tek na dan meča doznala da će morati na teren umjesto bolesne imenjakinje Ivanović, tako je uzela bod koji bi se mogao pokazati osobito vrijednim. Srpkinje su ionako objektivno jače i goleme favoritkinje, a još uz ovakav start...

"Tek dva sata prije meča doznala sam da ću igrati, svi smo bili zatečeni kad je postalo jasno da Ana ne može", komentirala je Jovanović: "Zadovoljna sam kako sam odigrala obzirom da sam saznala tako kasno."

"Nisam se nikad susretala s Jelenom, no pripremili su me na nju, znala sam da je ljevakinja i da je dobro što više forsirati njen bekhend, to je bila moja taktika koja je uspjela na kraju", dodala je gostujuća junakinja prvog meča: "U drugom setu sam znala da mogu okrenuti i kad sam gubila s 5:2, nije mi prvi put da okrećem takav zaostatak, trudila sam se zadržati svoj ritam do kraja."

Promjena suparnice imala je utjecaj i na Kostanić-Tošić, Jelena je istaknula da se spremala za nešto sasvim drugačije: "Logično je da se osjetilo i to, za razliku od Ivanović i meča bez pritiska, došao je meč kojeg realno moraš dobiti, a realno ga odigraš tragično... Najveće razočaranje u reprezentaciji? Ne znam, svaki poraz nije isti, ali svaki je težak, pa tako i ovaj."

Jovanović će, s druge strane, meč ostati u posebno lijepom sjećanju, iako, kako kaže, nije pobjeda koju će staviti ispred svih ostalih dosadašnjih: "U Košicama sam već igrala za reprezentaciju, već sam i dobivala bolje rangirane od sebe. Možda ovo nije najdraža, ali mi je sigurno među dražim pobjedama za reprezentaciju."

Hrvatska - Srbija, kvalifikacije za Svjetsku skupinu II: Jovanović - Kostanić-Tošić 6:4, 7:5 (1-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!