Tenis

Janković bez popusta

Ivor Krapac • subota, 26.04.2008.

Jelena Janković gurnula je hrvatsku reprezentaciju u teško nadoknadivu rupu u kvalifikacijskom susretu za Svjetsku skupinu II Fed Cupa. Drugorangirana srpska igračica osigurala je svojoj reprezentaciji drugi bod pobjedom nad Nikom Ožegović...

Drugi subotnji meč u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova očekivano nije donio dvojbu oko pobjednice. Janković je potvrdila prednost u kvaliteti i slomila vodeću hrvatsku tenisačicu sa 6:1 i 6:2 iako je Nika učinila sve što može da izbjegne tako uvjerljiv poraz. No, više od ovoga se nije moglo.

"Željela sam osjetiti kako je to igrati protiv tenisačice iz samog vrha, među prvih pet na svijetu, sad sam to i doživjela. Dogodilo mi se da više gledam s druge strane mreže nego na svoju igru", kazala je Ožegović nakon poraza: "Stvarno je puno bolja, što je, je... U puno stvari je jača od mene, no ipak bih izdvojila kretanje, njeno je vjerojatno najbolje u ženskom tenisu - može do sutra trčati i vraćati lopticu u tempu."

Janković je imala razloga biti zadovoljna obavljenim: "Igrala sam koliko je trebalo da pobijedim, bila sam koncentrirana od početka do kraja. Niku nisam poznavala kao igračicu, nisam znala što očekivati od nje, zbog toga mi je bilo bitno da ne padam tijekom meča."

Drugorangirana srpska igračica osvrnula se i na prvi od dva subotnja boda svoje reprezentacije, sa zahvalom Ani Jovanović za pobjedu nad Jelenom Kostanić-Tošić: "Kostanić je bila favorit i nisam bila sigurna čemu se nadati, prezadovoljna sam učinkom Jovanović u tom meču... Što očekujem sutra? Ne znam, možda neću ni trebati igrati ako dobijemo prvi meč."

S gostujuće strane, u tom ogledu mogla bi zaigrati i Ana Ivanović, koja se, kako je kazao izbornik Dejan Vraneš, postupno oporavlja: "Osjetila je groznicu prije neki dan, 24. navečer, dok smo išli na svečanu večeru, zbog toga nije ni ostala na večeri do kraja. Danas smo je ostavili u hotelu da dobije što više odmora iako je već bila bolje nego jučer. Očekujem da će sutra izaći na teren."

Hrvatski izbornik Goran Prpić najavio je, pak, da su s hrvatske strane izvjesne promjene: "Vjerojatno ću nešto mijenjati, no moram prvo sjesti i porazgovarati s igračicama, nakon toga ćemo vidjeti u kojem meču." Po sadašnjem rasporedu, u 11,30 sati susrest će se Ožegović i Ivanović, a u posljednjem singlu slijede Kostanić-Tošić i Janković.

Iako to Prpić nije potvrdio, nedjeljna promjena bi prvenstveno mogla dovesti do dana odmora za Jelenu Kostanić-Tošić, koja je ovog popodneva odigrala loše protiv Jovanović. "Razočaran sam ovakvim ishodom prvenstveno stoga što nam se otvorila prilika da zakompliciramo ovaj susret, a nismo iskoristili tu šansu", sažeo je domaći izbornik prvi dan: "Vjerojatno je šansa koja se Jeleni ukazala protiv Jovanović dovela do njene nervoze, da je igrala kao na treningu ovih dana, vjerujem da bi dobila. No, u meču je puno toga promašila forhendom, u zadnjih pet gemova ruka se stisnula, a protivnica je dosta toga istrčala i bila jako uporna."

Prpić nije htio posebno diskutirati o podlozi koja, kako je Kostanić-Tošić kazala, njoj nije odgovarala obzirom da je u posljednja dva mjeseca igrala na zemlji: "Znamo zašto smo odabrali ovakvu podlogu i dvoranu i ne bih se na to vraćao. Obzirom da je sezona na zemlji, a suparnice su objektivno veliki favorit, željeli smo ih na ovaj način bar nekako iznenaditi."

Što se tiče reprezentativne budućnosti najiskusnije igračice u ovoj ekipi, izbornik je najavio da bi se ubuduće moglo otvoriti prostor drugima: "Jelena je puno dala ovoj reprezentaciji, može joj se dozvoliti i poneki kiks... No, obzirom da ćemo vjerojatno ispasti u Euroafričku zonu vjerujem da je vrijeme za mlađe igračice, u tom rangu natjecanja čeka nas dosta teških protivnika, poput Poljakinja i Rumunjki, koje objektivno imaju kvalitetnije tenisačice od nas."

Ipak, do potvrde Euroafričke za hrvatsku, a Svjetske za srpsku reprezentaciju treba još pričekati nedjelju. Iako se, obzirom na prednost gošći za koju smo znali i prije nego je stigao vikend, nitko više ne nada čudu.

Hrvatska - Srbija, kvalifikacije za Svjetsku skupinu II: Janković - Ožegović 6:1, 6:2 (2-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!