Zimski sportovi

Red Wingsi uvjerljivi, Philadelphia izjednačila

Ante Jukić • nedjelja, 27.04.2008.

U sinoć odigranim utakmicama doigravanja NHL-a, favoriti su ostvarili polovičan učinak. Detroit je još jednom bio bolji od Colorada, dok je Philadelphia došla do važne gostujuće pobjede u Montrealu….

Baš kao i u dvoboju prvog kruga protiv Washingtona, Flyersi ni ovaj puta nisu dozvolili svojim protivnicima obje domaće pobjede na otvaranju serije. Ono što su propustili ostvariti prije dva dana, sinoć im je pošlo za rukom. Pobijedili su Canadiense u njihovom Bell Centru i sa puno samopouzdanja se vraćaju kući na nastavak serije.

Početak sinoćnje utakmice neodoljivo je podsjećao na dvoboj od četvrtka. Flyersi ponovno sjajno otvaraju utakmicu i već nakon nepunih devet minuta imaju 2:0, pogocima Umbergera i Cartera. Ipak, krajem prve trećine, Saku Koivu dobro koristi jednu situaciju s igračem više i vraća Canadiense u susret. Ključna se u ovoj utakmici pokazala druga trećina, kada gosti golom Daniela Brierea ponovno bježe na dva razlike. Briereu je to, inače, bio već sedmi gol u ovogodišnjem doigravanju. Iako su se Canadiensi, preko Andreja Markova, početkom posljednje trećine uspjeli ponovno približiti na gol zaostatka, nisu uspjeli izvesti preokret kakav im je uspio u prvoj utakmici. Štoviše, R.J. Umberger je, nešto više od dvije minute prije kraja, postigao svoj drugi pogodak i definitivno riješio susret.

Philadelphia, tako, sinoć nije ponovila grešku koja joj se već nekoliko puta dogodila u ovogodišnjem doigravanju, između ostalog i u prvoj utakmici u Montrealu. Ovog puta nisu prokockali prednost od dva pogotka i u nastavak serije ulaze s puno optimizma i samopouzdanja. Montrealu, pak, preostaje dobiti jednu od naredne dvije utakmice u Philadelphiji, u protivnom, naći će se u vrlo teškoj situaciji. Prva od njih na rasporedu je u ponedjeljak.

Računica Detroita uoči početka doigravanja bila je vrlo jednostavna: ukoliko pobjede u svim domaćim utakmicama, sigurno osvajaju Stanley Cup. Provedba ovog plana zasada je besprijekorna. Sinoć su Red Wingsi ostvarili i drugu pobjedu protiv Colorada u Joe Louis Areni, i sa ugodnom prednošću putuju u Denver na nastavak serije.

Prvi gol na sinoćnjem susretu, gledatelji su vidjeli već u petoj minuti, kada Johan Franzen zabija sa igračem više. Bio je to ujedno i jedini pogodak u prvih dvadeset minuta. No, već nakon desetak minuta nastavka, utakmica je definitivno riješena. Franzen je ponovno bio neumoljiv u situaciji s igračem više, a priključili su mu se i njegovi skandinavski kolege, Valtteri Filppula i Henrik Zetterberg, koji odvode Red Wingse na velikih 4:0. Slična situacija Avs'ima se dogodila i u prvoj utakmici, kada su nakon vodstva primili čak četiri gola u samo 11 minuta, i tako otvorili Red Wingsima put prema prvoj pobjedi u seriji. I dok su se u četvrtak uspjeli vratiti na samo gol zaostatka, domaćini im sinoć nisu dali nikakve šanse. Početkom posljednje trećine, Ian Laperriere je uspio tek postići počasni gol za goste iz Denvera. ''Petardu'' Detroita i svoju sjajnu sinoćnju predstavu, zaokružio je Johan Franzen, zabivši za svoj prvi hattrick u NHL karijeri.

Prve dvije utakmice Detroita i Colorada još su jednom pokazale snagu momčadi iz grada automobila. I dok su Avs'i najviše pažnje usmjerili na najubojitiji domaći dvojac, Datsyuk-Zetterberg, dogodio im se Johan Franzen, koji je zabio čak pet golova u u ova dva susreta. S toliko sjajnih igrača i s tolikom ''širinom'' klupe, Red Wingsi se zaista imaju pravo nadati osvajanju Stanley Cupa ove sezone. Treća utakmica serije na rasporedu je u utorak, u Denveru.

NHL doigravanje, rezultati, 26.04.2008.

Istočna konferencija:
Montreal – Philadelphia 2:4 (1-1)

Zapadna konferencija:
Detroit – Colorado 5:1 (2-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!