Nogomet

Troboj za Europu

Tomislav Globan • nedjelja, 27.04.2008.

30. kolo, kao što se i očekivalo, nije donijelo razrješenje niti jedne od preostale dvije dvojbe u HNL-u. Hajduk je bodom u jadranskom derbiju potvrdio da je najozbiljniji kandidat za mjesto viceprvaka, no ulaskom Splićana u finale Kupa, pažnja javnosti se usmjerava na troboj Slavena, Rijeke i Osijeka za jedinu preostalu europsku pozivnicu. Pri dnu ljestvice rasplet se i dalje ne nazire...

I dok su koprivnički nogometaši rutinski otpravljeni iz Maksimira praznih ruku od strane prvaka, Rijeka je u subotu na Kantridi igrala utakmicu koju su najavljivali kao ključnu u borbi za Europu. Kvarner je očekivao pobjedu nad velikim rivalom, oni (pre)optimistični najavljivali su ponavljanje rujanskih 4:0, no jadranski derbi potvrdio je da je Rijeka još uvijek daleko od jesenskih izdanja. U posljednjoj minuti izboren remi s Hajdukom manje je nego što su pod stijenama očekivali, no s obzirom na Slavenov poraz u Zagrebu, ni taj bod ne čini se tako loš.

Tri kola prije kraja, Rijeka se konačno bodovno poravnala s Koprivničanima, a raspored do kraja prvenstva ne nudi mnogo izgleda da će dvojba o trećem putniku u Europu biti riješena prije posljednje runde 10. svibnja. Dalićeva momčad najprije na Kantridi dočekuje Međimurje i Cibaliju, a u zadnjem kolu putuje na proslavu Dinamove titule u Maksimir. U isto vrijeme Slaven u Koprivnici čeka Zadrane i Zagrebaše, a posljednjih 90 minuta odigrat će u Šibeniku. Realno je očekivati da će obje momčadi utakmice na svom igralištu riješiti maksimalno, dok bi odluka trebala pasti u zadnjem kolu kada bi, želi li biti ispred Rijeke, Slaven na Šubićevcu trebao osvojiti više bodova nego Riječani u Maksimiru. Podsjećamo, u slučaju jednakog broja bodova, kriterij koji odlučuje su međusobni ogledi, a tu su Riječani u prednosti.

Nismo zaboravili ni na Osječane koji zaostaju samo dva boda za spomenutim dvojcem. No, momčad Ilije Lončarevića čeka kudikamo teži raspored jer do kraja još gostuju u Splitu i Zaprešiću, a u Gradskom vrtu čekaju Varteks. Ukoliko Rijeka i Slaven pobjednički odrade svoje domaće utakmice, Osječanima će za treće mjesto biti potrebne sve tri pobjede, a dodajmo da u slučaju jednakog broja bodova Osijek ima prednost u međusobnim ogledima protiv oba suparnika.

Čini se kako bi Osijekov ovotjedni poraz u Šibeniku ipak mogao biti odlučujući udarac njihovim europskim ambicijama. No, istovremeno bi taj rezultat mogao biti odlučujući za šibenske nade u ostanak u ligi. Prvi put ove sezone momčad Ivice Kalinića upisala je dvije pobjede zaredom i odlijepila se pretposljednjem Interu na dva boda prednosti. A Zaprešićane je u Vinkovcima šest minuta dijelilo od poraza koji bi ih umnogome udaljio od desetog mjesta, no u 84. minuti se "ukazao" prvi strijelac bivših keramičara Davor Kukec i slobodnim udarcem (kojeg čini se nitko u šesnaestercu nije dirao) prevario Burcsu. Bod je to koji ostavlja Inter u ravnopravnoj borbi za 10. mjesto, dok će Cibalia popravni ispit "pisati" u srijedu protiv Šibenika.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!