Ostali sportovi

Samo je jedan Ronnie!

Branko Barić • utorak, 29.04.2008.

Iako se to znalo još od trenutka kad je zakoračio u profesionalne vode, Ronnie O'Sullivan još jednom je pokazao da je bez konkurencije najtalentiraniji snooker igrač svih vremena. U ponedjeljak je ispisao novu stranicu povijesti svjetskih prvenstava zaključivši meč protiv Marka Williamsa svojim trećim 147 breakom u Crucibleu...

Već nakon prva tri framea posljednje sesije dalo se namirisati da slijedi nešto veliko. Williams je to vrijeme uglavnom bio samo gledatelj i nije mogao puno toga učiniti dok je Ronnie pospremao kugle. Brzo se početnih 9:7 pretvorilo u nedostižnih 12:7, što je omogućilo "Raketi" da otpusti sve kočnice u 20. frameu. Sve je počelo savršenim ubacivanjem crvene kugle preko cijelog stola i idealnom pozicijom za crnu.

"Čim sam ubacio tu prvu crvenu kuglu počeo sam razmišljati o maksimumu", izjavio je Ronnie za BBC Sport.

Već nakon treće crvene i publika je shvatila O'Sullivanove planove i potpuno se uključila u igru, a nakon 13. Neil Robertson i Stephen Maguire prekinuli su svoj meč za susjednim stolom kako slučajno ne bi propustili povijesni trenutak. Ključni trenutak zbio se baš kod ubacivanja 13. crne kada je Ronnie uspješno odvojio jedinu problematičnu crvenu kuglu od ružičaste, što je publika proslavila poput nogometnih navijača kada njihov klub zabije pogodak. Do kraja je sve bilo čista rutina, a nakon što je posljednja crna upala u rupu, Crucible je doslovno eksplodirao.

To je bio deveti Ronnijev maksimalni break u karijeri, kojim je konačno prešao na vječitoj listi Stephena Hendryja koji ih ima osam. Na svjetskim prvenstvima viđeno je sedam 147 breakova, a tri su djelo 32-godišnjaka iz Essexa, koji će samo kao nagradu za taj break inkasirati 157 tisuća funti ukoliko nitko drugi do kraja turnira tako nešto ne ponovi.

"Uvijek je najvažnije osvojiti frame, ali pomislio sam kako bih si s tolikim novcem otvorio još par mogućnosti za ovo ljeto. Kupit ću si novog Bentleya, oduvijek sam ga želio imati", otkrio je Ronnie kako će potrošiti tu nagradu.

Forma koju O'Sullivan demonstrira na ovom prvenstvu, a posebno ovo što je pokazao protiv Williamsa, ne ulijeva previše optimizma ostalim konkurentima za naslov. Iako mnogi prstom upiru u Maguirea i Hendryja kao potencijalnim konkurentima, ipak se čini kako Ronnieja O'Sullivana do kraja može zaustaviti samo jedan čovjek – Ronnie O'Sullivan. I ne bi bilo prvi puta...

Protivnik u četvrtfinalu bit će mu 21-godišnji Kinez Liang Wenbo, koji je u najboljem meču na prvenstvu s 13:12 svladao Joea Swaila. Dominic Dale, još uvijek aktivni igrač koji ovo prvenstvo komentira za Eurosport, nije mogao doći sebi od uzbuđenja: "Ovo je definitivno najbolji susret kojeg sam ikad vidio, a vidio sam ih puno.". Liang je imao 12:8, a kod 12:10 već je i proslavio ulazak u četvrtfinale nakon što je ubacio posljednju plavu kuglu na stolu za prednost od 15 poena. No promašio je rozu, a Swail je genijalnim potezom sa samo dvije kugle na stolu uspio napraviti snooker, iznuditi dodatna četiri boda i preokrenuti frame. Šokirani Kinez gubi i sljedeći, pa susret odlazi do odlučujućeg framea. Nakon velike drame i brojnih propuštenih prilika obojice igrača, Liang ipak uspijeva skinuti još jedan skalp i plasirati se među osam najboljih.

Joe Perry svladao je Binghama s 13:9, a u četvrtfinalu ga čeka obračun sa Stephenom Maguireom koji je s 13:7 dovršio posao protiv Australca Neila Robertsona.

Svjetsko prvenstvo, osmina finala: O'Sullivan - Williams 13:9, Maguire - Robertson 13:7, Perry - Bingham 13:8, Liang - Swail 13:12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.12.2014. u 22:22
    kralj igre
    Obrisan korisnik