Nogomet

Sa Stamford Bridgea se vidi Moskva

Ante Jukić • srijeda, 30.04.2008.

Iako je utakmica na Anfieldu još jednom pokazala veliku izjednačenost ove dvije momčadi, Chelsea u uzvratni susret s Liverpoolom, ipak, ulazi sa blagom prednošću, zahvaljujući autogolu Riisea u samom finišu prve utakmice...

Nakon što su se subotnjom pobjedom nad Manchester Unitedom definitivno vratili u utrku za Premiership, igrače Chelsea očekuje još jedna "biti ili ne biti" utakmica. Bez obzira na svu pažnju koju Englezi, već tradicionalno, poklanjaju domaćem prvenstvu, ne treba sumnjati da bi se londonska momčad odmah odrekla naslova prvaka Engleske, u zamjenu za slavlje na moskovskom Lužnjikiju krajem svibnja. Jer, uz dužno poštovanje prema dva Premiershipa koje je dosad stavio u "džep", Roman Abramović je 2003. godine preuzeo Chelsea sa željom da ga učini najmoćnijim klubom Starog kontinenta. Dva puta su, 2005. i 2007. godine, zaustavljeni u polufinalu, upravo od Liverpoola.

Uoči dvoboja na Stamford Bridgeu, domaći trener Avram Grant ima dosta razloga za zadovoljstvo. Naime, izraelski stručnjak na raspolaganju ima gotovo sve igrače. U momčad bi se trebao vratiti i Frank Lampard, koji je zbog privatnih problema (smrt majke) propustio susret s Manchester Unitedom. Jedan od glavnih razloga optimizma u domaćem taboru je gotovo nevjerojatan podatak, koji kaže da Liverpool nije zabio pogodak u posljednjih osam utakmica odigranih na Stamford Bridgeu. Uz to, Chelsea je uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom u posljednje četiri domaće utakmice u Ligi prvaka, što dovoljno govori o "granitnoj" obrani londonske momčadi. A domaćinu je, podsjetimo, i rezultat 0-0 dovoljan za plasman u moskovsko finale.

Iako su mu, nakon što je na klupi zamijenio Josea Mourinha, predviđali brzi otkaz, Avram Grant ima jedinstvenu priliku zasjeniti karizmatičnog Portugalca. "Ako dođete do ove faze natjecanja, a niste optimistični, onda se uopće ne morate baviti sportom. Jedino sa maksimalnim pristupom i entuzijazmom u svakoj utakmici, možete doći do uspjeha", riječi su Izraelca koji i dalje vjeruje da njegova momčad može osvojiti dvostruku krunu ove sezone.

Za razliku od Chelsea, koji je subotu igrao derbi s Unitedom, Liverpool je posljednje prvenstveno kolo iskoristio kako bi odmorio neke igrače za susret u Londonu. Između ostalih, susret protiv Birminghama propustio je i Fernando Torres, u koga Rafa Benitez polaže velike nade, budući da Redsi konačno moraju postići gol na Stamford Bridgeu, želi li izboriti i treći nastup u finalu, u posljednja četiri izdanja Lige Prvaka. Iako je dosta statističkih podataka protiv njih, i gosti "svog konja za utrku imaju". U taboru Liverpoola se, tako, hrabre činjenicom da su postigli pogodak na svim ovosezonskim gostovanjima u ovom natjecanju, doživjevši pri tome samo jedan poraz, još tamo u listopadu od Besiktasa. Također, posljednji put su Redsi poraženi u polufinalu Lige (odnosno Kupa) prvaka davne 1965. godine, kada ih je izbacio milanski Inter. Nakon toga su čak sedam puta izlazili kao pobjednici iz polufinalnih dvoboja, a posljednji njihovi uspjesi u ovoj fazi natjecanja bili su upravo protiv londonske momčadi.

Kapetan Redsa, Steven Gerrard, realno je sagledao situaciju uoči okršaja u Londonu. "Treba biti realan i reći da je Chelsea u prednosti. Oni su odlična momčad, a uz to igraju i na domaćem terenu, gdje su posebno jaki. Međutim, mi u posljednjih par sezona pružamo odlične igre na gostovanjima, tako da se imamo pravo nadati prolazu", zaključio je optimistično Gerrard. Uostalom, ako netko zna kako se Chelsea izbacuje iz Lige prvaka, onda je to upravo Liverpool.

Iako je draž nogometa upravo u njegovoj nepredvidivosti, za očekivati je da ćemo na Stamford Bridgeu svjedočiti još jednoj tvrdoj utakmici s malo pogodaka, u kojoj bi ključna mogla biti jedna pogreška, poput one Riiseove u prvoj utakmici. I jedni i drugi se uzdaju u statistiku, no jedan niz će u srijedu morati biti prekinut. Uostalom, u ovakvim dvobojima statistika "pada u vodu" već nakon prvog sudačkog zvižduka, kojeg će ovog puta označiti Talijan Roberto Rosetti. Posljednji dvoboji engleskih klubova u Ligi prvaka, podigli su mnogo "prašine" oko sudačkih odluka. Nadajmo se, da će se poslije susreta na Stamford Bridgeu govoriti jedino o vrhunskim potezima i golovima. Dosad ih u susretima Bluesa i Redsa nije bilo puno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!