Tenis

Marinu bitka iscrpljivanja

Ivor Krapac, Tanja Vučić • srijeda, 30.04.2008.

Marin Čilić uspješno je odradio meč pun izazova u osmini finala ATP turnira u Münchenu. Dva seta duga gotovo dva sata bila su potrebna za pobjedu jedinog preostalog hrvatskog aduta nad Nijemcem Philippom Petzschnerom...

Obzirom da je tek 121. na svijetu i bez osobitog iskustva na ATP turnirima, 24-godišnji Petzschner pokazao se puno tvrđim orahom nego se moglo predvidjeti. Čilić ga je slomio sa 6:4 i 7:6(7), dovršivši posao nakon sata i 54 minute igre.

Da ga ovog popodneva ne čeka lak posao, Marin je mogao osjetiti već u drugom gemu, u kojem je držao servis nakon spašenih 0:40. U nastavku prvog seta više nije bilo toliko poteškoća na servisu, a odluka je pala Čilićevim breakom u devetom gemu, za vodstvo od 5:4.

Drugi set započeo je još bolje nego prvi, uz Marinov break u prvom gemu i držanje te prednosti do servisa pri vodstvu od 3:2. U nastavku više nije išlo tako lako. Petzschner je u šestom gemu došao do svog prvog i jedinog breaka u meču, a do kraja drugog seta propustio je još nekoliko break-lopti koje bi najvjerojatnije odvukle meč u odlučujući treći.

Tie-break je protekao kao i raniji dio seta, s puno izazova za servere. Petzschner će ponajviše pamtiti da je imao set-loptu sa servisom pri vodstvu od 6:5, da bi do kraja meča osvojio još samo jedan poen. Čilićev mini-break pri vodstvu od 8:7 okončao je nade domaćeg aduta.

Nijemac će kao razlog za poraz u prvom redu moći istaknuti lošu iskorištenost break-lopti, sa samo jednom od čak 14 koliko je imao u ovom meču. Uz toliko opasnosti iz kojih se Marin uspješno izvukao, Petzschner se teško mogao nadati sretnijem ishodu.

"Veoma mi je drago što sam pobijedio, posljednjih 10-ak dana sam dosta trenirao i sad mi je olakšanje što je sve sjelo kako treba. U meču je bilo malo uspona i padova, ali najbitnije je da sam u vaznim trenucima igrao jako pametno. On je također igrao solidno i bilo ga je teško slomiti. Zadovoljan sam s odigranim, nadam se da ću i u sljedećem meču odigrati pristojan tenis", komentirao je Marin nakon prolaska u četvrtfinale.

Sljedeći suparnik bit će prvi nositelj Paul-Henri Mathieu, koji je u srijedu očekivano sa 6:3 i 6:4 izbacio talijanskog kvalifikanta Gianlucu Nasa. Bit će to Marinov drugi susret s Mathieuom, koji je u jedinom dosadašnjem dvoboju, prošlog mjeseca u drugom kolu Masters Series turnira u Miamiju, slavio s 4:6, 6:1 i 6:4.

"S njim sam igrao nedavno tako da ga poznajem i znam što očekivati. Mislim da će meč biti zanimljiv", najavio je jedini preostali hrvatski adut u Münchenu susret s prvopostavljenim Francuzom.

Među ostalim rezultatima trećeg dana turnira, izdvaja se oproštaj šestog nositelja Andreasa Seppija u obračunu talijanskih Davis Cup reprezentativaca. Seppija je u osmini finala sa 6:4 i 7:5 eliminirao Simone Bolelli.

ATP München, 30.4.2008., prvo kolo: Darcis (Belgija, 7) - Becker (Njemačka) 6:3, 6:4, El Aynaoui (Maroko, Q) - Sidorenko (Francuska, Q) 6:4, 7:6(6), Berrer (Njemačka) - Klec (Slovačka, LL) 6:1, 7:6(6), Safin (Rusija, WC) - Berlocq (Argentina) 6:3, 3:6, 6:4.

Osmina finala: Mathieu (Francuska, 1) - Naso (Italija, Q) 6:3, 6:4, Čilić (Hrvatska, 8) - Petzschner (Njemačka) 6:4, 7:6(7), H-T. Lee (Južna Koreja) - Silva (Brazil, LL) 6:1, 6:4, Bolelli (Italija) - Seppi (Italija, 6) 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!