Vodeni sportovi

"Igra vaterpolo cela Jugoslavija"

Hrvoje Vuković • četvrtak, 01.05.2008.

Bone ima to nešto. Čaroban dodir, čak i za pacijente u komi, kakav je bila Mladost prije mjesec, dva. Donio je na pladnju Final Four i prvenstvo; četiri godine gledanja preko ramena Jugu; predugo, reći će Bone. No, Bone nije svemoguć. Niti ga se puno pita...

Uf, kakav derbi na Savi. Drama, triler, dubrovačka tragedija, zagrebački povijesni spektakl i koji sve ne kazališni i filmski žanrovi. A sada komedija. Ne baš romantična. Lukavi su nam birokrati. Dok smo na površini vode uživali u pravoj, čvrstoj, muškoj borbi za pehar prvaka, oni su zaronili duboko. Preduboko. Do devetog kruga pakla, daleko od vodenih junaka i bitke prsa o prsa. I skovali pakleni plan, umotan u "jadranske boje"; jer eto, to nam je novi naziv lige. Jadranska. Regionalna. Nepotrebna.

Najzdraviji hrvatski momčadski kolektiv zbog pokoje modrice čeka transplantacija mozga. Toliko potrebna svima onima koji su digli ruku za novo umatanje hrvatskih klubova u jugoslavensku zastavu. Mađarsku, talijansku, burundijsku, tibetansku; ta je sad u modi. Nebitno u cijeloj priči. Da nam je vaterpolo u kaosu, da igrači bježe u Honduras, da nema tople vode u bazenima, čovjek bi još progutao ovakav pokus koji je već raskasapio hrvatsku košarku na proste faktore. Ne, mi imamo dva kluba na , treći je prošle godine igrao finale Kupa LEN-a, grade se bazeni u Rijeci, Zadru, Cavtatu, liga nam je među najjačima u svijetu i mi tražimo kruha preko pogače. Pogače koja je očito premala za toliko gladnih birokratskih usta.

Lupetanje bez dokaza? Apsolutno. I imam na to pravo. Ako oni mogu bez ijednog konkretnog dokaza obećavati procvat i delirij u hrvatskom vaterpolu uključivanjem u regionalne trgovine užasa, mogu i ja napadati njihov moral. Svom snagom. Kao Bošković. Na mojoj strani je barem hrvatska košarka. Nažalost. I sada nas oni osude na četiri godine zatvora. Bez mogućnosti pomilovanja. No, evo vam činjenice, pa sami prosudite. Vaše mišljenje ionako znači koliko i moje.

Istog dana kada i četvrta utakmica finala doigravanja između Mladosti i Juga, održana je sjednica upravnog odbora HVS-a na kojoj je nazočilo 15 članova. Na sjednici je potvrđena već otprije rođena ideja o formiranju regionalne vaterpolske lige u kojoj će nastupati osam hrvatskih prvoligaških klubova (Jug CO, Mladost, Šibenik NCP, Mornar BS, Primorje EB, POŠK, Jadran SD i Medveščak), tri kluba iz Crne Gore (Jadran HN, Primorac Kotor i Budvanska Rivijera) te slovenski Koper; dakle ukupno 12 klubova. Troškove lige snosit će nacionalni savezi u sljedećem omjeru: HVS 55%, VSCG 35% te VZS 10%.

Prema izračunima, troškovi naših klubova trebali bi biti manji u odnosu na sadašnju ligu budući da će sve izdatke službenih osoba snositi savezi, a dogovorena je suradnja na četiri godine. Sjedište tzv. Jadranske lige, koja će to ime nositi dok se ne nađe sponzor, bit će u Zagrebu, a hrvatski članovi UO lige su Duško Klisović, Goran Sukno i Perica Bukić. Uz njih će još sjediti i po dva člana iz CG i Slovenije. Članovi Natjecateljske komisije su Milivoj Bebić i Robert jambrović uz još jednog Hrvata te po jednog Crnogorca i Slovenca. Jadranska liga imat će 22 kola u prvom dijelu, nakon čega će svaki od Saveza organizirati vlastito Doigravanje za prvaka odnosno Play-out. Čestitamo!

Osim o regionalnoj ligi, na sjednici UO-a HVS-a govorilo se i o registraciji Tonyja Azeveda za Jug, čiju je žalbu vijeće sportske arbitraže HOO-a prihvatilo, no sa 13 glasova za (Perica Bukić i Goran Sukno su se suzdržali od glasova) potvrđena je prijašnja odluka kako prijelazni rok istječe tri dana nakon odigranog sedmog kola te tako Azevedo stječe pravo nastupa za Dubrovčane tek u sezoni 2008/09. Osim toga za "šefa struke" mlađih kategorija, na prijedlog Ratka Rudića, izabran je Dragan Matutinović.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!