Nogomet

Manchester će u Moskvu, tko će u Manchester?

Zvonimir Šimunović • četvrtak, 01.05.2008.

U dvije uzvratne utakmice polufinala Kupa Uefa, Zenit i Bayern te Fiorentina i Rangers odlučit će koje će momčadi 14. svibnja na gradskom stadionu u Manchesteru igrati za titulu. Najbolji rezultat iz prve utakmice, ali i najtežeg protivnika ima Zenit koji kod kuće brani 1:1 protiv gospodara Bundeslige, dok bi u utakmici škotskog i talijanskog predstavnika odlučujuće moglo biti tko će prvi dati gol koji u Glasgowu (0:0) nije viđen...

Zenit - Bayern

Bayern u St. Petersburgu krči put prema trećem trofeju ove sezone. Nakon njemačkog kupa te praktično osiguranog naslova prvaka, još je ostao Kup Uefa kao zadnji cilj savršene godine. Bavarci nemaju prednost iz prve utakmice, no vjeruju kako je moguće ponoviti četvrtfinale, kad su nakon identičnog rezultata iz prvog dvoboja izbacili Getafe. "Uopće ne razmišljam o neuspjehu. Nakon utakmice u Münchenu, jako dobro znamo što možemo očekivati od Zenita i tako smo se pripremili. Bit će teško, ali ja vjerujem u finale", optimistično će u najavi Ottmar Hitzfeld.

Najveći razlog vjere je povratak Luce Tonija koji zbog suspenzije nije mogao igrati u prvoj utakmici. Talijanski strijelac neumoljivo golovima dokazuje da se isplatio svaki euro koji je klub uložio u njega. Također, od lakših ozljeda oporavili su se Oliver Kahn, Philipp Lahm i Miroslav Klose koji će biti spremni za nastup, kao što bi trebao biti i tragičar prve utakmice Lucio, koji je baš zbog pritiska nakon autogola propustio dvoboj protiv Stuttgarta. "Svi uvijek žele pobijediti. Moja momčad i ja dat ćemo sve od sebe da tako bude i večeras. To je prednost Bayerna nad drugim klubovima, što smo mi navikli pobjeđivati i znamo kako se to radi", jasan je bio Hitzfeld.

Za razliku od budućeg njemačkog prvaka, aktualni ruski ima puno više problema sa sastavom. Dick Advocaat ne može računati na najboljeg igrača Andreia Aršavina te dva veznjaka Radeka Širla i Fernanda Ricksena zbog žutih kartona, dok su ozlijeđeni braniči Nicolas Lombaerts i Kim Dong Jin. Međutim, povoljan rezultat koji je donio iz Njemačke te nastup pred domaćom publikom samo su neki od aduta Zenita.

Nizozemski stručnjak dobar je poznavatelj prilika u protivničkoj momčadi jer je i sam radio u Bundesligi prije četiri godine. O konkretnoj taktici reći će: "Veliki zadatak imat će naša zadnja linija koja ne samo da mora zaustaviti Tonija nego i ostale svjetske klase koje igraju za Bayern. Moramo biti koncentrirani svih 90 minuta, inače lako možemo upasti u probleme.". No, Advocaat zna koji je recept za povijesni uspjeh kluba: "Svatko od nas mora dati sto posto. Svi moramo odigrati utakmice života ukoliko želimo izbaciti Bayern.".

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Fiorentina - Glasgow Rangers

Fiorentina i Rangers u Glasgowu nisu odigrali utakmicu za pamćenje. Rezultat je još uvijek na nuli pa je vrlo lako moguće da bi u Firenzi i jedan pogodak mogao biti dovoljan za prolazak u finale. Zajedničko je objema momčadima da su doživjele posrtanja u prvenstvu prethodnog vikenda, ali oba trenera vjeruju kako se to neće odraziti na europske nastupe.

Fiorentina je neriješenim protiv Sampdorije dala Milanu novu priliku za priključak, no Cesare Prandelli nema straha: "Prvenstveni pritisak neće utjecati na momčad. Svi smo fokusirani samo na polufinale Kupa Uefa i pred nama je, nadam se, nezaboravna noć. Naši navijači vodit će nas do pobjede". Domaći nemaju izostanaka, a najvažnija dvojba oko sastava vodi se u napadačkoj liniji. Pretpostavlja se da će priliku ispred Vierija dobiti Alberto Santana.

Škotski će sastav u odnosu na prvi susret ojačati povratnici, kapetan Barry Ferguson te Kevin Thomson. Atmosferu u momčadi malo je pokvario drugi uzastopni poraz u Old firm derbiju, međutim i u Glasgowu znaju kakvu priliku imaju: "Prije ovakve utakmice sve se drugo zaboravlja. Mi smo svjesni da moramo dati gol i tako ćemo se postaviti na terenu. Napravili smo neke preinake u odnosu na prvu utakmicu i nadamo se da će nam poći za rukom isto provesti u utakmici", ne otkrivajući detalje rekao je Walter Smith.

Zanimljivo ja da je menadžer Rangersa veliki prijatelj s Alexom Fergusonom koji ga je kontaktirao nakon pobjede protiv Barcelone: "Alex me zvao, ali se zbog obveza nisam mogao javiti. Uzvratit ću mu poziv večeras nakon što potvrdimo naš put u Manchester da mu kažem da nam spremi doček", raspoložen je bio Smith. Vidjet ćemo hoće li smiješak na licu ostati nakon utakmice .

Kup Uefa, polufinale, druge utakmice: Zenit – Bayern 18.30 h (1:1), Fiorentina – Glasgow Rangers 20.45 h (0:0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!