Zimski sportovi

Michalek sačuvao nadu, Montreal pred ponorom

Krešimir Ferlak • četvrtak, 01.05.2008.

U Dallasu je sve već bilo spremno za kraj serije. Publika i domaći igraći su dali sve od sebe, ali Sharksi su ipak preživjeli i smanjili na 3-1. S druge pak strane, Philadelphia je odigrala još jednu defenzivno odličnu utakmicu i pobjedom 4:2 stigli su na korak do drugog kruga, a Montreal bacili pred ponor.

Ono što je za sada obilježje serije između Philadelphije i Montreala je odlična realizacija Flyersa i problemi Canadiensa sa istom. Uglavnom u svakom susretu su igrači Montreala dominirali, stvorili više prilika, imali više udaraca na gol, ali nisu bili previše precizni, dok su Flyersi koristili gotovo svaku priliku i kažnjavali gotovo svaku pogrešku Montreala. Slično se odvijala i četvrta utakmica serije, odigrana jučer u Wachovia Centru u Philadelphiji, nakon koje je Flyersima potrebna još jedna pobjeda za ulazak u konferencijsko finale.

Pogodaka jučer nije bilo sve do sredine druge trećine kada R.J. Umberger dovodi Flyerse u vodstvo. Na golu Canadiensa za ovu utakmicu se dogodila promjena i branio je mladi slovak Jaroslav Halak. Sa rezultatom 1:0 ušlo se u zadnji period gdje prvo Scott Hartnell povisuje na 2:0, ali Montreal tada u razmaku od samo 37 sekundi postiže dva pogotka preko Tomaša Plekaneca i Saku Koivua i izjednačuje rezultat. Ipak, najbolji igrač Flyersa Daniel Briere tri i pol minute prije kraja donosi novu prednost svojoj ekipi, da bi na samom kraju Umberger pogodio za konačnih 4:2 kada je Montreal već izvukao Halaka u nadi da će s igračem više izjednačiti.

Novi težak udarac za Montreal, koji je pronašao načina da se vrati u utakmicu, ali ponovno nisu imali snage za potpuni preokret. Philadelphia je sada u velikoj i pomalo iznenađujućoj prednosti, ali ipak je serija je otvorena. ˝Dvoboj je još daleko od kraja, to moramo shvatiti. Montreal neće odustati¨, izjavio je nakon utakmice Briere. Montreal svakako neće odustati, a hoće li uspjeti učiniti prvi korak prema preokretu ili će serija završiti vidjet ćemo u subotu kad se te dvije momčadi ponovno sastaju.

U Dallasu se pravio ražanj, ali zec je ostao u šumi. Starsi su bili spremni i puni želje riješiti seriju u četvrtoj utakmici, ali Sharksi nisu htjeli pasti bez ispaljenog metka. Utakmica je bila vrlo slična onoj od dan ranije, ali ovoga puta gosti su postigli pogodak za 2:1 i za pobjedu. Serija će se preseliti u San Jose, gdje će Sharksi imati priliku još malo smanjiti zaostatak, ali Dallas je već dva puta u seriji slavio kod San Josea i sigurno će oni i tamo tražiti završetak dvoboja.

Kao i u utakmici u Philadelphiji, niti u Dallasu nije bilo pogodaka u prvom periodu. U šestoj minuti drugog dijela Jere Lehtinen je vrlo dobro reagirao u jednoj situaciji i doveo Dallas do prednosti. Međutim, samo četiri minute kasnije, kapetan Sharksa Patrick Marleau postiže drugi puta u dva dana pogodak sa igračem manje i utakmica se vratila u egal. Momčadi su od tada igrale opreznije, a ključni trenutak se dogodio početkom treće kada je San Jose iskoristio igrača više i pogotkom Milana Michaleka došao do prve pobjede u seriji.

Iako su propustili prvu priliku da završe posao, nema previše panike u redovima Dallasa, jer Starsi još imaju dvije meč lopte, a već su pokazali koliko su ubojiti na gostovanjima. Sharksi se pak nadaju da bi oni mogli biti tek treća ekipa u povijesti koja se uspjela vratiti od 0-3. To je potvrdio i njihov trener Ron Wilson. ˝Previše utakmica nismo igrali naš pravi hokej, ali prihvatili smo izazov da napišemo povijest i vratimo od 0-3˝, rekao je Wilson nakon utakmice. No, za to će im trebati tri pobjede zaredom protiv odličnog Dallasa. Prilika za prvu je sutra u San Joseu.

Nhl, rezultati, 30.4.2008

Istočna konferencija:

Philadelphia – Montreal 4:2 (3-1)

Zapadna konferencija:

Dallas – San Jose 1:2 (1-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!