Nogomet

Advocaat: "Zaslužili smo otići do kraja"

Maja Giljanović • petak, 02.05.2008.

Oduševljen igrom svoje momčadi koja je u svakom pogledu posve nadigrala favorizirani Bayern, Zenitov trener Dick Advocaat je poslije utakmice izrazio uvjerenje da će naš Križanac i suigrači mu u Manchesteru okruniti sezonu osvajanjem trofeja, a slično razmišlja i kolega mu na münchenskoj strani Ottmar Hitzfeld...

Nizozemac koji - gle sudbine - po kantu Kupa UEFA 14. svibnja ide protiv svog nekadašnjeg kluba, Rangersa koje je vodio izmežu 1998. i 2002. godine, nakon briljantne partije i uvjerljive 4:0 pobjede za svoje je igrače imao samo riječi pohvale: "Utakmica je iziskivala velik napor, ali igrači su odgovorili svim izazovima i sproveli na travnjaku sve šo smo dogovorili prije susreta. Igrali smo čvrsto i ograničili Bayern - jednu od ponajboljih europskih momčadi - da dugim loptama, više na sreću nego kao rezultat smislenih akcija, pokuša ugroziti našeg vratara".

Advocaat koji je Zenit lani odveo i do naslova ruskog prvaka i sljedeće će godine u samu elitu Europe, osvrnuo se na karton Pogrebnjaka: "Velika je šteta što smo ostali bez Pavela i bit će ga strašno teško nadoknaditi, ali nisam se usudio izvaditi ga iz igre unatoč vodstvu od 2:0. Ovo je nogomet i sve je moguće, a s obzirom na tragediju Getafea protiv Bayerna u kojoj su se Nijemci činili potučenima samo da bi na koncu dokazali suprotno, nisam želio ništa riskirati".

Nije želio zalaziti u prognoze drugog polufinala, ali je bio jasan: "Uzimajući u obzir naše igre tijekom cijele sezone i niz trijumfa nad Villarrealom, Bayerom, Marseilleom i sad Bayernom, smatram da naša pobjeda u Manchesteru ne bi nikog iznenadila i da smo je itekako zaslužili".

S njegovom se procjenom složio i poraženi Ottmar Hitzfeld: "Čestitam Zenitu - posve su zaslužili prolaz dalje. Mi smo svoje šanse propustili još u Münchenu, a nakon promašaja Klosea i Tonija u prvih desetak minuta i ranog gola Rusa, nismo snašli snage uzvratiti protiv izvrsno na svim pozicijama pokrivenog protivnika. Zenitu u Manchesteru želim svu sreću, a po mom mišljenju - favorit su jer momčad koja s 4:0 pobijedi Bayern naprosto je predobra. Cijelu sezonu drže izuzetno visoku razinu forme i zaslužili su okruniti je osvajanjem naslova".

"Što se, pak, rezultata tiče ne muči me previše - 4:0 je na kraju krajeva posve identičan ishod minimalnom porazu, ali smeta mi pristup utakmici: kao osvojili smo Njemački kup, nadohvat ruke nam je i naslov prvaka i Zenit će pasti sam od sebe pa bih rekao da smo na koncu platili cijenu prevelike samouvjerenosti".

Kartonom strašno razočarani Pogrebnjak, strijelac 10 golova na ovogodišnjih 13 utakmica Kupa UEFA koji je svojim drugim, a Zenitovim četvrtim golom na utakmici pretekao Tonija i zasjeo na vrh liste strijelaca, kratko je izustio: "Odigrao sam po svemu najbolju utakmicu svoje karijere, ali ovaj si karton ne mogu oprostiti. Razočarenje je neizrecivo i uzdam se u suigrače da će u finalu zapeti još jače i donijeti nam trofej u Sankt Petersburg".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!