Nogomet

Koruška i Klagenfurt srdačno dočekuju hrvatske navijače

Ante Pažanin • petak, 02.05.2008.

Na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Hypo centra u Zagrebu vidjeli smo prezentaciju Koruške i grada Klagenfurta, te njihovih planova i rješenja kako će ugostiti hrvatske navijače tijekom Eura. Podsjetimo hrvatska će reprezentacija dvije utakmice odigrati u glavnom gradu Koruške Klagenfurtu, protiv Njemačke 12. lipnja i protiv Poljske 16. lipnja…

Informacije i planove o pripremama Koruške i Klagenfurta za Europrsko prvestvo prezentirali su guverner Koruške Joerg Haider, gradonačelnik Klagenfurta Harald Scheucher i koordinator projekta EURO 2008 Joerg Schretter. Konferenciji za novinare nazočili su i predsjednik i glavni tajnik HNS-a Vlatko Marković i Zorislav Srebrić. Nazočnima se s prigodnim riječima prvo obratio gradonačelnik Klagenfurta gospodin Scheucher: "Sve vas pozdravljam , sretan sam što sam ovdje, Zagreb je sjajan prekrasan grad. Poštovane dame i gospodo g. Haider i ja smo ovdje kako bi smo unaprijed prije početka EP-a na neki način promovirali Korušku za sve koji će doći u našu pokrajinu. Imamo puno razloga. zbog kojih nam je drago što će Hrvatska igrati ovdje. Pod jedan povezanost Koruške i Hrvatske, drugi razlog je što Hrvatska ima izuzetnu momčad. Eto Hrvatska je zaslužna što Engleska neće ići na Europsko prvenstvo, sjećam se gola koji je zabio igrač HSV-a Olić, ako se ne varam. Osim toga u Klagenfurtu će igrati i Njemačka i Poljska, zbog toga smatramo da je Klagenfurt jedno od odlučnih mjesta tko će ići dalje i s obzirom da se radi o srednje europskim zemljama mislim da će navijači vrlo brzo doći. Do Klagenfruta se vrlo brzo može doći i još da napomenem da je vožnja od Klagenfurta do Zagreba brža od vožnje od Klagenfurta do Beča."

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

"Zapravo smo se već počeli pripremati za veliki dolazak gostiju kojima se veselimo. Izvrsno smo se pripremili za održavanje EP-a u pripremama su surađivali Klagenfurt i Koruška. Učiniti ćemo sve da se svi osjećaju ugodno. Centar smo pretvorili u veliku navijačku milju. Uefa će imati mjesta za public viewing a isto tako i grad Klagenfurt. Mnogi se pitaju kako tak mali grad može ugostiti tako veliki broj posjetitelja, ali uvjeravam vas da smo se izvrsno pripremili za tako veliki broj gostiju. Moram reći da smo posebno ponosni na stadion Woerhtersee, čak smatramo da je to jedan od najljepših stadiona EP-a. Naš stadion često nazivaju sestrom Allianz arene. Mislim da će se Hrvatska jako dobro osjećati na ovom stadionu i da će jako dobro igrati. Bio bi jako sretan kad bi vas sreo 12. i 16. kad Hrvatska igra s Njemačkom i Poljskom. I evo želio bi zahvaliti g. Markoviću što je došao na ovu presicu kako bi nas na neki način podržao."

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Nakon toga, o pripremama za Euro par riječi rekao je i guverner Joerg Haider: "Poštovane dame i gospodo meni je izuzetno drago na ovoj presici reći vam nešto o EP-u i također vas srdačno pozvati u Klagenfurt. Odnosi između Hrvatske i Koruške su tijekom godina bili izuzetno prijateljski. Moram reći kada sam danas imao priliku obići Zagreb i ustanovio sam da je došlo do jako velikih promjena, centar grada izgleda sjajno. Prisjetio sam se godina rata kada sam ovdje i kada je situacija bila jako teška. Iznimno mi je drago što kod nas dolaze mnogi turisti iz Hrvatske, posebice u zimskim mjesecima. Ovo ljeto Klagenfurt će biti glavno odredište za Hrvate. Hrvatska nacionalna momčad smatra se izuzetno dobrom i mnogi smatraju da bi čak mogla osvojiti i Euro. Znamo koliko su Hrvati oduševljeni nogometom i upravo radi toga smo se jako dobro pripremili za dolazak hrvatskih navijača kojima želimo ponuditi svoje gostoprimstvo. Očekujemo velik broj posjetitelja iz Hrvatske. Za ovu godinu smo pripremili izvrsnu turističku ponudu. Želimo vas dočekati ljubazno i voljeli smo kada bi pored prvenstva imali prilike malo bolje upoznati Korušku. Ne moram vas puno uvjeravati ovdje je predsjednik Marković koji dobro poznaje Korušku. Mislim da će se Hrvati dobro osjećati, naše narode povezuje prijateljstvo. Veselimo se početku EP-a i Hrvatskoj želimo uspješno prvenstvo."

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Okupljenim novinarima obratio se i predsjednik Saveza g. Vlatko Marković: "Dragi prijatelji vrlo smo sretni što ste ovdje i što ste došli u ovakvom sastavu. Gospodin Haider je rekao da je prije 15-ak godina bio u teškim momentima ovdje kao veliki prijatelj i dobro znamo što je Austrija napravila i kako je nama pomogla. Želim pozdraviti gradonačelnika Klagenfurta sa zahvalnicom za lijepe riječi i nadam se da će na njegov poziv i poziv g. Haidera svi doći. Ne treba sumnjati da će u svakom trenutku u Austriji biti do 50 tisuća Hrvata. Uvjeren sam da će prijateljstvo između Hrvatske i Austrije biti potvrđeno, g. Haider je rekao koliko naših ljudi dolazi na odmore, posebno zimske i siguran sam da ćemo mi sa strane Austrije imati itekakvu podršku bez obzira što smo zajedno u grupi. U Klagenfurtu imamo dvije teške utakmice. Samo da još spomenem, u ratno doba g. Haider je dopustio da se Uefa utakmica s Turcima, Dinamo s Trazbonsporom, igra u Klagenfurtu što druge zemlje nisu tada htjele prihvatiti. On je osobno to dopustio i Dinamo je tamo igrao tu utakmicu. Sigurno je da ćemo mi u dvije utakmice imati potporu ne samo austrijskih gledatelja nego i naših 50 tisuća koji će tamo biti i Slovenaca neviđeno broj, ne bi vjerovali. Austrija je uložila jako puno da ovo prvenstvo bude neviđeno i sigurno je da će ova grupa dati jedan kvalitetan nogomet i da će svi gledatelji po svijetu uživati. Bili bi lijepo kada bi Hrvatska i Austrija išle dalje. I na koncu svima zahvaljujem. Austriji želim što i nama, da idemo dalje!"

Slika 4 od 5.
Foto: Kristijan Komarica

Na kraju presice čuli smo i koordinatora projekta za Euro g. Joerga Schrettera: "I s moje strane srdačna dobrodošlica. Želim vam reći nešto o našim pripremama za EP u Klagenfurtu. Kao što ste već čuli isčekujemo veliki broj posjetitelja i upravo smo pripremili video zidove koji neće biti samo u Klagenfurtu nego i izvan grada. Upravo kako bi smo zadovoljili sve to grad Klagenfurt i Koruška da će tijekom EP postojati koruška karta. Za 39 eura možete koristiti sva sredstva javnog prijevoza po Koruškoj. Upravo ta karta svima omogućuje da svi mogu sigurno mogu doći do stadiona i s njih se sigurno vratiti. Sredstva javnog prijevoza će voziti do 2 odnosno 2.30 ujutro. Osim toga grad je pripremio posebnu platformu na internetu pomoću njih se možete rezervirati i obuhvaća 1200 hotelskih smiještaja koji idu od hotela do kampova. Web stranica i stranice Koruške, stranice na njemačkom i hrvatskom jeziku. Na našim ćete stranicama naći sve korisne informacije. Jednu molbu imamo i za novinare, jako nam je važno da prije početka da hrvatskim posjetiteljima prenesete što više informacija. Bilo bi dobro kad bi se navijačima poručilo da se služe javnim prijevozom. Još jedna napomena, osigurali smo public wieving, jednim dijelom u centru gradu a jednim na obali jezera. To vrijedi za one koji nemaju ulaznica, a žele doći. Radujemo se navijačima i držat ćemo fige hrvatskoj nacionalnoj momčadi."

Slika 5 od 6.
Foto: Kristijan Komarica

Centar grada Klagenfurta tijekom prvenstva će ponuditi mjesta za 28 tisuća posjetitelja. Prijenosi uživo svih utakmica uživo moći će se pratiti tijekom cijelog prvenstva. Otvaranje zone za navijače, a osim toga u pripremi je i organizirano okupljalište za navijače s brojnim atrakcijama. Za navijače koji stignu s naprtnjačama, vrećama za spavanje ili šatorom biti će uređeni posebni kampovi koji će se moći adaptirati za oko 2 tisuće navijača. Tamo će biti ponuđeni kreveti na kamp za 25 eura po mjestu za spavanje. Dodatni kampovi s velikim šatorima bit će uređeni na istoku i jugu gradu.

Kamp za navijače može se rezervirati već sada online na stranici www.klagenfurt/euro2008.

Ostale informacija možete potražiti na stranicama www.klagenfurt.at/euro2008 i www.klagenfurt-tourismus.at.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!