Nogomet

Dvoboj susjeda uoči kraja

Ivana Jurica, Sanja Čalić • petak, 02.05.2008.

U posljednjem prvenstvenom susretu na Stanovima Zadrani dočekuju svoje dalmatinske susjede Šibenčane kojima je Zebić primoran suprotstaviti se u vrlo modificiranom sastavu. Šibenčane, pak muče druge brige. Trebaju im bod(ovi) uoči posljednjih 90 minuta...

Iako u srazu sa Slaven Belupom Zadar nije došao do bodova, susret u Koprivnici još je jednom ukazao na vrlo dobar rad u Zadrovom juniorskom pogonu. Opterećeni ozljedama te kartoniranim igračima, Zadrani su protiv Slavena istrčali u prilično pomlađenom sastavu, stoga su na koncu susreta, unatoč porazu, mogli biti zadovoljni prikazanim.

Ništa lakše treneru Zebiću oko odabiranja početne jedanaestorice neće biti niti ovaj put, kada u posljednjoj utakmici ove sezone na Stanove stiže Šibenik. Ozljede Subašića, Milina i Eleza, te viroza najboljeg strijelca prvenstva Terkeša desetkovale su zadarske redove, a zbog zarađenog crvenog kartona pravo nastupa nema ni Parmaković. Stoga će pred zadarsku publiku od početne minute ponovno istrčati sastav s nekolicinom mlađih igrača poput Marune, Gregova i najvjerojatnije Mišlova.

Unatoč tome što neće nastupiti s najjačom postavom, Zadrov trener najavio je da će u susret ući s vrlo ozbiljnim pristupom: "Bit ćemo krajnje ozbiljni, ući ćemo borbeno i pravo u utakmicu kao što smo i uvijek dosad. Imamo problema sa sastavom tako da će i to diktirati neke izmjene, a koliko u takvoj formaciji možemo i koliko ćemo napraviti, preostaje nam vidjeti."

O momčadi Šibenika koja je na Stanovima gostovala 12 puta, od čega je ostvarila tek jednu pobjedu, Zebić kaže: "Sigurno im nakon poraza u Vinkovcima nije lako, borbena su i radna ekipa, trče cijelu utakmicu, a tako očekujem i sutra." Zadrov trener nije želio mnogo komentirati glasine kako će njegova momčad prepustiti vrlo značajne bodove Šibenčanima, naglašavajući da će svi oni koji dođu na Stanove svjedočiti borbenoj utakmici, te da će Zadrani "nakon utakmice svima moći pogledati u oči".

Samo tri dana nakon poraza u Vinkovcima Šibenčani u pretposljednjem prvenstvenom kolu gostuju u Zadru. Plan je bio u Slavoniji ostati neporažen. Pokušao je trener Kalinić s zgusnutim veznim redom i defenzivnom taktikom doći do planiranog, no, već u 13. minuti Slavica je prvi put kapitulirao. Jedan kontakt u gostujućem kaznenom prostoru sudac je okarakterizirao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Uzaludni su tada bili protesti Narančastih, ali i nešto kasnije (u 34. minuti) kad je Zec na suprotnoj strani zaustavljen na vrlo sličan način, ali zviždaljka se ovog puta nije oglasila. Nije to prvi put da su Šibenčani imali velikih prigovora na suđenje u ovom prvenstvu.

Ta je utakmica već iza njih, jer Stanovi su utakmica u kojoj moraju tražiti bodove uoči posljednjih 90 minuta. Iako je ''ulica'' već utakmicu proglasila dogovorenom, odnosno da će bod ili sva tri u Krešimirov grad u Šibeniku, kao i uostalom u Zadru, te navode žestoko demantiraju. Ne traže i ne žele ničiju pomoć, a da mogu igrati sa Zadranima i na njihovim Stanovima pokazali su već dosta puta. Dovoljno će reći i podatak da su u posljednje četiri utakmice u Zadru (tri prvoligaške, jedna u Drugoj ligi) ostvarili dvije pobjede i dva remija. Samo ove sezone Zadar se na domaćem terenu izvukao u sučevoj nadoknadi (završilo je 2:2), dok ih je na Šubićevcu spasio vratar Subašić (0:0). Ili su možda i sve te utakmice bile namještene?

Ne treba posebno naglašavati koliko bi Šibenčanima značili bodovi iz Zadra uoči odlučujućih 90 minuta. Četiri boda iz dvije utakmice garantirala bi Modrima sa Šubićevca siguran ostanak, bez obzira na rezultate konkurenata. No, oduvijek su utakmice prvih susjeda bile neizvjesne i pune naboja i nema šanse da bi se olako prepustili bodovi suparniku.

U sastav, koji će sutra od 17 h istrčati na Stanovima vraća se Stipe Lapić, a u odnosu na vinkovačku utakmicu od prve će minute Kalinić zaigrati sa dva napadača, odnosno sa Zecom i Jambrušićem. Iza njih će biti Gović i Vitaić, te Roglić i Milanović nešto defenzivnije. Uz Lapića, u obrani će igrati i Bonacin, Raič i Kulušić.

T – Com Prva HNL, 32. kolo Zadar – Šibenik, 17 h

Zadar: Vuković – Puljić, Batkoski, Modrić – Gregov, Mišlov, Maruna, Tomasov, Župan, Surać - Mitrović

Šibenik: Slavica – Lapić, Bonacin, Raič, Kulušić – Milanović, Vitaić, Roglić, Gović – Zec, Jambrušić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 19:37
    Dobro susjedski derbi!
    Obrisan korisnik