Tenis

Ljubičićev deja vu

Ivor Krapac • subota, 03.05.2008.

Nakon prošlotjednog Monte Carla, u narednih sedam dana pred nama je drugi ovogodišnji Masters Series turnir na zemljanim terenima. Najbolji tenisači svijeta borit će se za naslov u Rimu, a u glavnom ždrijebu pratit ćemo i četiri hrvatska aduta, Ivu Karlovića, Ivana Ljubičića, Marina Čilića i Marija Ančića...

Ždrijeb glavnog turnira održan je u subotu u podne, a kao i nedavno u Monte Carlu, hrvatski predstavnici su na izvlačenju doznali da ih čeka zanimljiv i težak put ukoliko žele dugo ostati u glavnom talijanskom gradu. Ivanu Ljubičiću ždrijeb izgleda vrlo slično onom u Kneževini, još jednom s mogućim susretom s Novakom Đokovićem u drugom kolu. Ljubo će za dolazak do tog dvoboja na startu morati preskočiti Belgijca Stevea Darcisa, dok je trećepostavljeni Srbin slobodan u prvom kolu.

Ivanova prva prepreka bit će 24-godišnji Belgijac, 48. na svijetu, koji je ljubiteljima tenisa prvi put značajnije upao u oko prošlog srpnja, kad je kao kvalifikant praktički niotkuda osvojio Amersfoort. U međuvremenu je uzeo i svoj drugi ATP naslov, početkom ožujka u Memphisu, dok se ovog tjedna okušao na zemljanim terenima Münchena, uz poraz od Younesa El Aynaouija u osmini finala.

Ukoliko slavi u svom prvom susretu s Darcisom, Ljubičića čeka repriza drugog kola Monte Carla protiv trećeg tenisača svijeta, koji je u tom dvoboju slavio sa 6:3 i 6:3. Ukupni međusobni omjer Ljube i Đokovića je 1-1, uz Ivanovu pobjedu u njihovom prvom ogledu, sa 6:7(6), 6:3 i 6:4 u polufinalu PBZ Zagreb Indoorsa 2006. godine.

Ivo Karlović i Marin Čilić našli su se vrlo blizu jedan drugom u ždrijebu, uz moguć hrvatski dvoboj u drugom kolu. No, dolazak do tog susreta neće biti lak posao ni jednom ni drugom - Karlo će na startu ići na 15. nositelja Paul-Henrija Mathieua, koji je ovog tjedna na putu do polufinala Münchena svladao upravo Čilića, dok će se Marin sudariti s talijanskim Davis Cup reprezentativcem Potitom Staraceom, 45. na svijetu.

Karlović i Mathieu dosad su bili na suprotnim stranama samo 2001. na Challengeru u Cordobi, kad je Francuz u osmini finala slavio sa 6:3 i 6:4, dok se Čilić i Starace još nisu sastajali. Ukoliko u drugom kolu dođe do hrvatskog obračuna, pobjednik bi kolo kasnije mogao naići na Rogera Federera, prvog na svijetu, koji predvodi taj dio ždrijeba. Federerov prvi protivnik bit će bolji iz argentinsko-talijanskog ogleda Guillerma Canasa i wild-carda Gianluce Nasa.

Mario Ančić, koji je jučer doznao da je dobio pozivnicu za glavni turnir, tražit će prolazak u drugo kolo protiv ljevorukog Španjolca Feliciana Lopeza (35.), jednog od rijetkih tenisača iz te zemlje koji se bolje snalazi na bržim podlogama nego na zemlji, uz preferiranje napadačke igre s dosta izlazaka na mrežu. Ančić i Lopez dosad su se susretali triput, a Mario vodi s 2-1.

Ukoliko prođe Španjolca, Ančić će u drugom kolu naići na četvrtog nositelja Nikolaja Davidenka, slobodnog na startu turnira. S prvim ruskim reketom dosad se sastajao šest puta na ATP turnirima, Davidenko vodi s 4-2, uz pobjedu i u njihovom jedinom ovogodišnjem dvoboju, s 4:6, 6:3 i 7:5 u osmini finala Miamija - na putu do naslova na tom turniru. Dvaput su bili na suprotnim stranama na Futuresima ili Challengerima, uz Marijeve pobjede u oba meča.

Masters Series Rim, prvo kolo, hrvatski tenisači: Čilić - Starace (Italija), Karlović - Mathieu (Francuska, 15), Ljubičić - Darcis (Belgija), Ančić - F. Lopez (Španjolska).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!