Zimski sportovi

Flyersi preletjeli Canadiense

Ante Jukić • nedjelja, 04.05.2008.

Sinoć smo doznali i drugu momčad koja će nastupiti u konferencijskom finalu ovogodišnjeg NHL doigravanja. To su Philadelphia Flyersi, koji su petoj utakmici pobijedili Montreal i tako ugasili sve nade Canadiensa da bi mogli izvesti preokret u ovoj seriji…

Iako su izbacivanjem Washingtona pokazali da se na njih mora ozbiljno računati, slavlje Flyersa u seriji s Montrealom ipak predstavlja iznenađenje. Posebno se to odnosi na način, na koji su momci iz Philadelphije odradili posao. Nakon što su nes(p)retno izgubili prvu utakmicu, dobili su četiri susreta u nizu, od toga dva u užarenoj atmosferi Bell Centra.

Canadiensi su dobro otvorili sinoćnju utakmicu i već su u petoj minuti, pogotkom Tomasa Plekaneca, došli do prednosti. Sredinom prve trećine R.J. Umberger poravnava na 1:1, ali samo minutu poslije Alex Kovalev vraća domaćine u vodstvo, s kojim su Canadiensi i otišli na odmor između prve dvije trećine. Kada je Christopher Higgins, u devetoj minuti drugog perioda, pogodio za 3:1, činilo se da će Flyersi posao sa Montrealom ipak morati završiti u slijedećoj utakmici. Međutim, u samo tri minute razmaka, Richards, Umberger i Hartnell pogađaju mrežu Careya Pricea i dovode goste u vodstvo prije ulaska u posljednju trećinu. Domaćini tada kreću u potpunu ofenzivu, koja im se isplatila već na početku trećeg perioda. Andrej Kostitsyn zabija za 4:4 i još jednu uzbudljivu završnicu u susretima ove dvije momčadi. Na žalost domaćih navijača, više su sreće i spretnosti imali Flyersi, kojima je plasman u finale Istoka donio Scottie Upshall, pogotkom tri minute prije isteka vremena. Slavlje gostiju potvrdio je Mike Knuble pogodivši praznu mrežu domaćina, u trenutku kad su Canadiensi, izvadivši vratara, tražili posljednju šansu za izjednačenje.

Jedan od najzaslužnijih igrača za eliminaciju Montreala, svakako je R.J. Umberger, koji je u pet utakmica ove serije postigao čak osam golova. "To je svakako jedna od stvari koje ću s veseljem pričati unucima jednog dana. Međutim, vremena za slavlje će biti poslije, sada nas očekuje još mnogo posla, jer mi definitivno ne mislimo stati na ovome", izjavio je nakon utakmice Umberger, najavljujući pohod svoje momčadi na Stanley Cup.

Nakon što su prošlu sezonu završili s najlošijim skorom lige, borba za Stanley Cup je ono čemu se malotko u taboru Philadelphije mogao nadati. No, igra koju su prikazali u dosadašnjem dijelu playoffa, Flyersima sigurno nudi optimizam uoči finala Istoka, u kojem čekaju pobjednika dvoboja između Pittsburgha i NY Rangersa. S druge strane, ispadanjem Montreala, postalo je i definitivno jasno da će Kanađani još barem jednu godinu morati čekati na ponovni trijumf neke svoje momčadi u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta. Zadnja kanadska momčad koja je osvojila Stanley Cup bili su upravo Montreal Canadiensi, kojima je to uspjelo 1993. godine. Poprilično velika "suša" za naciju, u hokej na ledu ima status religije…

NHL doigravanje, rezultati, 03.05.2008.

Istočna konferencija:
Montreal – Philadelphia 4:6 (1-4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!