Zimski sportovi

Drugi dan bez iznenađenja

Krešimir Ferlak • nedjelja, 04.05.2008.

Slično kao i prvoga dana svjetskog prvenstva hokejaša na ledu, i drugi dan su u svom utakmicama slavili favoriti. Ipak, nije sve teklo tako glatko. Dok su Finska, Slovačka i Švicarska lako stigli do pobjeda, Šveđani su imali puno muke protiv neugodne Bjelorusije.

Ono što se najavljivalo, pokazalo se točnim već u prvom susretu. Šveđani će imati dosta problema sa prosječnim reprezentacijama, a kamoli sa onim najjačima. Bjelorusija je bila korak do senzacije, ali u završnici ipak je prevagnulo iskustvo Švedske. Dmitrij Meleško je početkom trećeg perioda doveo Bjeloruse do prednosti 5:4, ali ipak nisu izdržali. Prvo je Patrik Hornqvist izjednačio, a Rickard Wallin je donio pobjedu Švedskoj. Bjelorusija se predstavila u jako lijepom svijetlu, dok će Šveđani morati igrati puno bolje ako žele u borbu za medalje. Ipak, mnogo puta je najteže pobijediti prvi susret, pa lakše krene dalje. Vidjet ćemo da li je to slučaj i sa Švedskom ove godine.

U drugoj utakmici iz te skupine Švicarska je prilično lagano svladala Francusku sa 4:1. Sve je bilo riješeno već u prvom periodu kada su Švicarci poveli sa 2:0. Francuzi nakon toga nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. Najučinkovitiji igrač utakmice bio je Patrik Bartschi, koji je postigao pogodak i dva puta asistirao. Inače, bio je ovo dvoboj dvaju vratara iz Nhl-a, za Švicarce je branio Martin Gerber iz Ottawe, a za Francusku Cristobal Huet iz Washingtona. Gerber je izašao kao pobjednik iz tog dvoboja, ali je ipak imao i mnogo bolje igrače ispred sebe.

Finska je otvorila prvenstvo odličnom igrom i visokom 5:1 pobjedom nad Njemačkom i pokazali su da ih se ozbiljno smatra za jednog od favorita prvenstva. U prvom periodu nije bilo golova, ali od tada Finci preuzimaju sve u svoje ruke. Dva pogotka je postigao Mikko Koivu, dok su po jedan postigle najveće finske zvijezde Olli Jokinen i Teemu Selanne. Za Njemačku je počasni pogodak dao Florian Busch. Finska izgleda dobro, dok će Nijemci kao što su očekivali, bodove morati tražiti drugdje.

Slovačka, bez najvećih zvijezda, je prvenstvo otvorila sigurnom pobjedom nad Norveškom. Krajnji rezultat je bio 5:1 i dobro je odrazio stanje na ledu. Slovačku je predvodio njihov kapetan i jedan od najiskusnijih igrača Robert Petrovicky koji je postigao pogodak i dodao dvije asistencije, dok je Juraj Kolnik postigao pogodak i asistirao. Slovaci su odigrali lijepu utakmicu na otvaranju da se dobije malo samopouzdanja, jer pravi izazovi tek slijede, dok će Norvežani protiv Njemačke tražiti šansu za prolazak u drugi krug.

Rezultati:

Skupina A:

Bjelorusija - Švedska 5:6

Švicarska – Francuska 4:1

Skupina C:

Njemačka – Finska 1:5

Slovačka – Norveška 5:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!