Nogomet

Vedran Ćorluka

Ante Pažanin • petak, 04.05.2007.

Usprkos svojoj mladosti Vedran Ćorluka već se, zahvaljujući svojim odličnim igrama, ustalio i u hrvatskoj reprezentaciji i u Manchester Cityju te će biti jedna od najvećih uzdanica izbornika Bilića na predstojećem Europskom prvenstvu...

Vedran Ćorluka rođen je 1986. u Doboju u Bosni i Hercegovini. Zbog ratnih prilika početkom devedesetih obitelj Ćorluka preselila se u Zagreb gdje je Vedran s osam godina počeo svoju nogometnu karijeru u pomlatku Dinama. Svoj prvi profesionalni ugovor potpisao je 2003., no ubrzo nakon toga poslan je u Inter na posudbu kako bi se osokolio za prvu momčad Modrih. U Interu je proveo jednu sezonu, ubilježio 27 nastupa i zabio četiri gola i svojim dobrim igrama pomogao je Zaprešićanima da završe sezonu na sjajnom drugom mjestu iza Hajduka. Te godine redovno je počeo nastupati i za mladu reprezentaciju Hrvatske pod ravnanjem sadašnjeg izbornika A vrste Slavena Bilića.

Pravi boom Vedrana Ćorluke počinje u sezoni 2005/06 kada se vratio u Dinamo gdje se brzo ustalio kao neizostavni član prve postave i stup modre obrane zajedno s Dinom Drpićem. U sjajnoj modroj sezoni, u kojoj je Dinamo došao do naslova prvaka pod vodstvom Josipa Kužea nakon dvije godine suše, Ćorluka je oduševljavao svojim sigurnim i sjajnim igrama u centru obrane. Dobre igre u Dinamu nisu promakle ni izborniku Biliću koji ga je odmah nakon preuzimanja nacionalne vrste pozvao na prvu utakmicu pod svojim ravnanjem protiv Italije u Livornu 16.8. 2006. U sljedećoj sezoni Vedran se počeo igrati na desnoj strani Dinamove obrane, a na toj poziciji redovno je igrao i u reprezentaciji gdje se pokazao jednim od najstalnijih članova prve jedanaestorice i čovjekom od povjerenja izbornika. Odlične igre i nastupi nisu mogli proći neopaženo van Hrvatske pa je tako Vedran u ljeto 2007. prešao u Manchester City gdje je već od prvih nastupa oduševio navijače Cityja svojom kvalitetnom i inteligentnom igrom. Vedrana Premierliga nije prestrašila i odmah je počeo igrati kao da je u Engleskoj godinama.

Sveukupno 22-godišnji reprezentativac ostvario je za Dinamo 62 nastupa uz sedam postignutih golova dok je za izabranu vrstu nastupio 17 puta. Za Manchester City do sada je istrčao 29 puta. Najbolje kvalitete Vedrana Ćorluke su tehnička nadarenost, izvrsno čitanje igre i koordinacija, snaga u duelima i odlična igra glavom. Zahvaljujući svojim kvalitetama može igrati na više pozicija u momčadi, na poziciji stopera, desnog bočnog ili defenzivnog veznog igrača. U svakom slučaju Vedrana Ćorluku čeka svijetla budućnost i svijetla karijera.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Reprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!