Zimski sportovi

Rusiji triler protiv Češke

Ante Jukić • ponedjeljak, 05.05.2008.

U najzvučnijem susretu dosadašnjeg dijela natjecanja, Rusija je pobijedila Češku pogotkom u četvrtoj minuti produžetka. Reprezentacija Kanade je, pak, ostvarila još jednu uvjerljivu pobjedu, ovaj put nastradali su Latvijci...

Kanađani su sinoć odradili i drugi "trening" na Svjetskom prvenstvu. Nakon uvjerljive pobjede protiv Slovenije na otvaranju natjecanja, Latviji su u drugom kolu podarili sedam "komada", još jednom demonstriravši snagu i moć momčadi koju su okupili za ovo prvenstvo.

Rick Nash zabio je dva gola, a s po jednim su mu se priključili Sharp, Green, Heatley, St. Louis i Kunitz. Uz pogodak, Dany Heatley ubilježio je i tri asistencije, čime je postao najuspješniji kanadski igrač uopće po broju ostvarenih poena na Svjetskim prvenstvima. Sada ih ima ukupno 40, jedan više od legendarnog Stevea Yzermana. Prvi pravi test Kanađane čeka u utorak, kada će odmjeriti snage s Amerikancima.

Baš poput njihovih sjevernih susjeda, i SAD su ubilježile svoju drugu pobjedu. Iako su im Slovenci pružili sasvim solidan otpor, nisu uspjeli izvući ništa više od časnog poraza. Sredinom prve trećine Kane je doveo Amerikance u vodstvo, a to je ujedno bio i jedini pogodak u tom dijelu utakmice.

Ako je postojala i najmanja sumnja u rasplet ovog dvoboja, otklonio ju je Phil Kessel, koji je s dva pogotka u drugoj trećini odveo Amerikance na tri gola razlike. Anže Kopitar je pred kraj druge dionice smanjio na 3:1, a konačan rezultat postavili su Booth i, ponovno, Kessel. Koliko zapravo vrijedi ova pomlađena američka reprezentacija, pokazat će nam već spominjani susret s Kanadom u posljednjem kolu B skupine.

Ljepoticu dana, ali i dosadašnjeg dijela turnira odigrale su Rusija i Češka, u izravnom dvoboju za prvo mjesto u D skupini. U utakmici punoj preokreta, na kraju su slavili Rusi pogotkom Morozova u četvrtoj minuti produžetka. Prije toga, reprezentacije su se neprestano izmjenjivale u vodstvu. Golom Zinovieva prvi su u vodstvo došli Rusi, da bi Elias i Kotalik s dva brza pogotka okrenuli rezultat. Sekundu prije isteka prve trećine, Gorovikov poravnava na 2:2.

Ruse u drugo vodstvo na utakmici dovodi Morozov, no Česi opet brzo uzvraćaju, strijelac je još jednom Elias. S 3:3 se ulazi u posljednju trećinu, a sjajni Elias već na samom početku tog perioda zabija svoj treći gol i donosi drugo vodstvo svojoj reprezentaciji. Golijada je zaključena pogotkom Kornejeva, koji osigurava Rusiji produžetke, a pobjedu Zbornaji donio je pogotkom u produžetku već spomenuti Morozov.

Loša vijest za Rusiju je da im se sredinom druge trećine ozlijedio vratar Alexander Eremenko, za kojeg je ovo prvenstvo završeno. Obzirom da su neposredno prije natjecanja ostali i bez Semena Varlamova, Rusi su sada ostali samo s jednim golmanom, Mihailom Biryukovim. Očekuje se da bi se reprezentaciji nakon prvog kruga mogao priključiti Evgeni Nabokov obzirom da su njegovi San Jose Sharksi sinoćnjim porazom od Dallasa završili sezonu.

U drugoj utakmici D skupine Danska je pobijedila Italiju, osiguravši tako treće mjesto i prolazak u sljedeći krug natjecanja. Skandinavci su susret riješili u prvoj trećini, kada su pogocima Greena, Staala i Hansena pobjegli na velikih 3:0. Preostali dio utakmice ponudio je nešto ravnopravniju borbu, ali Danci ni u jednom trenutku nisu doveli svoju pobjedu u pitanje. Preostala tri gola za pobjednike postigli su Nielsen, Damgaard i Degn, dok su strijelci za Italiju bili Cirone i Fontanive.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne divizije:

Rezultati, 04.05.2008.:

Grupa B:
Kanada – Latvija 7:0
SAD – Slovenija 5:1

Grupa D:
Rusija – Češka 5:4 (OT)
Danska – Italija 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!